Χανιά | Διχασμένοι οι διανομείς πριν την εκλογοαπολογιστική συνέλευση – Ποιοι και γιατί κατηγορούν το απερχόμενο Δ.Σ

Προβλήματα φαίνεται να αντιμετωπίζει το σωματείο διανομέων, εν όψει της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης που είναι προγραμματισμένη για τις 26 Ιουνίου.

Χαρακτηριστικά, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν καταγγέλλουν μερίδα διανομέων, οι οποίοι αφήνουν αιχμές για την απερχόμενη διοίκηση του σωματείου.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Η πλειοψηφία της απερχόμενης Διοίκησης του Σωματείου Διανομέων Ν.Χανίων απευθύνεται στους διανομείς του Νομού , με αφορμή την προετοιμασία της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης του Σωματείου μας στις 26 Ιουνίου.

Μπροστά στις εκλογές του σωματείου μας, δημοσιεύτηκε μια επιστολή που υπογράφουν κάποιοι συνάδελφοι με την ονομασία «Ανεξάρτητοι Διανομείς Χανίων» . Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι καταλογίζουν στην απερχόμενη διοίκηση ότι δεν έκανε τις σωστές κινήσεις για να μαζικοποιηθεί το σωματείο, ότι το σωματείο δεν είναι αντάξιο των διανομέων των Χανίων.

Μας κατηγορούν ότι αποφασίζαμε κινητοποιήσεις που δεν εξέφραζαν τις διαθέσεις των εργαζομένων και αποσκοπούσαν σε άλλα συμφέροντα.

Η πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης του σωματείου μας,νιώθει την αναγκαιότητα να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα, σε μια περίοδο που είναι επιτακτική ανάγκη να ενωθούμε για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας. Οι συνάδελφοι των «Ανεξάρτητων Διανομέων» κατηγορούν την απερχόμενη διοίκηση ότι δεν κατάφερε να μαζικοποιήσει το σωματείο των διανομέων . Έχει σημασία να αναφέρουμε ότι στην χώρα μας, το 10% των εργαζομένων είναι οργανωμένο στα σωματεία του.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα σε μεγάλα σωματεία στον Νομό Χανίων της δύναμης του Εργατικού κέντρου, με χιλιάδες εργαζόμενους να δουλεύουν σε μεγάλους κλάδους και την συμμετοχή στις εκλογές να είναι κάτω από το 10%. Την ίδια στιγμή το σωματείο διανομέων, παρά το νεαρό της ηλικίας του, κατάφερε και οργάνωσε στο σωματείο το 1/3 περίπου των διανομέων του Νομού μας.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι σε όλη αυτήν την προσπάθεια δεν υπήρξαν αδυναμίες στην παρέμβασή μας, παρόλα αυτά αυτοί που κατηγορούν την απερχόμενη διοίκηση ότι δεν συνέβαλε στο να οργανωθούν περισσότεροι διανομείς, δεν έφεραν εδώ και 3 χρόνια ούτε μια αίτηση για να εγκριθεί στο Δ.Σ. Αντίθετα θυμήθηκαν να κατηγορήσουν την διοίκηση του Σωματείου μας, παραμονές των εκλογών

Το σωματείο Διανομέων εδώ και 3 χρόνια είχε δραστηριότητα με γνώμονα το συμφέρον των συναδέλφων μας. Αποδείξαμε ότι η αλληλεγγύη μεταξύ μας είναι το καλύτερο όπλο απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε και σε καμία περίπτωση δεν είναι ζητιανιά όπως μας κατηγορεί η παράταξη των «Ανεξάρτητων Διανομέων». Το τί είναι ικανή να κάνει η οργανωμένη αλληλεγγύη της εργατικής τάξης το αποδείξαμε πολλές φορές, με κορυφαία την συναυλία αλληλεγγύης που οργανώσαμε το καλοκαίρι του 2020 στην Ανατολική Τάφρο, από κοινού με το Σωματείο Επισιτισμού και το Παράρτημα Χανίων του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που το Σωματείο οργάνωσε την αλληλεγγύη μαζεύοντας λεφτά για να στηριχτούν συνάδελφοι που είχαν χτυπήσει. Ταυτόχρονα όμως οργάνωσε και την διεκδίκηση σε συγκεκριμένους χώρους δουλειάς, που κυριαρχούσε η ανασφάλιστη εργασία, προχώρησε σε καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Μέσα στην πανδημία, συμπορευτήκαμε με τα υπόλοιπα σωματεία των εργαζομένων στον Νομό μας απαιτώντας μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και του εισοδήματός μας. Οργανώσαμε παρεμβάσεις ώστε οι διανομείς να μην δουλεύουν μέσα στο χιόνι, σε ακραίες καιρικές συνθήκες, για να ενταχθούμε στα ΒΑΕ ένσημα, για να αυξηθούν τα μεροκάματα, για να χτυπηθεί η
ανασφάλιστη εργασία. Σε πολλές περιπτώσεις καταφέραμε και αποσπάσαμε κατακτήσεις.

Το σωματείο κατάφερε και εμπόδισε μεγάλη επισιτιστική αλυσίδα του νομού να επιβάλει επιχειρησιακή σύμβαση που προέβλεπε απλήρωτες υπερωρίες, αύξηση του εργάσιμου χρόνου χωρίς αύξηση μισθού, δουλειά τις Κυριακές και τις αργίες χωρίς προσαύξηση. Ταυτόχρονα με κοινή παρέμβαση με το Σωματείο Επισιτισμού καταφέραμε και υπερασπιστήκαμε τα δικαιώματα συναδέλφου-σερβιτόρας που κατάφερε να πληρωθεί τα δεδουλευμένα της. Για την δράση μας αυτή στοχοποιήθηκε ο τότε πρόεδρος του σωματείου, ο γραμματεάς που σύρθηκαν σε δίκη, από κοινού με τον πρόεδρο του Σωματείου Επισιτισμού.

Αντίστοιχα το σωματείο μας, στήριξε από την πρώτη στιγμή τον αγώνα των συναδέλφων μας στην efood. Για την επιλογή μας αυτή στοχοποιηθήκαμε από την εργοδοσία και από διάφορες φωνές που έλεγαν τότε ότι τα σωματεία δεν έχουν καμία δουλειά να εκπροσωπούν τους εργαζόμενους. Οι θέσεις αυτές πήραν την απάντησή τους, από τους ίδιους τους εργαζόμενους, που προχώρησαν σε απεργία, με συμμετοχή
πάνω από 90% στα Χανιά, συντονίστηκαν πανελλαδικά και κέρδισαν την ικανοποίηση των βασικών τους αιτημάτων, όπως ήταν η μετατροπή των συμβάσεων εργασίας σε αορίστου χρόνου.

Η επίμονη προσπάθεια των εργαζομένων οδήγησε στην δημιουργία επιχειρησιακών σωματείων στην Αθήνα , την Θεσσαλονίκη και στα Χανιά και έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες σε Ηράκλειο , Λάρισα και Πάτρα . Τα σωματεία αυτά ήδη έχουν πρόταση για επιχειρησιακή σύμβαση στην efood. Το σωματείο μας στήριξε όπως ήταν χρέος του την δημιουργία επιχειρησιακού σωματείου στην efood και έχει αναπτύξει δεσμούς με αυτά τα σωματεία όπως και με άλλα κλαδικά σωματεία διανομέων ανά την Ελλάδα σε Αθήνα Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Με κοινά αιτήματα και συμπόρευση θα συνεχίσουμε μαζί τον αγώνα για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας η οποία θα είναι υποχρεωτική. Οι εργαζόμενοι στην e-food είναι παράδειγμα για όλους μας . Απόδειξαν πως οι μαζικοί και οργανωμένοι αγώνες είναι αυτοί που έχουν αποτελέσματα.

Απέναντι σε αυτήν την δράση , η λύση που προτείνουν οι συνάδελφοι που αυτοαποκαλούνται «Ανεξάρτητοι Διανομείς» , είναι η ομαδική ιδιωτική ασφάλιση. Καλούν δηλαδή το σωματείο να πάρει απόφαση ώστε να αντιμετωπίσει τα μέλη του σαν πελάτες για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Επειδή μας κατηγορούν για κομματικές αποφάσεις, αυτή η πρόταση που καταθέτουν είναι ξεκάθαρα κομματική. Είναι πρόταση της Ν.Δ που την έκανε και νόμο του κράτους, συνεχίζοντας από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενοι. Είναι το όνειρο κάθε κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Όχι μόνο αυτή η πρόταση δεν κατοχυρώνει την προστασία από την ανασφάλιστη εργασία , αντίθετα την ενισχύει, μετατρέποντας την ασφάλιση από κοινωνικό δικαίωμα για όλους, σε ατομική ευθύνη του καθένα.

Την ώρα που αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε ατελείωτα ωράρια για να τα βγάλουμε πέρα με την ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς και ενώ πληρώνουμε ένα σορό εισφορές για την ασφάλεια μας είναι τουλάχιστον άτοπο να ζητάμε από συναδέλφους να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουν και ιδιωτικές ασφάλειες. Ιδιωτικές εταιρίες που στο παρελθόν έχουμε δει να χρεοκοπούν και άνθρωποι του μεροκάματου να χάνουν εισφορές που πλήρωναν δεκαετίες!!!

Η ίδια η ζωή και η δράση του σωματείου απέδειξε τί κατεύθυνση πρέπει να έχει η διοίκηση του σωματείου μας. Κερδίσαμε όταν ενωθήκαμε , οργανωθήκαμε και διεκδικήσαμε τα δικαιώματα μας, κόντρα στην μεγάλοεργοδοσία και το κράτους.

Πάνω από όλα τα δικαιώματα μας και οι ανάγκες μας.

Για ένα συνδικάτο :

  • Πιο μαζικό και γερά οργανωμένο σε κάθε χώρο δουλειάς στον κλάδο.
  • Πιο δυνατό για να δυναμώσουμε τον συλλογικό αγώνα για τις δικές μας ανάγκες, τη ζωή και τα δικαιώματα μας.
  • Για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που κατοχυρώνουν μισθούς και δικαιώματα, για αυξήσεις στους μισθούς, για να γίνει υποχρεωτική η Κλαδική Σύμβαση εργασίας στον κλάδο.
  • Για ΒΑΕ για τους διανομείς.
  • Για να μην επιστρέψει κανείς το δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα από το ΑΤΜ στην τσέπη του εργοδότη.
  • Για να έχουμε σταθερό και συνεχές ωράριο, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο, για την κατάργηση των ευέλικτων μορφών εργασίας.
  • Για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
  • Για Μέσα προστασίας της υγείας για τους διανομείς με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Για Ασφάλιση σύμφωνα με τα πραγματικά ωράρια.
  • Για Ουσιαστική στήριξη των εργατικών νοικοκυριών και προστασία από την ακρίβεια σε ρεύμα, βενζίνη, πετρέλαιο και είδη ευρείας κατανάλωσης.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να οργανωθούν στο σωματείο μας και να συμμετέχουν στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση την Κυριακή 26 Ιουνίου στις 10 π.μ στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ