Χανιά | Διαμαρτύρονται οι κατασκηνωτές για τους κερματοδέκτες στις ντουζιέρες στη Γαύδο

Κείμενο διαμαρτυρίας συντάχθηκε από συνέλευση κατασκηνωτών Γαύδου, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το ζήτημα που έχει προκύψει φέτος με την εγκατάσταση κερματοδεικτών για χρήση νερού σε συγκεκριμένα σημεία για τους λουόμενους.

“Η Γαύδος ήταν και είναι ένα νησί ανέγγιχτης φυσικής ομορφιάς, χαρακτηρισμένο μάλιστα Natura 2000, έχοντας ταυτόχρονα πολύ σημαντικό ιστορικό χαρακτήρα. Το νησί αυτό επισκέπτονται εδώ και παρα πολλα χρόνια ελεύθεροι κατασκηνωτές από όλο τον κόσμο και αποτελεί σημείο αναφοράς και σύμβολο μη εντατικοποιημένης τουριστικής “ανάπτυξης”.
Ο ιδιαίτερος αυτός χαρακτήρας του νησιού επιχειρείται ξεκάθαρα να αλλοιωθεί μέσω των πρόσφατων ενεργειών της δημοτικής αρχής.

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες οι ελεύθεροι κατασκηνωτές αλλά και όλοι οι επισκέπτες της Γαύδου είδαν έκπληκτοι να εγκαθίστανται κερματοδέκτες στις ντουζιέρες όπου μέχρι τώρα το νερό ήταν ελεύθερο και δωρεάν. Με πρόσχημα την υπαρκτή ανάγκη για εξοικονόμηση των αποθεμάτων του νερού και ένδυμα το σεβασμό του περιβάλλοντος, εμπορευματοποιείται ένα δημόσιο αγαθό ενώ ταυτόχρονα επιτελείται μία απροκάλυπτη επίθεση στη δυνατότητα της ελεύθερης κατασκήνωσης.

Αντί να δοθούν ουσιαστικές λύσεις για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Γαύδου και την έλλειψη στοιχειωδών υποδομών (ύδρευση, αποχετευτικό δίκτυο, ηλεκτροδότηση, περίθαλψη κ.ά.), επιλέγεται μία άδικη και παράλογη ενέργεια σε περίοδο μάλιστα πανδημίας. Τέτοιου είδους ενέργειες αποτελούν προπομπό ενός σχεδίου πλήρους εμπορευματοποίησης της Γαύδου, εικόνα ήδη γνωστή από πολλά άλλα ελληνικά νησιά.

Η συνέλευση ελεύθερων κατασκηνωτών /τριών Γαύδου είναι αντίθετη σε αυτή και σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που επιτίθεται την πρόσβαση σε δημόσια αγαθά.

Διεκδικούμε:

-Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο νερό για τους λουόμενους.

-Μέριμνα για προστασία του περιβάλλοντος και τις αναγκαίες υποδομές στο νησί.”

Συνέλευση ελεύθερων κατασκηνωτών /τριών Γαύδου.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ελεύθερο αγαθό είναι το νερό όταν το αντλείτε μόνοι σας από το πηγάδι σας. Όταν το κάνει άλλος για σας δεν είναι υποχρεωμένος να σας το δίνει δωρεάν. Ειδικά εσείς που δεν είστε καν δημότες Γαύδου, δεν πληρώνετε ούτε ένα ευρώ δημοτικά τέλη αλλά ουσιαστικά παρασιτείτε στο νησί.

  2. Ενώ οι τουρίστες(;) της κρουζιέρας π.χ.,είναι δημότες,πληρώνουν δημοτ.τέλη γι’ αυτό ξεχειλίζει ο…Κουμπελής κάθε που έρχονται.Ασε που αφήνουν στην πόλη του…κόσμου τα λεφτά!Ελάτε να τους δείτε στο λιμάνι που κάνουν ουρά έξω από τα καφέ γιά να πάνε W.C.Ντροπή και αίσχος αυτό που γίνεται στην Γαύδο,διότι όλοι αυτοί αφήνουν λεφτά στις ταβέρνες οι οποίες έχουν τιμές…Ζυρίχης.Και γιά αποδείξεις βέβαια ούτε λόγος να γίνεται!

  3. Όταν κάνεις ελεύθερο κάμπινγκ έχεις κανονίσει για όλα σου τα αγαθά… νερό, τροφή,κλπ… θέλετε τις ντουζιέρες free για να έχετε πρόσβαση στο νερό για να κάνετε μπάνιο,να πίνετε,να μαγειρεύετε,κλπ …εσείς έχετε μπερδέψει το ελεύθερο κάμπινγκ με το πλιάτσικο…ντου σε μποστάνια για να ξεπεινασετε, σωματικές ανάγκες όπου να’ναι…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ