Χανιά | Eigengrau, Β’ Κύκλος – Έξι τελευταίες παραστάσεις στο Θέατρο Κυδωνία

χανιά-eigengrau-β-κύκλος-έξι-τελευταίες-πα-1368717

Eigengrau [ˈaɪɡənɡraʊ] (ουσ. ακλ. γερμ.): το χρώμα που βλέπει το μάτι στο απόλυτο σκοτάδι.

6 τελευταίες παραστάσεις 

Εγώ νομίζω πως είναι σημαντικό να πιστεύεις σε κάτι, Τιμ.

Με καταλαβαίνεις; Ειδικά στις μέρες μας.

Η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ, προσαρμόζοντας αναγκαστικά την λειτουργία της στις διακυμάνσεις των εντάσεων και υφέσεων της πανδημίας, επιστρέφει τον Φεβρουάριο με έναν δεύτερο κύκλο παραστάσεων του έργου της Αγγλίδας συγγραφέως Πενέλοπι Σκίννερ, Eigengrau (το χρώμα που βλέπει το μάτι στο απόλυτο σκοτάδι) σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη, που έκανε πρεμιέρα στις 4 Δεκεμβρίου και παρουσιάστηκε με εξαιρετική επιτυχία στο θέατρο Κυδωνία (παρά τους περιορισμούς της πανδημίας) μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου 2021. 

Β΄ κύκλος – τελευταίες 6 παραστάσεις

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, 9.30 μμ, είσοδος 15 και 10 ευρώ (φοιτητικό)

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου, 9.30 μμ, είσοδος 15 και 10 ευρώ

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου, 7.30 μμ, απογευματινή, είσοδος 15 και 10 ευρώ

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου, 9.30 μμ, είσοδος 15 και 10 ευρώ

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου, 9.30 μμ, είσοδος 15 και 10 ευρώ

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, 7.30 μμ, απογευματινή, είσοδος 15 και 10 ευρώ

ΤΟ ΕΡΓΟ:

Πρόκειται για ένα πνευματώδες έργο με καλογραμμένους ρόλους, που ασχολείται με τις ερωτικές σχέσεις των νέων σε μια κατ’ επίφαση φεμινιστική κοινωνία, η οποία κυριαρχείται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έργο τολμηρό, που συντάραξε το αγγλικό θεατρικό κατεστημένο πριν μερικά χρόνια στο Λονδίνο και ανέδειξε την Σκίννερ σε μία από τις πιο αξιόλογες και ρηξικέλευθες φωνές της αγγλικής δραματουργίας και ως τη σημαντικότερη θεατρική συγγραφέα της φεμινιστικής γενιάς! Πρόκειται για μια σκληρή μαύρη κωμωδία, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ακατάλληλη για ηλικίες κάτω των 16 χρονών, και περιγράφει με διεισδυτικότητα και τόλμη τα αδιέξοδα της νέας γενιάς, που αδυνατεί να βρει στις μέρες μας μια σταθερή αξία και να πιστέψει σ’ αυτήν.

Η ΠΛΟΚΗ:

Με τέσσερεις δυνατούς ρόλους, δύο ανδρικούς, δύο γυναικείους, εξελίσσεται ως μια σειρά διαλόγων ενταγμένων σε 19 σκηνές, αλλά χρησιμοποιεί και την ποιητική φόρμα για να συνδέσει τη μία σκηνή με την άλλη και να εντείνει την ήδη υπάρχουσα ατμόσφαιρα.

Το κουαρτέτο αυτών των προσώπων μπλέκεται σ’ ένα δίχτυ αλληλο-εξαπάτησης. Η συγγραφέας αποκαλύπτει με μαεστρία τις πλεκτάνες που στήνουν οι ήρωές της, τα παιχνίδια εξουσίας ανάμεσά τους, τις παρεξηγήσεις, άλλες ηθελημένες και άλλες μη, σε έναν ελλειπτικό, μοντέρνο και γρήγορο διάλογο, που απεικονίζει με ακρίβεια το χάος της εποχής μας.

Η ιστορία αρχίζει με τη συγκατοίκηση της Κάσσι και της Ρόουζ και αρχικά μοιάζει με κλασική ρομαντική κωμωδία – η ακτιβίστρια Κάσσι απορρίπτει τον ρηχό Μαρκ, ενώ η αλλοπρόσαλλη Ρόουζ πέφτει στα δίχτυα του, την ίδια στιγμή που ο γλυκύτατος Τιμ θα αποτελούσε γι’ αυτήν μια σωστή επιλογή – , γρήγορα όμως το έργο εξελίσσεται σε κάτι πολύ πιο σκοτεινό, καθώς οι κίνδυνοι της συμβίωσης με ανθρώπους που δεν γνωρίζεις καλά, έρχονται στην επιφάνεια και η σημασία τού να είσαι φεμινίστρια τη σήμερον ημέρα μπαίνει κάτω από τον εξεταστικό φακό της Πενέλοπι Σκίννερ…

Η  ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ανεβαίνει σε μετάφραση Δημήτρη Κιούση, σκηνοθεσία και αισθητική της παράστασης Μιχάλη Βιρβιδάκη, συνθέσεις ήχων Δημήτρη Ιατρόπουλου, φωτισμούς Μικαέλας Παπά και με βοηθούς σκηνοθέτη τον Αιμίλιο Καλογερή και τη Lucyna Kukosz.

Παίζουν οι: Αιμίλιος Καλογερής (Τιμ Μάφιν), Στελλίνα Ιωαννίδου (Κάσσι), Ντία Κοσκινά (Ρόουζ) και Γιώργος Καγλαντζής (Μαρκ) ενώ στα ενδιάμεσα των σκηνών ακούγονται οι φωνές όλων των ηθοποιών, παλιών και νέων, του θεάτρου Κυδωνία.

Το βίντεο της παράστασης είναι έργο του Πάρη Χαμουρίκου.

ΕΡΓΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΕΝΕΛΟΠΙ ΣΚΙΝΝΕΡ

Η Πενέλοπι Σκίννερ (Penelope Skinner) είναι Βρετανή συγγραφέας θεατρικών έργων. Γεννήθηκε στο Reading το 1978. Απέκτησε φήμη με το έργο της Fucked, που έκανε πρεμιέρα στο Old Red Lion Theatre, στο φεστιβάλ του Εδιμβούργου, το 2008, και έγινε δεκτό με πολλούς επαίνους από τους κριτικούς. Από τότε η Πενέλοπι Σκίννερ γνώρισε πολλές επιτυχίες με έργα που ανέβηκαν σε φημισμένα θέατρα του Λονδίνου όπως το Bush Theatre, το National Theatre και το Royal Court Theatre, όπου διετέλεσε μέλος του Προγράμματος Νέων Συγγραφέων.

Το έργο της Eigengrau ανέβηκε με εξαιρετική επιτυχία στο Bush Theatre το 2010, ενώ το The Village Bike ήταν το πρώτο της έργο που ανέβηκε στο Royal Court Theatre, σε σκηνοθεσία Joe Hill-Gibbins, όπου, κατ’ απαίτηση του κοινού, χρειάστηκε να παραταθούν οι παραστάσεις του δύο συνεχόμενες φορές. Απέσπασε το βραβείο George Devine καθώς και το Evening Standard Award για τον πιο πολλά υποσχόμενο συγγραφέα του 2011. Την ίδια χρονιά γράφει τα σενάρια για μερικά επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς Fresh Meat του Channel 4 και ανεβαίνει το έργο της The Sound of Heavy Rain από την ομάδα Paines Plough. Το 2012, η εφημερίδα The Independent  υποδέχεται το νέο της έργο, Fred’s Diner, που ανέβηκε στο Chichester Festival Theatre, με τη δήλωση «Η Πενέλοπι Σκίννερ είναι η μεγαλύτερη θεατρική συγγραφέας της φεμινιστικής γενιάς». Το 2015 τα έργα της The Ruins of Civilization  και Linda ανεβαίνουν στο Manhattan Theatre Club και στο Royal Court Theatre. Το 2018, το Meek και το Angry Alan κάνουν πρεμιέρα στο Traverse Theatre του Εδιμβούργου.

Έκδοση εισιτηρίων:

Τιμή εισιτηρίου 15 ευρώ και 10 ευρώ το φοιτητικό (μειωμένο).

On-line προπώληση εισιτηρίων: www.ticketservices.gr

Περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνία, στο τηλέφωνο 28210 92395 και 6973005570 και στην ιστοσελίδα: www.theatro-kydonia.gr

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook