Χανιά | Δε σταματούν οι κατολισθήσεις στον δρόμο Παλαιόχωρας Κουντούρας – Ανησυχία για το φαινόμενο

χανιά-δε-σταματούν-οι-κατολισθήσεις-σ-1372755

Την ανησυχία τους για το φαινόμενο των κατολισθήσεων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στον επαρχιακό δρόμο Παλαιόχωρας Κουντούρας, στο ύψος του Ψηλού Βόλακα (Δείτε εδώ.) εκφράζουν τόσο οι κάτοικοι της περιοχής, όσο και ο Δήμαρχος Κανδάνου Σελίνου, Αντώνης Περράκης.

Ο κ. Περράκης, μιλώντας στο Zarpa Radio 89,6 και στους Άννα Παπακωνσταντίνου και Γιώργο Κολομπάκη, επιβεβαίωσε το γεγονός, λέγοντας πως ο δρόμος είναι κλειστός και παρά τις προσπάθειες να τον κρατήσουν ανοιχτό, αυτό δεν γίνεται λόγω της συνεχούς βροχόπτωσης, η οποία φέρνει ταυτόχρονα πτώση των βράχων αλλά και χωμάτων. Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος της περιοχής, το νερό από τις βροχές έχει φτάσει τους 40 πόντους.

«Στο 3ο χιλιόμετρο από την Παλαιόχωρα προς την Κουντούρα, μετά από τις συνεχείς βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών και ειδικά μετά την θεομηνία Ελπίδα, είχαμε την πτώση του πρώτου μεγάλου ογκόλιθου. Από τότε και μετά ξεκίνησαν φαινόμενα μετακίνησης του εδάφους, που είχαν σαν αποτέλεσμα να χαλαρώσει το χώμα. Από την αρχή που έπεφταν οι βροχές μέχρι τώρα, έχουν ξεπεράσει τους 40 πόντους ενώ άλλες φορές σκεφτείτε ότι σε μια καλή βροχόπτωση είχαμε 70 πόντους καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Ο Γενάρης έχει ξεπεράσει τους 40 πόντους σε νερό, με αποτέλεσμα να μετακινηθεί ο μεγάλος όγκος βράχου και στη συνέχεια την Κυριακή να μετακινηθεί και ο δεύτερος βράχος. Έκλεισε ο μισός δρόμος, τον ανοίξαμε και χθες έπεφταν χωρίς σταματημό βράχια και χώματα μαζί.»

«Ο δρόμος είναι κλειστός. Κάναμε κάποιες προσπάθειες να τον ανοίξουμε, να δώσουμε στην κυκλοφορία τουλάχιστον να περάσουν τα φορτηγά που μεταφέρουν τα προϊόντα των αγροτών από την Κουντούρα στο λιμάνι της Σούδας και στον Πειραιά και είμαστε σε διαδικασία να δούμε τι πρέπει να γίνει.»

Οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου της περιοχής, την Τρίτη δεν πήγαν στα σχολεία τους, για λόγους ασφαλείας ενώ έγινε μάθημα μέσω τηλεκπαίδευσης.

«Αυτά τα γεωλογικά φαινόμενα είναι απρόβλεπτα. Μπορεί εκεί που νομίζουμε ότι όλα είναι καλά, να υπάρξουν κατολισθήσεις» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Περράκης.

Επαφές Δημάρχου Κανδάνου Σελίνου με Περιφέρεια και Υπουργεία

Την περιοχή του Ψηλού Βόλακα, όπου σημειώνονται οι κατολισθήσεις θα επισκεφθούν τις επόμενες μέρες γεωλόγοι από το Ηράκλειο και την Αθήνα. Αυτό τόνισε ο Δήμαρχος Κανδάνου Σελίνου, Αντώνης Περράκης, ο οποίος βρέθηκε το πρωί στην Περιφέρεια Κρήτης, όπου συνάντησε τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και συζήτησαν για το θέμα.

«Όσο το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και όσο υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα είναι ριψοκίνδυνη η οποιαδήποτε πρόβλεψη. Φυσικά και θα γίνει μελέτη. Αφού επισκέφθηκα τον κ. Αρναουτάκη, είχα και επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, τον κ. Σταυριανουδάκη γι’ αυτό το θέμα, επικοινωνήσαμε και με τον Υπουργό πολιτικής Προστασίας κ. Τριαντόπουλο. Αυτή τη στιγμή καταγράφουμε το γεγονός και το αναφέρουμε στις τεχνικές εκθέσεις και δελτία που έχουμε στείλει. Από την πλευρά μας, εμείς θα κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις άμεσες για να αποκατασταθεί όσο γίνεται η κυκλοφορία, αλλά σίγουρα χρειάζεται μια πιο μεθοδευμένη λύση στο μέλλον.»

Στο τραπέζι της συζήτησης και έργα που προορίζονται για το Πρόγραμμα Τρίτσης

Την ίδια ώρα, ο κ. Περράκης σε επαφές που είχε με στελέχη της κυβέρνησης, συζήτησε και για την πορεία των έργων του Δήμου Κανδάνου Σελίνου και παράλληλα επεσήμανε και το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στον Δήμο: «Με τον Υπουργό Εσωτερικών συζητήσαμε για έργα που πρόκειται να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Τρίτσης, για την πορεία αυτού και για κάποια έργα που ελπίζουμε προσεχώς να ενταχθούν αλλά και για την έλλειψη προσωπικού μου μαστίζει τον Δήμο μας και όλους τους Δήμους της χώρας. Ζητήσαμε να επισπευσθεί η διαδικασία των προσλήψεων, καθώς την τελευταία φορά που έγινε πρόσληψη στον Δήμο μας πέρασαν δυο χρόνια έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία, δηλαδή από την ημερομηνία της προκήρυξης μέχρι και την πρόσληψη.»

zarpanews.gr

One thought on “Χανιά | Δε σταματούν οι κατολισθήσεις στον δρόμο Παλαιόχωρας Κουντούρας – Ανησυχία για το φαινόμενο

  1. Με κοτετσοσυρμα που λεει ο λογος δε συγκρατεις βραχους και δεν αγκυρωνεις θεωρω σε σημεια αμφιβολου πιοτητας…..εεεε? Εσεις τι νομιζεται….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook