Χανιά | Εικαστική έκθεση «Οργανικά Μνημεία» στο ΚΑΜ και άλλες δράσεις με τα «Ανοιχτά Πανιά»

χανιά-εικαστική-έκθεση-οργανικά-μνη-1266346

Από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο 2021 τα Χανιά υποδέχονται τον Πολιτισμό. 15 πρωτότυπες καλλιτεχνικές προτάσεις, με περισσότερους από 100 καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, δραστηριοποιούμενοι σε ποικίλα πεδία τεχνών, κάνουν πανελλήνια πρεμιέρα, εδώ στην καρδιά της Μεσογείου.

Τα Χανιά τους επόμενους μήνες θα κατακλυστούν από θέατρο, χορό, μουσική, κινηματογράφο, εικαστικά, λογοτεχνία, νέα μέσα-ψηφιακές τέχνες, παράλληλες δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Εμβληματικοί χώροι της πόλης, από το ΚΑΜ ως την Πλατεία της Σπλάντζιας, από το Φρούριο Φιρκά μέχρι τον Δημοτικό Κήπο, από το Μουσείο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, ως τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, τον Ρωσικό Στρατώνα κ.ά., ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν ξεχωριστές  καλλιτεχνικές δράσεις.

Οργανικά Μνημεία

27 Αυγούστου έως και 10 Σεπτεμβρίου 2021, Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ)

Ώρες επίσκεψης στην έκθεση: 10:00-15:00

Είσοδος ελεύθερη

Τα «Οργανικά Μνημεία» είναι ένα πολυμεσικό εικαστικό project που μελετά το ρόλο και το χαρακτήρα σημαντικών  μνημείων της πόλης. Αυτά είναι κόμβοι υποδοχής, χώροι λατρείας αλλά και έμπνευσης.

Αποτελούν σημείο αναφοράς στην καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών και φέρουν τη μνήμη μέσα στα θεμέλια τους.

Τα κτίρια-μνημεία έχουν πλέον μεταλλαχθεί σε έμβιους οργανισμούς, ριζωμένους καλά στον τόπο με τη φυσική παρουσία των ανθρώπινων σωμάτων εντός και εκτός τους. Κτίρια που σωματοποιήθηκαν και απέκτησαν πνευματικότητα έπειτα από τη συνύπαρξη με τον άνθρωπο.

Ο εικαστικός, έχοντας περιηγηθεί στην πόλη, κάνει λήψη γλυπτικών αποτυπωμάτων σιλικόνης από συγκεκριμένα σημεία των μνημείων και στη συνέχεια τα χυτεύει δημιουργώντας μία σειρά γλυπτών, όπου η όψη τους προσομοιάζει το ανθρώπινο σώμα.

Η γλυπτική εγκατάσταση πλαισιώνεται από δύο ξυλογραφίες, οι οποίες τυπώνονται σε μεγάλο αριθμό αντιτύπων, με σκοπό τη διανομή τους στους κατοίκους των Χανίων, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με το Μουσείο Τυπογραφίας, σεμινάριο υψιτυπίας (ξυλογραφία) στο χώρο του Μουσείου.

Συντελεστές:

Ευριπίδης Παπαδοπετράκης: εικαστικός, παραγωγή και επιμέλεια

Irene Ragusini: εικαστικός, βοηθός παραγωγής και επιμέλειας

Παράλληλες δράσεις:

  • 27, 28, 29 Αυγούστου 2021Ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό από τον καλλιτέχνη Ευριπίδη Παπαδοπετράκη. Η έκθεση για αυτές τις τρεις ημέρες θα παραμείνει ανοιχτή και τα απογεύματα από τις 19:00 έως τις 22:00.
  • 21 – 22 Αυγούστου 2021Εκπαιδευτικό εργαστήριο για ενήλικες.

Εργαστήριο ξυλογραφίας στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης «Οργανικά Μνημεία».

Το εκπαιδευτικό εργαστήριο ξυλογραφίας θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του εικαστικού project του Ευριπίδη Παπαδοπετράκη «Οργανικά Μνημεία».

Στο εργαστήριο οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τις τεχνικές μεθόδους της ξυλογραφίας (σχέδιο-χάραξη-εκτύπωση), καθώς και με τον εξοπλισμό, δημιουργώντας το δικό τους χαρακτικό έργο.

Σκοπός του εργαστηρίου, πέραν της γνωριμίας με την χαρακτική*, αποτελεί και ο θεματικός προσδιορισμός με αφορμή τα «Οργανικά Μνημεία». Το εργαστήριο πλαισιώνεται από ξενάγηση στο Μουσείο.

Ημέρα 1η: Ξενάγηση, παρουσίαση-προβολή, επαφή με εξοπλισμό.

Ημέρα 2η: Παρουσίαση ιδέας, σχεδιασμός, χάραξη, εκτύπωση.

*Με τον όρο Χαρακτική εννοούμε τις διαδικασίες -τεχνικές και μεθόδους- , με τις οποίες ένα έργο μεταφέρεται από τον καλλιτέχνη σε μια πλάκα, χαράσσεται και από εκεί τυπώνεται συνήθως σε χαρτί. Η ξυλογραφία ανήκει στην κατηγορία της Υψιτυπίας γιατί τυπώνεται ό,τι εξέχει από την πλάκα.

 Το εργαστήριο καθοδηγείται από τον εικαστικό καλλιτέχνη-χαράκτη Ευριπίδη Παπαδοπετράκη και απευθύνεται σε νέους18+ και οποιονδήποτε ενήλικα με ενδιαφέρον για τα εικαστικά.

Ημερομηνία διεξαγωγής εργαστηρίου: Σάββατο 21 – Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Ώρες εργαστηρίου: 17:30-20:30

Τόπος διεξαγωγής: Μουσείο Τυπογραφίας Χανίων

Δωρεάν συμμετοχή / Προκράτηση θέσης για το εργαστήριο: chania-culture.gr

Λινκ φόρμας: https://form.jotform.com/212233663248049

*Απαραίτητη προϋπόθεση η παρακολούθηση και των δύο ημερών του εργαστηρίου.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

https://www.chania-culture.gr/event/anoikhta-pania-2021-organika-mnemeia-eikastike-ekthese

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Ευριπίδης Παπαδοπετράκης (γ. 1988) είναι εικαστικός καλλιτέχνης με έδρα την Αθήνα και καταγωγή το Κουστογέρακο Χανίων. Έχει σπουδάσει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας ζωγραφική, χαρακτική, τυπογραφία και τέχνη βιβλίου, ενώ έχει ολοκληρώσει το Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ. Έχει παρακολουθήσει κύκλους μαθημάτων καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας. Εργάζεται από το 2013 στο χώρο της εικαστικής εκπαίδευσης, διδάσκοντας εικαστικά, σχέδιο και χαρακτική σε παιδιά και ενήλικες. Παράλληλα είναι συνιδρυτής του project Δρυοκολάπτης (2017) που δραστηριοποιείται στο πεδίο των κλασικών γραφικών τεχνών και του χειροποίητου βιβλίου. Από το 2020 διατηρεί το εργαστήριο του στο KOREN process space. Έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις και σεμινάρια στην ΑΣΚΤ και σε άλλους φορείς, ενώ έχει συνεργαστεί με την Στέγη του ιδρύματος Ωνάση σε διάφορα projects. Έχει λάβει μέρος σε πάνω από 40 εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχει βραβευτεί σε διαγωνισμούς χαρακτικής και βιβλιοδεσίας, ενώ έργα του υπάρχουν σε συλλογές οργανισμών και τραπεζών

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook