Χανιά | Εκλογοαπολογιστική συνέλευση των διανομέων – Τι κλήθηκαν να αντιμετωπίσει το σωματείο τα τελευταία δύο χρόνια

χανιά-εκλογοαπολογιστική-συνέλευση-1128130

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 26/6/22 η Εκλογοαπολογιστική συνέλευση του σωματείου των διανομέων στα Χανιά! Έγινε ζωντανή συζήτηση για τα θέματα που απασχολούν τους διανομείς, σε ενωτικό κλίμα, αλλά και σε αντιπαράθεση για το περιεχόμενο των αιτημάτων καθώς και για τον προσανατολισμό του σωματείου.

Η συνέλευση υπερψήφισε τον απολογισμό της διοίκησης καθώς και το σχέδιο δράσης. Υπερψήφισε τον οικονομικό απολογισμό και εξέλεξε εφορευτική επιτροπή. Στην αρχή της διαδικασίας καταψηφίστηκε η μετάδοση της συνέλευσης σε κλειστή ομάδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Στο τέλος της διαδικασίας αναφέρθηκε πως βάσει καταστατικού το μητρώο μέχρι τις εκλογές θα πρέπει να μείνει κλειστό. Έπειτα από παρέμβαση του γραμματέα του εργατικού κέντρου ζητήθηκε για το ζήτημα να αποφασίσει η συνέλευση, η οποία και αποφάσισε το μητρώο να παραμείνει κλειστό.

Παρατίθεται ο απολογισμός της διοίκησης που υπερψηφίστηκε από τη γενική συνέλευση:

Το σωματείο μας έκλεισε 3 τρία χρόνια δράσης μετά τις εκλογές του στις 9/6/19. είναι σημαντικό να αναφερθούν οι δράσεις του και ο προσανατολισμός του σωματείου των διανομέων στην πόλη μας.

Παρά τις δυσκολίες που ζήσαμε λόγο της πανδημίας και αντικειμενικών εμποδίων, το σωματείο στάθηκε δίπλα στους συναδέλφους ,ανέδειξε τα προβλήματα του κλάδου , συμμετείχε σε κινήσεις αλληλεγγύης, ήρθε σε ρήξη όπου χρειαζόταν με την εργοδοσία.

Στις 20/5/20 σταθήκαμε δίπλα στους εποχικά εργαζόμενους του κλάδου μας στον επισιτισμό και τα ξενοδοχεία με συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώθηκε από το σωματείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Στις 29/7/20 συμμετείχαμε στην συναυλία αλληλεγγύης που οργανώθηκε από τα σωματεία επισιτισμού, ιδιωτικών υπαλλήλων και του παραρτήματος του μουσικού συλλόγου Χανίων. μαζεύτηκαν τρόφιμα και μοιράστηκαν σε συναδέλφους και του κλάδου μας.

Στις 9/8/20 πήραμε απόφαση για παρέμβαση σε χώρο δουλειάς από κοινού με το σωματείο επισιτισμού όπου η εργοδοσία προσπάθησε να επιβάλει παράνομη σύμβαση.

Η επιχείρηση αναγκάστηκε να πάρει πίσω την σύμβαση. ενοχλήθηκε μάλιστα τόσο όπου αργότερα ο πρόεδρος και ο γραμματέας του σωματείου μας και ο πρόεδρος του σωματείου επισιτισμού δέχτηκαν μήνυση.

Στις 17/9/20 τιμήσαμε την ημέρα μνήμης του Πολυτεχνείου και αναδείξαμε την αξιοποίηση της πανδημίας από την κυβέρνηση καθώς και την καταστολή ,για να περάσει ένα σορό αντεργατικά μέτρα.

Στις 22/10/20 σε κάλεσμα για συλλαλητήριο που αφορούσε το λόφο Καστέλι ,πήραμε θέση ώστε η ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των φοιτητών και του Χανιώτικου λαού και όχι για επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Στις 25/10/20 είχαμε αλλαγή σύστασης του προεδρείου του σωματείου.

Στις 17/12/20 βγάλαμε ανακοίνωση για το δώρο Χριστουγέννων και κάναμε περιοδείες μαζί με το σωματείο επισιτισμού στα καταστήματα τονίζοντας και προς την εργοδοσία πως το δώρο Χριστουγέννων είναι κατακτημένο δικαίωμα των εργαζόμενων.

Τα Χριστούγεννα του 20 συμμετείχαμε σε κίνηση αλληλεγγύης από σωματεία ,με είδη ανάγκης για οικογένειες της πόλης καθώς και με γεύματα που ετοιμάστηκαν και μοιράστηκαν από μέλη το σωματείου μας.

Στις 10/3/21 με αφορμή εργατικού ατυχήματος συναδέλφου βγάλαμε ανακοίνωση και μιλήσαμε στα ΜΜΕ για το μεγάλο ζήτημα της μαύρης και υποασφαλισμένης εργασίας. καθώς επίσης διοργανώσαμε έρανο για τη στήριξη του συναδέλφου.

Στις 15/3/21 οργανώσαμε τηλεδιάσκεψη για συζήτηση με τους διανομείς λόγο των δυσκολιών της καραντίνας για να μιλήσουμε με τους συναδέλφους και να ακούσουμε τους προβληματισμούς τους.

Στις 20/4/21 συμμετείχαμε σε κινητοποίηση για τους εποχικά εργαζόμενους που οργάνωσε η ομοσπονδία. Αναδείξαμε τα προβλήματα του Κλάδου μας και την ανάγκη για μέτρα προστασίας της υγείας, συλλογική σύμβαση εργασίας και βαρέα.

Στις 20/5/21 συμμετείχαμε στο συλλαλητήριο ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη που έφερνε η κυβέρνηση προς ψήφιση τον Ιούνιο. Υπήρχε νέο ατύχημα συναδέλφου και οργανώθηκε εκ νέου έρανος. Καταγγείλαμε έντονα το καθεστώς υποασφαλισης που υπάρχει έντονα στο νομό μας και κάναμε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας και καταφέραμε να ασφαλιστεί ώστε να καλυφθούν τα νοσοκομειακά του έξοδα.

Στις 6/6/21 πήραμε απόφαση για συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία κόντρα στο νόμο έκτρωμα Χατζηδάκη , αναδείξαμε πτυχές που επηρεάζουν άμεσα τον κλάδο μας όπως το μοντέλο συνεργασίας με τις πλατφόρμες όπου μεταφέρουν όλο το κόστος στον διανομέα χωρίς ασφαλιστικές εισφορές ,επιδόματα ακόμα και αποζημίωσης σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος. Πάγια αιτήματα μας η υπογραφή ΣΣΕ ,ΒΑΕ,νομικό πλαίσιο που να απαγορεύει την διανομή σε ακραία καιρικά φαινόμενα και μέτρα προστασίας εξοπλισμός με ευθύνη της εργοδοσίας. Επίσης λόγω νέου ατυχήματος πάρθηκε απόφαση για δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης.

Στις 2/8/21 βγάλαμε ανακοίνωση ζητώντας το σταμάτημα της διανομής στον καύσωνα και ζητώντας από την κυβέρνηση να νομοθετήσει για την παύση της διανομής σε κάθε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Καταγγείλαμε την τακτική των ηλεκτρονικών πλατφόρμων να επιδοτούν τις ώρες που ο καύσωνας ήταν μεγαλύτερος με ένα ευρώ ανά παραγγελία, θέτοντας την υγεία των συναδέλφων σε κίνδυνο για να μην χαθεί η κερδοφορία τους.

Στις 9/8/21 αποφασίσαμε την συμμετοχή μας για αποστολή σε είδη πρώτης ανάγκης στους πυρόπληκτους σε συνεργασία με δεκάδες σωματεία και φορείς του Νομού. Η συμμετοχή ήτανσυγκινητική και στάλθηκαν άμεσα 4 παλέτες με είδη πρώτης ανάγκης. Πήραμε επίσης απόφαση για στήριξη σε καμαριέρα ξενοδοχείου όπου απολύθηκε επειδή ζήτησε να δουλεύει με βάση τη ΣΣΕ του κλάδου της και να πληρώνεται τις υπερωρίες. Άλλη μια πτυχή του νόμου Χατζηδάκη που επιτρέπει στην εργοδοσία να μας χρησιμοποιεί όσο και όποτε θέλει.

Στις 20/9/21 στηρίξαμε τον αγώνα των συναδέλφων διανομέων της Ε-food η οποία χρησιμοποίησε τον νόμο Χατζηδάκη και το καθεστώς των τρίμηνων συμβάσεων για να απολύσει ουσιαστικά 125 συνάδελφους και να τους βάλει εκβιαστικά να συνεχίσουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Καλέσαμε όλους τους διανομείς να στηρίξουν με 4ωρη στάση εργασίας και απεργία τους συναδέλφους της Ε-food.

Στις 5/10/21 οργανώσαμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από γνωστή επιχείρηση διανομής πίτσας λόγω απόλυσης δυο συναδέλφων .επειδή προειδοποίησαν με κινητοποιήσεις σε άρνηση της εταιρίας για αύξηση μισθού. Παρόντες Ήταν Εκπρόσωποι των Σωματείων Επισιτισμού , Ιδ. Υπαλλήλων και Οικοδόμων.

Στις 9/11/21 συμμετείχαμε στην απεργία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού και αναδείξαμε για άλλη μια φορά τα αιτήματα μας για βαρέα, ΣΣΕ , μέτρα προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας, το ζήτημα της υποασφαλισης καθώς και την απαγόρευση διανομής σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στις 15/11/21 στηρίξαμε συνάδελφο εργαζόμενο σε ηλεκτρονική πλατφόρμα ,και στείλαμε υπόμνημα στην εταιρία όπου ζητούσαμε την αλλαγή του προγράμματος του συναδέλφου σύμφωνα με τις ανάγκες του, καθώς η ίδια εταιρία όταν έκανε προσλήψεις υποσχόταν ακριβώς αυτό με αποτέλεσμα να διορθωθεί το πρόγραμμα του συναδέλφου.

Στις 21/1/22 στείλαμε υπόμνημα στην επιθεώρηση εργασίας για να σταματήσει η διανομή σε ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία περιμέναμε τις επόμενες μέρες. 4 μέρες μετά βγήκαμε με κλιμάκιο από το ΣΕΠΕ μαζί με συναδέλφους από το σωματείο του Επισιτισμού ώστε να κλείσει η διανομή. Καταστήματα είχαν ανοιχτά τη διανομή μέσα σε φαινόμενα όπως χιόνι και χαλάζι.

Στις 29/1/22 βγάλαμε ανακοίνωση στήριξης σε συνδικαλιστή συνάδελφο εργαζόμενο στη WOLT στο Ηράκλειο του οποίου τη συνεργασία διέκοψε η εταιρία ,επειδή την ημέρα της κακοκαιρίας πρότρεπε συνάδελφους του να σταματήσουν τη διανομή.

Στις 21/2/22 συμμετείχαμε έπειτα από κάλεσμα του σωματείου εργαζόμενων στο νοσοκομείο ενάντια στις αποδυνάμωση του συστήματος υγείας από την κυβέρνηση και διαδηλώσαμε για την ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης και ρεύματος. Επίσης ζητήσαμε να μην υπάρχει καμία εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στις 3/4/22 πήραμε απόφαση για συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία στις 6/4 όπου μαζί με το αδελφό σωματείο των εργαζόμενων στην Ε-food πραγματοποιήσαμε μοτοπορεία στους δρόμους της πόλης.

Αναδείξαμε τον μεγάλο αριθμό ατυχημάτων συναδέλφων, θέσαμε όλα τα πάγια αιτήματα μας και ζητήσαμε την απεμπλοκή της χωράς μας από τον πόλεμο.

Στην ανάγκη των συναδέλφων για δημιουργία επιχειρησιακών σωματείων στην E-food πανελλαδικά, ώστε να αντιμετωπίζονται πιο ειδικά ζητήματα στο χώρο εργασίας τους το σωματείο μας επάξιε καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία και εδώ στο Νομό του Επιχειρησιακού Σωματείου της E-food.

Στα τρία χρόνια λειτουργίας του σωματείου μας σίγουρα υπήρχαν αδυναμίες και παραλείψεις . Με αυταπάρνηση και με γνώμονα τα συμφέροντα των συναδέλφων η πλειοψηφία της διοίκησης ήταν εκεί με συνεδριάσεις δσ όταν προκύπταν ζητήματα ,προσπαθούσε πάντα να αναδείξει την αξία της συμπόρευσης με όλους τους εργαζόμενους όλων των κλάδων καθώς εκτός από τα προβλήματα των

διανομέων, σαν εργατική τάξη στο σύνολο της έχει να παλέψει με όλα τα προβλήματα από την επίθεση που δεχόμαστε στα εργασιακά κοινωνικά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.

Στόχος μας τα επόμενα χρόνια είναι η τήρηση της ΣΣΕ που θα καλύπτει τις ανάγκες μας όχι μόνο σε μεροκάματο αλλά και σε καλύτερες συνθήκες εργασίας . Οι διανομείς να μην παίζουν τη ζωή τους κορόνα γράμματα δουλεύοντας ατελείωτα ωράρια για να τα βγάλουν πέρα. Να σταματήσει το κόστος της διανομής και συντήρησης μηχανακιών, εξοπλισμού ασφαλείας να επιβαρύνει τον διανομέα.

Να σταματήσει να υπάρχει το καθεστώς υποασφαλισης που φέρνει τον διανομέα σε περίπτωση ατυχήματος σε μηδενικό εισόδημα. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να μπούμε στην διαδικασία να πληρώνουμε και ιδιωτικές ασφαλίσεις ώστε να δώσουμε άλλο ένα πάτημα και διευκόλυνση στην εργοδοσία να έχει συναδέλφους στο δρόμο ανασφάλιστους.

Μέσα από την εμπειρία μας αυτά τα τρία χρόνια και την τριβή με συναδέλφους από τον κλάδο και τοπικά αλλά και πανελλαδικά , πιστεύουμε πως η δύναμη μας πρέπει να είναι η συμπόρευση με συνδικάτα και εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα. Η εφαρμογή της προσφάτως υπογεγραμμένης ΣΣΕ, η ένταξη μας στα ΒΑΕ και ένας μεγάλος όγκος από ζητήματα που αναδείξαμε και τα προηγούμενα χρόνια, είναι ζητήματα που δεν μπορούμε να τα κερδίσουμε μόνοι μας .Σκοπός μας είναι κοινά αιτήματα και κοινές δράσεις με συναδέλφους από όλη την Ελλάδα.

Σκοπός μας είναι τα επόμενα χρόνια ένα σωματείο το οποίο θα παίρνει γρήγορες και στοχευμένες αποφάσεις. Ένα σωματείο με πιο ανοιχτές διαδικασίες όπου όλοι οι συνάδελφοι θα έχουν λόγο. Σκοπός μας είναι να αυξήσουμε την επικοινωνία με ακόμα περισσότερες περιοδείες στους χώρους δουλειάς ώστε να υπάρχει μια καλή εικόνα για τα προβλήματα και τις ανησυχίες των συναδέλφων.

Σχέδιο Δράσης για την επόμενη τριετία

  • Τήρηση ΣΣΕ και αναβάθμιση των όρων της στο ύψος των αναγκών μας σε συνεργασία με όλους τους συναδέλφους του κλάδου τοπικά και πανελλαδικά.
  • Ένταξη των Διανομέων στα ΒΑΕ.
  • Διακοπή της διανομής σε ακραία καιρικά φαινόμενα με σαφές νομοθετικό πλαίσιο.
  • Να σταματήσει το φαινόμενο της μαύρης και υποασφαλισμένης εργασίας
  • Συντήρηση και έξοδα κίνησης για την διανομή από την εργοδοσία.
  • Μέτρα ασφαλείας και εξοπλισμός (μπότες ,κράνος μπουφάν με προστατευτικά κτλ) από την εργοδοσία.

     Συμπόρευση με κάθε φορέα και εργαζόμενο για εργασιακά και κοινωνικά θέματα που απασχολούν την ζωή μας και τις οικογένειες μας.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook