Χανιά | Εκπαιδευτικό σεμινάριο για τα αμπέλια με Κύπριους αγρότες

χανιά-εκπαιδευτικό-σεμινάριο-για-τα-α-948966

Στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (CIHEAM-MAICh), πραγματοποιείται από 4/11 εως 8/11 το τρίτο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: «ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΟ ΤΟΜΕΑ», με τη συμμετοχή 25 Κύπριων αγροτών.

Το σεμινάριο συνδιοργανώνεται από την Ένωση Κυπρίων Αγροτών και το ΜΑΙΧ, στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 «Βραχυπρόθεσμες ανταλλαγές και επισκέψεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και δάση» και διεξάγεται σε αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του ΜΑΙΧ.

Οι διαλέξεις του σεμιναρίου δίνονται από ερευνητές και συνεργάτες του Ινστιτούτου, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων γύρω από την αμπελοκαλλιέργεια όπως:

Καλλιεργητικές φροντίδες και τεχνικές, βιολογική καλλιέργεια της αμπέλου, έδαφοκλιματικές απαιτήσεις, ιολογικές ασθένειες, χρήση ΑΠΕ στη γεωργία, μάρκετινγκ αγροτικών προϊόντων και προώθηση μέσω του τουρισμού.

Στα πλαίσια του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες αγρότες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν καλλιέργειες αμπέλου και οινοποιεία του νομού Χανίων. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στον αμπελώνα του Δημήτρη Σχοινοπλοκάκη στις Λουσακιές Κισάμου, για τον οποίο ο βιοκαλλιεργητής βραβεύτηκε ως Αγρότης της Χρονιάς το 2017 και διακρίθηκε 6ος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για τις καινοτόμες τεχνικές και φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές που ακολουθεί.

Ακόμη, οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο Κύπριοι αγρότες ξεναγηθούν στα οινοποιεία Καραβιτάκης στο Κολυμπάρι, στο οινοποιείο του Μοναστηρίου της Αγίας Τριάδας στο Ακρωτήρι και στο οινοποιείο Μανουσάκη «Nostos wines» στο Βατόλακκο, όπου θα συμμετάσχουν και σε επίδειξη οινογευσίας.

Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού σεμιναρίου επισκέφτηκε το ΜΑΙΧ ο Γενικός Διευθυντής Επιδοτήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας κος. Λευτέρης Δημητρίου και συζητήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας σε θέματα του πρωτογενή τομέα.

Στη φωτογραφία από κάτω αριστερά η Δρ. Θωμαή Νικολή Υπεύθυνη Εργαστηρίου Εδαφολογίας του ΜΑΙΧ, ο κος Νίκος Παπαδαντωνάκης, Γεωπόνος ΔΑΟΚ, o Καθ. Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης Ακαδημαϊκός στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στο κέντρο ο κος Λευτέρης Δημητρίου και δίπλα του ο Δρ. Γεώργιος Μπαουράκης, Διευθυντής του ΜΑΙΧ.

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook