Χανιά | Δήμος Καντάνου – Σελίνου: Διαμαρτυρία για την υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Καντάνου

χανιά-δήμος-καντάνου-σελίνου-διαμα-1397180

Την υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Καντάνου, καταγγέλει ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου, αναφέροντας τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό που υπάρχει στη σχολική μονάδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου αναφέρει τα εξής:

Ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου παρόλες τις ενέργειες που έγιναν και τις διαβεβαιώσεις που λάβαμε από τους εμπλεκόμενους φορείς και βουλευτές του νομού, δεν απέφυγε τη λειτουργική υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Καντάνου, χωρίς ουσιαστική

αιτιολόγηση.

Όπως έχουμε επανειλημμένως ενημερώσει, στην Ιστορική έδρα του Δήμου μας, λειτουργεί το Δημοτικό Σχολείο Καντάνου, στο οποίο φοιτούν παιδιά του Ορεινού όγκου του Δήμου μας, όπως Κάντανος, Κουφαλωτός, Τεμένια, Φλώρια, Πλεμενιανά, Κακοδίκι, Δρυς, αλλά και του όμορου Δήμου Κισσάμου τα χωριά Μυλωνές και Στροβλές. Τα παιδιά αυτά διανύουν με λεωφορείο καθημερινά μεγάλη απόσταση για να φτάσουν στο σχολείο και να λάβουν αυτό που κάθε παιδί δικαιούται, παιδεία ισότιμη και ίδιων ευκαιριών με τα παιδιά που βρίσκονται σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα.

Τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Καντάνου σήμερα, τιμωρούνται από την Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Χανίων, επειδή οι δασκάλες τους κάνουν χρήση του νόμιμου δικαιώματος τους για άδεια αναρρωτική ή άδεια εγκυμοσύνης. Καμία μέριμνα δεν έχει υπάρξει και κανένας προγραμματισμός ώστε να καλυφθεί οποιοδήποτε κενό δημιουργείται στο σχολείο χωρίς ουσιαστικό επιχείρημα από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων.

Συνοπτικά να αναφέρουμε ότι με το αρ. πρωτ. 2/2022 έγγραφο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Καντάνου ενημερωθήκαμε για τα ακόλουθα:

1. από το Δημοτικό Σχολείο Καντάνου από την 21 η Νοεμβρίου 2021 απουσιάζει η

εκπαιδευτικός της Δ’ τάξης με μακροχρόνια άδεια, η οποία δεν αντικαταστάθηκε

ποτέ μέχρι σήμερα και

2. από την 10 η Ιανουαρίου απουσίαζαν άλλες δύο εκπαιδευτικοί, η μία με άδεια

νόσησης covid (επέστρεψε 17 Ιανουαρίου 2022) και η δεύτερη με μακροχρόνια

άδεια (έλειψε 1,5 μήνα).

3. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, δεν έχουν καλυφθεί οι θέσεις για δεύτερη ξένη

γλώσσα και θεατρική αγωγή.

4. Δεν υπάρχει μέριμνα για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε παράλληλη στήριξη

5. Εξαιτίας των παραπάνω ελλείψεων δεν λειτουργεί ολοήμερο πρόγραμμα.

Κατά συνέπεια, το σχολείο λειτουργεί από τις 25 Νοεμβρίου με πέντε εκπαιδευτικούς ή

λιγότερους κατά περιόδους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης των τάξεων συμπτύχθηκαν. Τονίζουμε ότι δεν αναφερόμαστε σε σύμπτυξη τμημάτων, αλλά ΤΑΞΕΩΝ και μάλιστα στο μέσο της σχολικής χρονιάς!

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2022 με την Διευθύντρια

Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι θα καλυπτόταν το

βασικό κενό της Δ’ Δημοτικού και το σχολείο θα λειτουργούσε με έξι εκπαιδευτικούς μέσα στον Φεβρουάριο 2022.

Δυστυχώς, ΚΑΜΙΑ συμφωνία και διαβεβαίωση δεν τηρήθηκε! Με το έγγραφο 5/2022

ενημερωθήκαμε για την έκβαση αυτή και πραγματοποιήσαμε νέα συνάντηση με την

Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων όπου αντιμετωπίσαμε την επιτακτική, καιχωρίς ουσιαστική αιτιολόγηση, άρνησή της για στελέχωση του Δημοτικού Σχολείου

Καντάνου (παρόλο το ενδιαφέρον εκπαιδευτικών να έρθουν και να εργαστούν στο

σχολείο), ρίχνοντας μάλιστα την ευθύνη για αυτή την εξέλιξη στο ίδιο το Σχολείο.

Διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την αντιμετώπιση των μαθητών του Σχολείου σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας που δεν έχουν δικαίωμα στην μόρφωση.

Θεωρούμε αδιανόητο ένα σχολείο το οποίο βρίσκεται σε ορεινό και δυσπρόσιτο όγκο, που ανήκει σε ένα Δήμο χαρακτηρισμένο ως Ορεινό να μη μπορεί να λειτουργήσει με ένα εκπαιδευτικό ανά τάξη και να πρέπει να επαιτεί συνεχώς για την έγκριση της στελέχωσής του από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Υπουργείο Παιδείας, ενώ λόγω του επιπέδου του, υπάρχουν εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να έρθουν και να ασκήσουν το λειτούργημά τους.

Δεν είναι δυνατό η μόρφωση των παιδιών να υπολογίζεται με κόστος λειτουργίας και όχι με την ισότιμη παροχή μόρφωσης και εκπαίδευσης σε όλα τα παιδιά της χώρας και είναι απαράδεκτο να εναπόκειται σε προσωπικές διαφορές και μικρότητες.

Δεν μπορεί να μην υπάρχει μέριμνα για αυτές τις οικογένειες που παραμένουν συνειδητά και από επιλογή στην επαρχία, δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον πρωτογενή τομέα και αποτελούν την τελευταία ελπίδα για την διατήρηση της ζωής και ανάπτυξης του ορεινού όγκου.

Το Δημοτικό Σχολείο Καντάνου βρίσκεται 60 χιλιόμετρα απόσταση από αστικό κέντρο και κατά συνέπεια τα παιδιά που κατοικούν στην περιοχή και φοιτούν στο σχολείο αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε δραστηριότητες και ευκαιρίες που έχουν τα παιδιά των αστικών κέντρων. Θεωρούμε, ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να μην έχουν τουλάχιστον τα βασικά, δηλαδή έναν εκπαιδευτικό ανά τάξη και τις ειδικότητες που αναλογούν στην φοίτησή τους ανά τάξη.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΚΕΝΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

Δηλώνουμε απερίφραστα ότι τασσόμαστε στο πλευρό των παιδιών, των γονέων και των εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Καντάνου και ΚΑΛΟΥΜΕ το Υπουργείο Παιδείας, την Περιφέρεια Κρήτης και τους Βουλευτές του Νομού να ενεργήσουν ώστε να ανακληθεί αυτή η τιμωρία στην οποία έχουν υποβληθεί τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Καντάνου χωρίς να φέρουν την παραμικρή ευθύνη.

zarpanews.gr

One thought on “Χανιά | Δήμος Καντάνου – Σελίνου: Διαμαρτυρία για την υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Καντάνου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook