Χανιά | Δεν ήρθαν από Τουρκία οι μετανάστες στην Γαύδο – Πότε θα φύγουν, που θα πάνε

χανιά-δεν-ήρθαν-από-τουρκία-οι-μετανάσ-1108268
φωτο αρχείου

Aπό νησί του Ανατολικού Αιγαίου και όχι την Τουρκία έφθασαν οι 52 μετανάστες που σταμάτησαν αναγκαστικά στην Γαύδο λόγω Ιανού και παραμένουν εκεί από χθες, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Ναυτιλίας. Το επικρατέστερο σενάριο μέχρι στιγμής είναι ότι έφθασαν από την Ρόδο.

Ανάμεσα στα 52 άτομα που βρίσκονται από χθες στον προβλήτα κοντά στο σκάφος τους, υπάρχουν 9 γυναίκες, 4 παιδάκια ηλικίας 3,4, 7 και 8 ετών και 39 άνδρες. Οι ίδιοι εξέφρασαν την επιθυμία τους να μπουν στο σκάφος τους και να φύγουν, ωστόσο αυτό δεν γίνεται αφενός επειδή το σκάφος έχει προβλήματα, και αφετέρου επειδή μια τέτοια πράξη θα ήταν ενάντια στο πρωτόκολλο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες έφτασε το 519 ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος από την Αγία Γαλήνη, μεταφέροντας ειδική μονάδα του λιμενικού προκειμένου να εντοπίσουν τους διακινητές (ΕΔΩ). Μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί ένα άτομο που φέρεται ως διακινητής, όμως δεν έχει σχηματιστεί δικογραφία, ούτε έχει γίνει σύλληψη ακόμα.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να προχωρήσει ταχύτερα όταν οι μετανάστες μεταφερθούν πιθανότατα στα Χανιά, καθώς η Γαύδος δεν είναι ο κατάλληλος χωρός για να πραγματοποιηθούν οι ανακρίσεις.

Παρόλο που το αρχικό πλάνο ήταν, μετά από συνεργασία του Υπουργείου Ναυτιλίας και του υφυπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής, να προωθηθούν σε δομή της ηπειρωτικής Ελλάδας, το σενάριο φαίνεται να απομακρύνεται όσο περνάει η ώρα σύμφωνα με πηγές του zarpanews.gr

Η λύση που επιλέχθηκε ήταν η μεταφορά τους σε λιμάνι νότια των Χανίων με το πλοίο της γραμμής Σαμαριά που έχει το μεσημέρι δρομολόγιο, ωστόσο αυτό φαίνεται πως βρίσκει αντιδράσεις από την ΑΝΕΝΔΥΚ χωρίς να έχουν προηγηθεί τεστ κορονοϊού.

Ο πλοίαρχος του Δασκαλογιάννης της ΑΝΕΝΔΥΚ Στράτος, Μπουρνάζος, δήλωσε στο zarpanews.gr: » Δεν είπαμε ότι δεν τους παίρνουμε τους ανθρώπους, δεν είναι σωστό γιατί είμαστε σε πανδημία. Όταν λοιπόν οι άνθρωποι αυτοί, είναι ελεγμένοι και έχουν χαρτιά ότι μπορούν να ταξιδέψουν όπως κάνει όλος ο κόσμος να μπουν μέσα να τους πάμε. Σε ένα επιβατικό πλοίο δεν βάζω μια υγειονομική βόμβα δεν γίνεται να θέσουμε σε κίνδυνο τις ζωές μας.

Η πρόταση η δική μου εκ μέρος της εταιρείας είναι ότι δέχομαι να τους πάω εγώ οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, χωρίς επιβάτες με την έγκριση της Περιφέρειας και το αζημείωτο, τζάμπα δεν γίνεται, να εγκρίνουν ένα δρομολόγιο έκτακτο, αλλά χωρίς επιβάτες και εφόσον έχουν τηρηθεί από την πλευρά μας όλα τα μέτρα να φοράμε τα γάντια τις μάσκες, γιατί να θέσω σε κίνδυνο την ζωή κάποιο μέρος του πληρώματος .

Η δήμαρχος μου είπε ότι θα μιλήσει με την Περιφέρεια κτλπ. Μου λένε να τους περιορίσω 50 ανθρώπους στο γκαράζ, αλλά που να τους περιορίσω θα θέλουν να πάνε τουαλέτα, έχουν και παιδιά αυτά τα πράγματα δεν γίνονται να τους φυλάνε έτσι τριτοκοσμικά. Σε πανδημία είμαστε, έτσι;»

Από την άλλη, η διενέργεια των τεστ στην Γαύδο είναι πολύ δύσκολη από την στιγμή που υπάρχει μόνο μια γιατρός προς το παρόν, και ακόμη και σε περίπτωση που γίνει τεστ το δείγμα θα πρέπει να μεταφερθεί στο Ηράκλειο για να βγουν τα αποτελέσματα.

Πριν από λίγο η ΑΝΕΝΔΥΚ που έδωσε μια συμβολική πολύ χαμηλή τιμή για την μεταφορά των μεταναστών, επικοινώνησε με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νίκο Καλογερή και αναμένεται να εγκριθεί το κονδύλι, προκειμένου το βράδυ το πλοίο Δασκαλογιάννης να πάει στην Γαύδο και να τους μεταφέρει στα Σφακιά.

zarpanews.gr

3 thoughts on “Χανιά | Δεν ήρθαν από Τουρκία οι μετανάστες στην Γαύδο – Πότε θα φύγουν, που θα πάνε

  1. Όταν θα τους φέρουν στα Χανιά θα τους αμολήσουν στον κλαδισό να περιφέρονται ανάμεσα μας, γιατί οι καλόψυχη δεν τους βοηθάνε να φτιαχτή το σκάφος όπως λένε θέλει κάποια συντήρηση. Άλλα κόλπα είναι στη μέση, μας δουλεύουν κανονικά αλλά δεν θα τελειώσει η θητεία τους.
    Δήμαρχε σε εργολάβους δύνομαι κάτι στενά αδιέξοδα ΡΑΒΕ ΞΗΛΩΝΕ χαχαχα. 20 χρόνια έχω πληρώσει για πεζοδρόμιο όταν έκανα την οικοδομή ακόμα τίποτα μαμ τα λεφτά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook