Χανιά | Δράσεις της ΔΕΔΙΣΑ στον Δημοτικό Κήπο για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος | Photos

χανιά-δράσεις-της-δεδισα-στον-δημοτικ-1708707

Πλούσιες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, στον Δημοτικό Κήπο Χανίων πραγματοποίησε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου 2023, η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων [ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ)] του Νομού Χανίων.

Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν περιλάμβαναν «Παζάρι Ανταλλαγής Προϊόντων» στο οποίο συμμετείχε πλήθος πολιτών και ανταλλάχθηκαν περισσότερα από 200 αντικείμενα όπως είδη ένδυσης και υπόδησης, βιβλία, λευκά είδη, παιχνίδια και διακοσμητικά αντικείμενα. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν δεκάδες πολίτες που πρόσφεραν/χάρισαν προϊόντα για το ανταλλακτικό παζάρι, με τη συμμετοχή τους να είναι εξαιρετικά σημαντική για την επιτυχή υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης. Σκοπός της ΔΕΔΙΣΑ, μετά από το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των πολιτών, είναι να καθιερωθεί η συγκεκριμένη δράση τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο.

Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκαν δυο εξειδικευμένες «Θεατρικές Παραστάσεις», όπου ενημέρωναν με πρωτότυπο τρόπο τους θεατές για θέματα που αφορούν στην πρόληψη και στη μείωση των απορριμμάτων, στην επαναχρησιμοποίηση καθώς και για το πρόγραμμα Πληρώνω Όσο Πετάω (ΠΟΠ) καθώς επίσης και για τη Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) των ειδικών ρευμάτων αποβλήτων και των βιοαποβλήτων. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στους συντελεστές των θεατρικών παραστάσεων, Μαρίνα Πανηγυράκη, Σπύρο Ανδρουλάκη, Νίκη Κανταρίδου, Παναγιώτη Ζαφείρη και τον μικρό Κωνσταντίνο Πετρομιχελάκη, για το όμορφο αποτέλεσμα!

Παράλληλα, λειτούργησε και «Ενημερωτικό Περίπτερο» για την παροχή πληροφοριών σχετικά με το σύστημα Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) που ισχύει στον Δήμο Χανίων, τις δραστηριότητες της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ) καθώς και τις υπηρεσίες του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης & Κομποστοποίησης – Χ.Υ.Τ. (ΕΜΑΚ) Χανίων.

Στο χώρο τον εκδηλώσεων, παρευρέθηκε ο Προέδρος της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ), Μιχάλης Τσουπάκης, όπου με σχετική δήλωση επισήμανε ό,τι η ΔΕΔΙΣΑ θα πραγματοποιήσει πολλές δράσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη μείωση των αποβλήτων και την απόκτηση μιας νέας νοοτροπίας στη διαχείριση των απορριμμάτων μας.

Έπειτα, ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ), Κωνσταντίνος Πατεράκης αναφέρθηκε στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν εκείνη την ημέρα όπου στοχεύουν «στην αποσαφήνιση εννοιών όπως τη πρόληψη, την ελαχιστοποίηση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο νέο σύστημα χρέωσης ανταποδοτικών τελών για το οποίο σχεδιάζεται να εφαρμοστεί πιλοτικά στη περιοχή των Κουνουπιδιανών καθώς και στη περιοχή του Αγίου Ματθαίου.

Όπως δήλωσε, ο κ. Πατεράκης «η χρέωση στους πολίτες είναι οριζόντια, ενώ θα έπρεπε να είναι αντικειμενική όπου η χρέωση θα γίνεται με βάση το βάρος των αποβλήτων που παράγει ο κάθε πολίτης».

Ξεχωριστές ήταν οι ευχαριστίες που απηύθυναν οι αρμόδιοι, σε όλους τους συντελεστές που συνέδραμαν για να υλοποιηθούν οι δράσεις.

Κύριοι συντελεστές της οργάνωσης των Δράσεων ήταν τα στελέχη της ΔΕΔΙΣΑ, Φλεμετάκη Μαρία, συντάκτρια και Υπεύθυνη της πράξης «Συμμετέχω!», Σταύρος Χατζηδάκης, Ιωάννα-Σταυρούλα Βαλυράκη, με την υποστήριξη του Μανώλη Βαρδάκη, του Θανάση Γιαννακόπουλου, καθώς και της Τζένης Δασκαλάκη. Ευχαριστίες εκφράζονται και στα μέλη της Αναδόχου για το Επικοινωνιακό Πρόγραμμα «Συμμετέχω!», Ελένη Νικολακοπούλου, Φραγκίσκα Κουκουλά και Χριστίνα Καραβασίλη.

Οι ανωτέρω δράσεις υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Επικοινωνιακού Προγράμματος “Συμμετέχω!” στην «ΠΡΟΛΗΨΗ αλλά και ΠΡΟ(Σ)ΚΛΗΣΗ», που υλοποιεί η ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ) και επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει πολίτες και επαγγελματίες, αλλά και επισκέπτες στον Δήμο Χανίων, στη μείωση (πρόληψη) παραγωγής απορριμμάτων και την αποτελεσματικότερη Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) απορριμμάτων συγκεκριμένων κατηγοριών

Το Επικοινωνιακό Πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης: «Συμμετέχω!» του ΕΠ «ΚΡΗΤΗ» 2014-2020, με κωδικό MIS 5089184, η οποία χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη» 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ε.Τ.Π.Α.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook