Χανιά | Δήμος Αποκορώνου: Οι θέσεις του κ. Σταμάτη Σγουράκη για Επιχείρηση Ύδρευση και Αποχέτευσης

χανιά-δήμος-αποκορώνου-οι-θέσεις-του-1101840

Τις θέσεις του για την δημιουργία Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης στον Δήμο Αποκορώνου, καταθέτει με ανακοίνωση του ο επικεφαλής μείζονος  αντιπολίτευσης κ. Σταμάτης Σγουράκης.

Η παρέμβαση του κ. Σγουράκη:

Η προσπάθεια σύστασης δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης άρδευσης αποχέτευσης στο Δήμου Αποκορώνου.

Ο Δήμος Αποκορώνου έχει  πληθυσμό που πλησιάζει τις 16.000 κατοίκους και με την τουριστική ανάπτυξη που τον διακρίνει τους καλοκαιρινούς μήνες αυτός ο πληθυσμός υπερπολλαπλασιάζεται. Οι απαιτήσεις για το νερό ύδρευσης τόσο οικιακής χρήσης όσο και επαγγελματικής (ξενοδοχεία – εστίαση κλπ) γίνονται τεράστιες. Οι ανάγκες για αποχέτευση το ίδιο μεγάλες:

– Επιβάλουν τη δημιουργία σύγχρονων δικτύων με σωστό σχεδιασμό όσον αφορά το τόπο λήψης των αναγκαίων υδάτινων  ποσοτήτων

– Δημιουργούν την αναγκαιότητα για αποτελεσματικότερη λειτουργία του βιολογικού των Καλυβών

– Tην ολοκλήρωση του βιολογικού της Γεωργιούπολης και ευρύτερης περιοχής που κάθε χρόνο μετατίθεται και ο χρόνος ολοκλήρωσης  και έναρξης λειτουργίας του

– Την έναρξη του έργου κατασκευής του βιολογικού της Αλμυρίδας και της ευρύτερης περιοχής

– Tην άμεση λήψη απόφασης και ξεκίνημα του βιολογικού στην περιοχή των πηγών της δημοτικής ενότητας Αρμένων ως μόνο τρόπο προφύλαξης του υδάτινου πλούτου της περιοχής

– Την κατάργηση δικτύων αμιάντου και την αντικατάσταση συνολικά των πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης με σύγχρονα δίκτυα ικανά να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες νερού τόσο από άποψη ποσότητας όσο και από θέμα υγιεινής.

Οι αγροτικές παραγωγές και περισσότερο η παραγωγή οπωροκηπευτικών και αβοκάντο που σήμερα θεωρούνται από τις πιο δυναμικές καλλιέργιες    επιβάλουν στην άρδευση το ποιοτικό νερό.

Όλες αυτές οι ανάγκες μπορούν εξυπηρετηθούν με την υπηρεσία ύδρευσης έτσι όπως είναι διαρθρωμένη με το υπάρχον προσωπικό και τον τεχνικό εξοπλισμό που διαθέτει;. Με δεδομένο το ασφυκτικό κλίμα, όσον αφορά την ενίσχυση της υπηρεσίας  με νέες προσλήψεις  για να αποκτήσει   το αναγκαίο  προσωπικό, πού  απορρέει από τις μνημονιακές αποφάσεις που έχουν επιβληθεί στους δήμους της χώρας.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν με τη δημιουργία δημοτικής επιχείρησης  ύδρευσης και αποχέτευσης στον Αποκόρωνα εξασφαλίζονται οι όροι αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργούνται από την υποστελέχωση της υπηρεσίας ύδρευσης του Δήμου μας και την αποτελεσματικότερη ανταπόκριση για υπηρεσίες ύδρευσης- άρδευσης- αποχέτευσης προς τους πολίτες.

Θα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο λήψης αποφάσεων , και στη πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού;

Μήπως  θα αποτελέσει  το πρώτο βήμα για αύξηση της τιμής του νερού και την αντιμετώπιση του πλέον ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό;

Μεγάλα ερωτήματα που χρειάζονται οπωσδήποτε σοβαρές προσεγγίσεις.

Για μένα όλα εξαρτώνται από τις πολιτικές που κυριαρχούν ή που τελικά  διοικούν ένα δήμο. Η βιωσιμότητα ενός Δήμου συνολικά αλλά και κάθε υπηρεσίας του Χωριστά είναι θέμα σημαντικό. Η  ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών του Δήμου προς τους πολίτες είναι νομοθετικά δεδομένη σωστά η λάθος. Η εξασφάλιση των πόρων για την λειτουργία κάθε υπηρεσίας στο να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της και να αντέχει είναι ένα ζητούμενο. Η μεταφορά πόρων της μια υπηρεσίας στην άλλη δεν είναι το καλύτερο άσε που είναι και παρά το νόμο . Δεν μπορούν και δεν πρέπει δαπάνες που αφορούν την υπηρεσία ύδρευσης να στηρίζονται και να πληρώνονται από  έσοδα της υπηρεσίας καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Η επιλογή αυξημένων τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού μιας και η είσπραξη τους μέσα από τους λογαριασμούς του ρεύματος θεωρείται σίγουρη για να καλύψει τα ανείσπρακτα τέλη ύδρευσης είναι απόλυτα εσφαλμένη.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο έρχεται στο επόμενο διάστημα το θέμα της δημιουργίας ΔΕΥΑΑ στο Δήμου Αποκορώνου. Η διαδικασία ξεκίνησε όταν στο Δ.Σ στις 19 Αυγούστου 2019 ο δήμαρχος κ.Κουκιανάκης  φέρνει σαν  θέμα  « έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης – άρδευσης- αποχέτευσης στο Δήμου Αποκορώνου». Ήταν στο τελευταίο συμβούλιο του απερχόμενου ΔΣ μόλις εφτά μέρες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου δημοτικού συμβουλίου. Φυσικά ήταν μια πράξη παράνομη που σκοπό είχε τη δημιουργία εντυπώσεων . Ήταν φυσικό να γίνει προσφυγή κατά της απόφασης την αποκεντρωμένη και να ακυρωθεί. Η προσφυγή ασκήθηκε από την παράταξη μας για δύο λόγους. Ο πρώτος είχε να κάνει με το ότι το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο δεν ήταν αρμόδιο να λάβει τέτοια απόφαση και ο δεύτερος, η σοβαρότητα που είχε το ζήτημα της ίδρυσης  ΔΕΥΑΑ  για τον Αποκόρωνα και τους πολίτες του. Στις 24 Οκτωβρίου 2019 επανέρχεται το θέμα στο νέο δημοτικό συμβούλιο όπου το σύνολον  των δημοτικών συμβούλων πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης ενέκριναν την ίδρυση ΔΕΥΑΑ  στον Αποκόρωνα  με έδρα  το Βάμο μετά από σύνταξη τις απαιτούμενες οικονομοτεχνικής μελέτης. Το επόμενο  διάστημα  γίνεται μια πρώτη παρουσίαση της μελέτης από τους μελετητές σε επίπεδο επικεφαλών των παρατάξεων και παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων. Εκεί  έγιναν διάφορες παρατηρήσεις που  αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν στη μελέτη . Σημαντικότερες κατά την άποψή μου ήταν να ληφθεί υπ’οψιν  στην μελέτη βιωσιμότητας το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δ.Σ. Αποκορώνου,  ένα  ποσοστό επισφάλειας πελατών  γνωρίζοντας το ύψος των οφειλών από καταναλωτές  νερού προς το Δήμο και να συμπεριληφθεί στη μελέτη η λειτουργία του βιολογικού της Γεωργιούπολης. Και οι τρείς  αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στην βιωσιμότητα της δημοτικής επιχείρησης. Τελείωσε  η συνάντηση παρουσίαση με την υπόσχεση ότι μετά τη συμπλήρωση της μελέτης των παρατηρήσεων να γίνει εκ νέου συνάντηση και εκ νέου παρουσίαση της.

Αντί αυτού στην οικονομική επιτροπή 2 Μαρτίου 2021 ψηφίζεται κατά πλειοψηφία  η παραλαβή της μελέτης χωρίς να υπάρχει εισήγηση της μελέτης . Ή πρόταση μας για αναβολή του θέματος και παρουσίαση της μελέτης όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί έπεσε στο κενό.

Η εντολή του δημάρχου ήταν να ψηφιστεί.

Τι όμως Ψήφισαν;

Παρέλαβαν μια οικονομοτεχνική μελέτη χωρίς να συμπεριλαμβάνει καμία από τις προσθήκες που είχαμε αποφασίσει .Μια μελέτη με  ελλείψεις.  Αποδεικνύεται η έλλειψη σοβαρότητας που για άλλη μια φορά δείχνει ο δήμαρχος και η πλειοψηφία του στην οικονομική επιτροπή. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά η έλλειψη σοβαρότητας στην οικονομική διαχείριση του Δημόσιου χρήματος αφού το κόστος για τη μελέτη ανερχόταν στις 10.000,00 €. Αποδεικνύεται άλλη μια φορά πόσο αντιλαμβάνεται ο κ. δήμαρχος την αναγκαιότητα των μελετών για τη λήψη αποφάσεων που θα σημαδεύουν τη πορεία του Δήμου μας.

Τελικά η μελέτη δεν έδωσε απαντήσεις  στο ζητούμενο που δεν είναι άλλο από την αναγκαιότητα  ίδρυσης ΔΕΥΑΑ στον Αποκόρωνα. Περιέγραψε όμως  το πρόβλημα του Δήμου μας επί της ουσίας  στα συμπεράσματα που καταλήγει ο μελετητής.

Ετσι κατά το μελετητή ο Δήμος  ζημιώνεται σε ετήσια βάση 662.072,00€ με βάση την σημερινή τιμολογιακή πολιτική. Απαιτούνται μέτρα εισπραξιμότητας κυρίως από τους μεγάλους καταναλωτές των οποίων οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται κυρίως για τουριστική χρήση. Πρέπει να αλλάξει η τιμολογιακή πολιτική να εφαρμοστεί κλιμακωτό τιμολόγιο. Πρακτικά αυτό σημαίνει αύξηση των εσόδων κατά 753.837,00 € που σημαίνει ισόποση αύξηση του νερού και επιβάρυνση των πολιτών ετησίως.

Πόσο πιο επιβαρυμένα θα ήταν τα συμπεράσματα από το μελετητή αν ελάμβανε  υπ’ όψιν επιπλέον το ύψος των ανείσπρακτων απαιτήσεων από την ύδρευση- άρδευση –αποχέτευση που 1 Ιανουαρίου  2021 έφταναν  για την ύδρευση στο ύψος των 2.712.003,00€, για την άρδευση 384.678,03€ και για την αποχέτευση στις Καλύβες 89.227,64€, δηλαδή 3.185.908,71 συνολικά;

Αν ελάμβανε υπ’οψιν του,  πως για τη κατανάλωση νερού τη χρονιά πού μας πέρασε ο δήμος δεν έκδωσε κανένα λογαριασμό .

Δυστυχώς μέσα στα άλλα συμβαίνουν και αυτά στο Δήμο Αποκορώνου. Τα συμπεράσματα ας  τα βγάλουν οι  πολίτες.

ΣΤΑΜΑΤΗΣ Ι. ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ  επικεφαλής μείζονος  αντιπολίτευσης»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook