Χανιά | «Είμαστε σε απελπιστική κατάσταση» – Κραυγή αγωνίας και αγανάκτησης από τους αγρότες | Video + Photos

χανιά-είμαστε-σε-απελπιστική-κατάστ-1628851

Σε αποκλεισμό του κτηρίου της Αντιπεριφέρειας Χανίων προχώρησαν αγρότες της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, στο πλαίσιο της συνάντησης που έχει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων με υπουργούς στο Μέγαρο Μαξίμου για τα προβλήματά τους.

Για μια ακόμα φορά οι αγρότες κάνουν λόγο για «αφανισμό» του πρωτογενή τομέα και ζητούν να βρεθούν λύσεις για μπορέσουν να επιβιώσουν από το υψηλό κόστος παραγωγής.

«Δίνεται αγώνας πανελλαδικά να μην ερημώσει η ύπαιθρος και να μπορούν οι άνθρωποι που θέλουν τα προϊόντα μας να τρώνε φθηνά και καλά προϊόντα. Μπορούμε να παράγουμε αλλά η κεντρική εξουσία δεν θέλει να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα», τόνισε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, Μανούσος Σταυριανουδάκης.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου πρώην δήμου Αρμένων, Γιάννης Κατσαρός δήλωσε πως «το πρόβλημά μας δεν είναι να ανέβουν κι άλλο οι τιμές. Το πρόβλημά μας είναι το υψηλό κόστος παραγωγής. Να μπορεί ο Χανιώτικος λαός να φάει φθηνά και καλά ντόπια προϊόντα».

Νωρίτερα οι αγρότες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πλατανιά, Κώστας Παπαδοκωσταντάκης αναφέρθηκε στην καταστροφή που υπέστη μεγάλο μέρος της ελαιοπαραγωγής λόγω του δάκου, ο οποίος αναπτύχθηκε λόγω των καλών καιρικών συνθηκών.

«Από τις αρχές Ιανουαρίου δεν υπήρχαν ελιές πάνω στα δέντρα. Είχαν καταστραφεί όλες από τον δάκο. Υπήρξε μεγάλη δακοπροσβολή λόγω καιρού».

Σχετικά με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην δακοκτονία, υποστήριξε πως «για να εγκριθεί ένα φάρμακο χρειάζεται μεγάλη διαδικασία. Η δακοκτονία πρέπει να είναι πιο προσεκτική, με την χρήση περισσότερων και αποτελεσματικότερων φαρμάκων».

Και στην περιοχή των Παλαιών Ρουμάτων ο δάκος κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των ελιών, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαιών Ρουμάτων Νεκτάριος Μπομπολάκης:

«Δεν μπορούμε πλέον να ζήσουμε, να καλλιεργήσουμε. Η δακοκτονία κατέστρεψε όλη την παραγωγή.

Οι αγρότες θα αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεών τους μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης στο Μαξίμου.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook