Χανιά | Εγκαίνια της έκθεσης «Ο Πόλεμος Τελικά Δε Θα Νικήσει» στο Πολύκεντρο Βουκολιών

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης σύγχρονης τέχνης «Ο πόλεμος τελικά δε θα νικήσει», στο Πολύκεντρο Βουκολιών του Δήμου Πλατανιά.

Η έκθεση παρουσιάζεται σε διοργάνωση του Δήμου Πλατανιά με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, σε συνεργασία με την Αίθουσα Τέχνης Match More και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον και συμμετέχει στο εικαστικό πρόγραμμα ΧΑΝΙaRT-2022, που φέτος συμπληρώνει 10 συνεχόμενα χρόνια Δράσεων Πολιτισμού.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, αφού τόνισε τη σημασία ανάπτυξης πολιτιστικών δράσεων στην ενδοχώρα και στον σημαντικό ρόλο του Πολύκεντρου Βουκολιών, ως χώρος πολιτισμού, προς σ’ αυτή τη κατεύθυνση, ανέφερε σχετικά με την παρούσα έκθεση: “ …το θέμα της έκθεσης είναι δυσάρεστα επίκαιρο. Ένας πόλεμος μαίνεται στην Ευρώπη που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μάς επηρεάζει όλους. Ταυτόχρονα μας υπενθυμίζει ότι η ειρήνη δεν είναι δεδομένη αλλά χρειάζεται διαρκή προσπάθεια και επαγρύπνιση.

Συγχαρητήρια στους καλλιτέχνες για την ευαισθητοποίσή τους και το αντιπολεμικό
μήνυμα που στέλνουμε σήμερα μέσα από τα έργα τους….”

Στο Χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής, μεταξύ άλλων ανέφερε ”… ότι η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων με χαρά υποστηρίζει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στην ενδοχώρα και ειδικά στον πολύ ωραίο χώρο του Πολυκέντρου Βουκολιών, που προβάλλει την τέχνη και τον πολιτισμό δίνοντας πρόσβαση σε όλο και περισσότερους πολίτες εκτός των αστικών κέντρων…’’

Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Ασπασία Λουπάκη, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Σοφία Μαλανδράκη – Κρασουδάκη και οι Επιμελητές της έκθεσης κ. Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος και Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.

Στα εγκαίνια επίσης παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Πλατανιά κ. Γιώργος Καλαϊτζάκης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ κ. Ευτύχης Μαυρογένης, καλλιτέχνες που συμμετέχουν με έργα τους στην έκθεση, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίας και κατασκευών μικτής τεχνικής, θα είναι ανοιχτή στο Πολύκεντρο Βουκολιών από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-13:00, Σάββατο 17:00-20:00 και Κυριακή 11:00- 19:00, μέχρι 31.10.2022, με Ελεύθερη Είσοδο.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ellen Weijers, Loes Huisint Veld, Steve Gianakos, Μαγδαληνή Βογιατζή, George Grosz, Μιχάλης Δουκουμετζάκης, Azadeh Etebarian, Αντιγόνη Καββαθά, Μιχάλης Καλαϊτζάκης, Νίκος Καμπιανάκης, Μανώλης Καραταράκης, Νίκος Κατερουδάκης,Manuella-Karin Knaut, Alex Komodikis, Δήμητρα
Κουφάκη, Βαγγέλης Λυμπουρίδης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Ματθαίος Μακαρόνας, Φάνης Μανουσάκης, Ελένη Μανωλαράκη, Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης, Δημήτρης Μεράντζας, Ιωάννης Μονογυιός, Νίκος Μπασιάς, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Baptiste Debombourg, Ελένη Παυλοπούλου, Νατάσα Πουλαντζά, Κώστας Σπανάκης, Κωνσταντίνος Σταματίου, Γιάννης Στεφανάκις, Ελευθερία Σωτηροπούλου, Χρήστος Τσάμης, Αντώνης Φραντζεσκάκης.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα βρίσκονται σε εξέλιξη εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τις σχολικές μονάδες τόσο του Δήμου Πλατανιά όσο και ολόκληρου του Νομού Χανίων. Οι επισκέψεις των μαθητών θα γίνονται έπειτα από έγκαιρη προσυνεννόηση με τους διδάσκοντες.
Την έκθεση υποστηρίζουν και οι φορείς της κοινότητας των Βουκολιών.

Σε κάθε επίσκεψη στο Πολύκεντρο Βουκολιών θα τηρούνται όλα τα ισχύοντα μέτρα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τα αντίστοιχα πρωτόκολλα.

Το Πολύκεντρο Βουκολιών είναι ένας πολυχώρος που δημιουργήθηκε από τον Δήμο Πλατανιά το 2014, επί Δημαρχίας Ιωάννη Μαλανδράκη. Βρίσκεται στο κοινωνικό, εκπαιδευτικό και αθλητικό κέντρο του χωριού Βουκολιές, δίπλα από την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην όχθη του ποταμού Ταυρωνίτη, σε ένα ήρεμο και γαλήνιο τοπίο, κοντά στον παλιό Βενετσιάνικο νερόμυλο άλεσης σταριού του χωριού.

Είναι ένα σύγχρονο κτίριο με μοντέρνα αρχιτεκτονική αντίληψη, αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα με κέντρο την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που μπορεί να φιλοξενήσει συνέδρια, θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές. Παρουσιάζει πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις και φιλοδοξεί να είναι ο κεντρικός φορέας ανάπτυξης του σύγχρονου πολιτισμού στην ενδοχώρα του Δήμου. Πρόσφατα, αναβαθμίστηκε ο τεχνολογικός του εξοπλισμός με την προμήθεια εξελιγμένων οπτικοακουστικών συστημάτων. Η δημιουργία άρτιας αίθουσας εικαστικών δράσεων με την πλήρη στελέχωση του Πολύκεντρου, αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα πολιτιστικών υποδομών για την επίτευξη των στόχων παραγωγής και ενδυνάμωσης του πολιτιστικού προϊόντος ολόκληρου του Δήμου.

Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές» υλοποιείται από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όλους τους Δήμους του Νομού Χανίων και από τους Πολιτιστικούς Φορείς που έχουν σκοπό τη διερεύνηση και ανάπτυξη του Πολιτισμού και των Καλών Τεχνών σε ολόκληρο το Νομό Χανίων.

Στόχος του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές» είναι να αναδείξει ο Νομός Χανίων το εικαστικό δυναμικό του και να καταστεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εικαστικών δράσεων της Ελλάδας, μια αρένα νέων καλλιτεχνικών τάσεων και ένα φόρουμ εικαστικού διαλόγου και δημιουργίας, ένα χωνευτήρι αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γηγενών πολιτιστικών αξιών και των διεθνών ρευμάτων πρωτοπορίας, το βήμα παρουσίασης των εικαστικών δράσεων και αναζητήσεων, τόσο για τους καταξιωμένους Δασκάλους της Τέχνης, όσο και τους ταλαντούχους Νέους Δημιουργούς.

Παράλληλα με την προβολή του τόπου μας και την ανάδειξη του ντόπιου πολιτιστικού δυναμικού, στόχος παραμένει η κατασκευή ενός διαδραστικού δικτύου επικοινωνίας μεταξύ όλων των Κρητών Εικαστικών Δημιουργών, της τοπικής κοινωνίας, της ευρύτερης καλλιτεχνικής κοινότητας και του παγκόσμιου πολιτιστικού ιστού.

zarpanews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΚοχύλια με τόνο
Επόμενο άρθροΑλέξανδρος Νικολαΐδης: Το συγκινητικό μήνυμα της Δώρας Τσαμπάζη ανήμερα των γενεθλίων του

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ