Χανιά | Δήμος Πλατανιά – Λαική Συσπείρωση: “Αποτυχημένη συνταγή του παρελθόντος το νέο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΒΑ”

χανιά-δήμος-πλατανιά-λαική-συσπείρ-1213575

«Ο αποκαλούμενος «εξορθολογισμός» των τιμολογίων της ΔΕΥΑΒΑ στηρίχθηκε σε μία «Μελέτη κόστους – οφέλους των υπηρεσιών της ΔΕΥΑ Βορείου Άξονα»», σημειώνει σε ανακοίνωση της για τις αλλαγές στο τιμολόγιο της επιχείρησης η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΒΑ αποφάσισε κατά πλειοψηφία, στις 20 Απριλίου 2021, τον «εξορθολογισμό», όπως τον χαρακτηρίζει, των τιμολογίων της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Βορείου Άξονα (ΔΕΥΑΒΑ). Το… εκπληκτικό είναι ότι κλήθηκε να λάβει απόφαση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όχι με τηλεδιάσκεψη, αλλά διά περιφοράς! Ουσιαστικά, δηλαδή, χωρίς να γίνει καθόλου διάλογος!

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά δεν συμμετέχει, δυστυχώς, με εκπρόσωπό της στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΒΑ, καθώς φρόντισαν γι’ αυτό η Δημοτική Αρχή και η μείζονα Αντιπολίτευση του Δήμου, όπως έχουμε επισημάνει δημόσια κατά το παρελθόν. Η μοναδική ενημέρωση που είχαμε για την πρόθεση της Διοίκησης της ΔΕΥΑΒΑ να προχωρήσει σε αλλαγές στα τιμολόγια ήταν τον περασμένο Νοέμβριο, χωρίς πάντως να υπάρξει τότε κάτι συγκεκριμένο.

Η απόφαση της ΔΕΥΑΒΑ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πλατανιά, που έγινε την Τρίτη 27 Απριλίου 2021, με τηλεδιάσκεψη. Θα συζητηθεί μάλιστα και σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου αναμένουμε με ενδιαφέρον να ακούσουμε τις θέσεις των δημοτικών συμβούλων των δύο άλλων παρατάξεων.

Ο αποκαλούμενος «εξορθολογισμός» των τιμολογίων της ΔΕΥΑΒΑ στηρίχθηκε σε μία «Μελέτη κόστους – οφέλους των υπηρεσιών της ΔΕΥΑ Βορείου Άξονα».

Στα συμπεράσματα αυτής της μελέτης περιλαμβάνονται και τα εξής:

«Στην περίπτωση της ΔΕΥΑΒΑ η Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης καλείται να αντιμετωπίσει, λόγω της συνεχούς αύξησης των αναγκών ύδρευσης και άρδευσης στην ευρύτερη περιοχή, της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή καθώς και για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, σύνθετα προβλήματα τα οποία αφορούν:

  1. Στα σημεία υδροληψίας, τα οποία είναι διάσπαρτα, με διαφορετική ποιότητα και επάρκεια νερού και με διαφορετικού τύπου αντλιοστάσια.
  2. Στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης όπου υπάρχουν επιμέρους διαφορετικά δίκτυα σε διάφορους οικισμούς και περιοχές, αρκετά από αυτά πεπαλαιωμένα, με αποτέλεσμα συνεχείς αστοχίες και βλάβες. Επιπλέον, πολλά χιλιόμετρα δικτύου διατρέχουν αγροτικές περιοχές εκτός σχεδίου με άγνωστες διαρροές και τυχόν παράνομες συνδέσεις.
  3. Στα δίκτυα αποχέτευσης όπου αυτά υπάρχουν και στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού λυμάτων, με διαρκή συντήρηση και παρεμβάσεις.
  4. Επίσης, παραμένει ενεργή η προσπάθεια για ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεπάρκειας και της διαρκούς βελτίωσης της ασφάλειας του νερού, με την κατασκευή νέων έργων και τη συντήρηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στο σύνολο της επικράτειας της».

Στην ίδια μελέτη αναφέρεται ακόμη ότι «τα αποτελέσματα της λειτουργίας της ΔΕΥΑΒΑ σε όλες τις χρήσεις είναι ζημιογόνα, με τάση μεγέθυνσης της ζημιάς. Από ζημία -1.205.867,66€ το έτος 2019 καταλήγουν σε ζημία -1.586.628,39€ το έτος 2028».

Τα παραπάνω δεν είναι λόγια της παράταξής μας, ούτε επισημάνσεις με αντιπολιτευτική διάθεση. Είναι η πικρή πραγματικότητα αναφορικά με τη ΔΕΥΑΒΑ, όπως καταγράφεται στην ίδια τη μελέτη! Πικρή πραγματικότητα για την οποία φέρει ακέραια την πολιτική και διαχειριστική ευθύνη η σημερινή Δημοτική Αρχή, η οποία από τον Ιανουάριο του 2011 οδηγεί χρόνο με τον χρόνο σε απαξίωση τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης, χωρίς αναπτυξιακό σχέδιο, χωρίς καμία διάθεση σύγκρουσης με τους κακοπληρωτές – μεγαλο-οφειλέτες, τους οποίους ανεχόταν «επενδύοντας» σε μικροπολιτικά οφέλη στην κάλπη, και χωρίς καμία απολύτως απόφαση πραγματικού εξορθολογισμού των 17 τιμολογίων που παρέμεναν σε ισχύ μέχρι και σήμερα! Τιμολόγια που ίσχυαν, δηλαδή, από την εποχή των τεσσάρων πρώην «Καποδιστριακών» Δήμων!

Η σημερινή Διοίκηση της ΔΕΥΑΒΑ, με δεδομένη την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, έκανε την ανάγκη φιλοτιμία και προχώρησε σε αλλαγές στα τιμολόγια, λαμβάνοντας απόφαση για… τέσσερα τιμολόγια άρδευσης και τρία τιμολόγια ύδρευσης! Ουσιαστικά, δηλαδή, παρά τις όποιες αλλαγές, αποφάσισε να συνεχίσει την πολιτική των ανισοτήτων, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι εξώφθαλμες και εκθέτουν διαχρονικά τις Διοικήσεις της. Τι θα μπορούσε, για παράδειγμα, να εξεταστεί; Αναφέρεται στην ίδια τη μελέτη της ΔΕΥΑΒΑ, όπου προτείνεται «κοστολόγηση όχι ανά Δημοτική Ενότητα αλλά ανά ανεξάρτητο δίκτυο ύδατος. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να γίνει πιο “κοστολογικά δίκαιη” τιμολόγηση. Η διαδικασία αυτή προϋποθέτει κατηγοριοποίηση των λογιστικών εγγραφών ανά δίκτυο ύδατος», αναφέρει η μελέτη. Η δική μας θέση είναι γνωστή δημόσια εδώ και καιρό: Μείωση του τιμολογίου του πόσιμου νερού για τα λαϊκά νοικοκυριά. Ζητάμε η τιμολογιακή αυτή πολιτική να επεκταθεί και να είναι ενιαία για όλες τις Δημοτικές Ενότητες και τα χωριά του Δήμου, με διαβαθμίσεις για κατοικίες, επιχειρήσεις και ξενοδοχεία (ανάλογα με τα αστέρια), στη λογική των πάγιων θέσεών μας για φθηνό και ποιοτικό νερό.

Παράλληλα, η ΔΕΥΑΒΑ, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια έντονης οικονομικής κρίσης, με πολλά νοικοκυριά και στον Δήμο μας ν’ αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στη σκληρή φορολογία, στις μνημονιακές πολιτικές και στις περικοπές στα εισοδήματά τους, εμφανίζει φέτος… Κοινωνικό Τιμολόγιο! Είναι πραγματικά απίστευτο ότι χρειάστηκε να περάσουν δέκα χρόνια σκληρής λιτότητας για ν’ αποφασίσει η Δημοτική Αρχή να καθιερώσει Κοινωνικό Τιμολόγιο στον Δήμο μας. Ακόμα και τώρα όμως, εν μέσω των δυσμενέστατων συνεπειών της πανδημίας, οι προτάσεις της, όπως αυτές εγκρίθηκαν, κρίνουμε πως δεν είναι επαρκείς. Η θέση μας ως προς το θέμα αυτό είναι ξεκάθαρη δημόσια: Απαλλαγή για ΑμεΑ, πολύτεκνους, τρίτεκνους, ΚΕΑ, δικαιούχους Κοινωνικού Παντοπωλείου και 50% μείωση σε αυτούς που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, για όσο χρονικό διάστημα υφίστανται οι επιπτώσεις της πανδημίας.

Η Διοίκηση της ΔΕΥΑΒΑ και η Δημοτική Αρχή του Δήμου Πλατανιά θα μπορούσαν ν’ ακολουθήσουν έναν άλλο δρόμο, έστω και με δέκα χρόνια καθυστέρηση. Ένα δρόμο που επιβάλλει ότι θα σταματήσουν να έχουν «ασυλία» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Ένα δρόμο που θα επενδύει στην αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης, καθώς, όπως είναι γνωστό, υπάρχουν χωριά του Δήμου μας, στα οποία η ποιότητα του νερού είναι κακή. Ένα δρόμο που επιτάσσει την ενίσχυση της ΔΕΥΑΒΑ με το απαιτούμενο επιστημονικό και λοιπό προσωπικό. Ένα δρόμο για τη διαρκή προστασία και την ορθολογική διαχείριση του νερού, που είναι ένα δημόσιο αγαθό, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με όρους εμπορευματοποίησης κατά το δοκούν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν οι συνεπείς καταναλωτές κι εκείνοι που συνειδητά δεν πληρώνουν με την ανοχή των Διοικήσεων της ΔΕΥΑΒΑ και φυσικά της Δημοτικής Αρχής.

Στον αντίποδα αυτών των επιλογών και των εμφανών ελλειμμάτων ως προς τη διαχείριση, εμείς, ως «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά», πιστεύουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα για ένα πραγματικά σύγχρονο σχέδιο αξιοποίησης των υδάτινων πόρων, χωρίς επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων. Με σύγχρονα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, ταμιευτήρες συλλογής βρόχινου νερού για άρδευση, αξιοποίηση του δυναμικού των δεκάδων πηγών και ποταμών της περιοχής, αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων επιστημονικών και τεχνολογικών μεθόδων, κατασκευή έργων, φραγμάτων κ.λπ.

Με κεντρικό σχεδιασμό, που θα μπορεί να προβλέπει και να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες σε νερό, θα ελέγχει και θα μεριμνά για την προστασία των ποταμών, των λιμνών και των θαλασσών από τη ρύπανση, και με τον αναγκαίο σχεδιασμό για την έγκαιρη υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων και για τη συνεχή συντήρηση των δικτύων. Ένα σχεδιασμό που θα εξασφαλίζει την ολοκληρωμένη διαχείριση, προστασία και οικολογική ανόρθωση των δασικών οικοσυστημάτων και την ανάδειξη του υδρονομικού τους ρόλου, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Αυτός είναι ο δρόμος που εμείς έχουμε επιλέξει. Καθένας κρίνεται από τις επιλογές του. Αφήνουμε λοιπόν στην κρίση των κατοίκων του Δήμου μας τις επιλογές της Διοίκησης της ΔΕΥΑΒΑ και της Δημοτικής Αρχής. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό όλων όσων αγωνίζονται γι’ αυτό το δημόσιο κοινωνικό αγαθό που λέγεται νερό.”

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook