Χανιά | Εικαστική δράση από το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

χανιά-εικαστική-δράση-από-το-κεθεα-αρι-1300687

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η Μονάδα για Άτομα με Ψυχιατρική Συννοσηρότητα του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, θα πραγματοποιήσει δράση με θέμα το στίγμα της ψυχικής υγείας, την Πέμπτη 21/10/2021 στο Πάρκο Δομήνικου Θεοτοκόπουλου τις ώρες 11:00- 17:00.

Πιο συγκεκριμένα, Ο «άνθρωπος πίσω από την μάσκα» είναι μία καλλιτεχνική έκθεση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, την 10η Οκτώβρη. Κεντρικό θέμα της έκθεσης αποτελεί το κοινωνικό στίγμα για την ψυχική νόσο και για τους ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι με αυτή.

Η έκθεση αυτή ετοιμάστηκε από τα μέλη και το προσωπικό της Μονάδας για Άτομα με Ψυχιατρική Συννοσηρότητα, του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ. Είναι το αποτέλεσμα του εργαστηρίου γλυπτικής με χαρτοπολτό, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Κέντρου Ημέρας της Μονάδας μας. Ταυτόχρονα όμως, η επιλογή του θέματος της καλλιτεχνικής αυτής δραστηριότητας, καθώς και η πρωτοβουλία να εκτεθούν τα έργα αυτά στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, εντάσσεται σε έναν από τους βασικούς στόχους της Μονάδας, που αφορά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας για θέματα σχετικά με την εξάρτηση, την ψυχική νόσο και τις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων με διπλή διάγνωση.

Κάθε έργο τέχνης αυτής της καλλιτεχνικής έκθεσης επιχειρεί να αποδώσει αυτό που τα άτομα με ψυχική νόσο έχουν εισπράξει από το κοινωνικό σύνολο κι έτσι να ευαισθητοποιήσει, να προβληματίσει, να προκαλέσει ερωτήματα και να προσφέρει εναλλακτικές απαντήσεις σε αυτά.

Η έκθεση αυτή δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς το μεράκι και την δημιουργικότητα των μελών της Μονάδας μας, που πέρα από την ατομική προσπάθεια που κάνουν στα πλαίσια της θεραπείας τους, μέσα από αυτήν την δράση επιβεβαιώνουν ότι μπορούν, αν ακουστούν, να προσφέρουν χρήσιμα διδάγματα στην κοινωνία.

Επίσης, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην καθοριστική συμβολή της εθελόντριας εικαστικού Ελεάννας Πυργιανάκη, που μας έφερε σε επαφή με την τέχνη της και μας καθοδήγησε με ιδιαίτερη προθυμία και φροντίδα, ώστε να έχουμε στα χέρια μας αυτό το αποτέλεσμα.

Tέλος, η δράση μας θα περιλαμβάνει αισθητική παρέμβαση στο πάρκο και συγκεκριμένα βάψιμο και περιποίηση στα παγκάκια του χώρου με την βοήθεια της εθελοντικής ομάδας εικαστικής παρέμβασης ΖωΔρω και της εθελοντικής ομάδας οικολογικής παρέμβασης Heraklion Eco Voice.

Η μονάδα είναι ενταγμένη στο Ε.Π. «ΚΡΗΤΗ» 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook