Χανιά | Δασικοί χάρτες: «Δηλώστε τώρα αντιρρήσεις και σφάλματα» – Τί οδηγίες έδωσαν σε εκδήλωση της Περιφέρειας | Video

χανιά-δασικοί-χάρτες-δηλώστε-τώρα-αν-1181007

Έντονη έκκληση προς όλους τους πολίτες να σπεύσουν ως τις 15 Ιουλίου να υποβάλουν ενστάσεις προδήλου σφάλματος για τυχόν ακίνητη περιουσία τους που χαρακτηρίστηκε δασική στους περίφημους πια δασικούς χάρτες, απηύθυναν οι συντελεστές της ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τη διεύθυνση Δασών Χανίων, το ΤΕΕ/ΤΔΚ και τον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων το βράδυ της Πέμπτης. Στην εκδήλωση δόθηκαν αναλυτικές εξηγήσεις για το πώς μπορεί κανείς να υποβάλει τη δήλωση προδήλου σφάλματος και μάλιστα από την Παρασκευή οι οδηγίες αυτές θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας, www.crete.gov.gr.

Η διαδικασία

«Η υποβολή γίνεται από την πλατφόρμα της «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που χρειάζονται είναι ένα φωτοαντίγραφο ταυτότητας και το αποδεικτικό του έννομου συμφέροντος, δηλαδή μπορεί να είναι ακόμα και το Ε9 ή ένα συμβόλαιο ή κληρονομιά. Οτιδήποτε άλλο έχει μπορεί να το συνυποβάλει. Υπάρχουν αυτοματοποιημένες επιλογές στην πλατφόρμα για να δηλώσουμε ότι δεν είναι δασικό και στο τέλος βάζουμε τα στοιχεία μας και υποβάλλουμε την ένσταση. Τυπώνουμε την ένσταση από την πλατφόρμα και μαζί με δύο φωτοαντίγραφα ταυτότητας και των εγγράφων που αποδεικνύουν το έννομο συμφέρον, τα καταθέτουμε στη διεύθυνση δασών«, εξήγησε ο Αντώνης Τσακιράκης, δασολόγος και εξωτερικός συνεργάτης της διεύθυνσης Δασών, προσθέτοντας ακόμα ότι σε περίπτωση που υπάρχει κτίριο στην έκταση, δεν μπορεί να αποφευχθεί εμπλοκή μηχανικού.

«Έχουμε ήδη 8000 αντιρρήσεις και πρόδηλα σφάλματα. Τα πρόδηλα θα ελεγχθούν από τη διεύθυνση δασών και οι πολίτες θα ενημερωθούν για όσα γίνουν δεκτά. Θα αργήσει μεν να φανεί στον χάρτη, αλλά ο πολίτης θα έχει επίσημο έγγραφο της διεύθυνσης δασών ότι το χωράφι του δεν είναι δάσος. Όσα απορριφθούν, θα μετατραπούν σε αντιρρήσεις και θα εξεταστούν από επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων που είναι όργανα που περιέχουν και έναν δασολόγο στη σύνθεσή τους αλλά δεν είναι της διεύθυνσης δασών», είπε ακόμα ο Χανιώτης δασολόγος.

Καλογερής: Μην το αμελήσετε, δηλώστε τώρα αντιρρήσεις και σφάλματα

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, δήλωσε ότι η Περιφέρεια προσπαθεί να βοηθήσει, ενημερώνοντας τους πολίτες για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας:

«Προσπαθούμε να φέρουμε την ψηφιακή υποβολή κοντά στον κόσμο, θα δείξουμε παραδείγματα πώς μπορεί κανείς να κάνει την ένσταση και να προσθέσει τα όποια έγγραφα. Όλοι όσοι θίγονται πρέπει να υποβάλουν τη δήλωση αυτή του προδήλου σφάλματος, αυτό είναι η πεμπτουσία της υπόθεσης«.

Επίσης ο κ. Καλογερής τόνισε ότι έπρεπε να υπάρχει ένα θεσμοθετημένο περιθώριο ανοχής όσον αφορά την ακρίβεια των αποτυπώσεων στους χάρτες, ώστε οι επιτροπές ενστάσεων να μην βρίσκονται αναγκασμένες να εξετάζουν περιπτώσεις ήσσονος σημασίας, ενώ για τον χαρακτηρισμό δημόσιων υποδομών όπως οι επαρχιακές οδοί και ακόμα και μέρους του λιμένα των Σφακίων ως δάσους, τόνισε ότι θα πρέπει να λυθεί από την ίδια τη δημόσια διοίκηση και συγκεκριμένα τα συναρμόδια υπουργεία, με στοιχεία που έχουν ούτως ή άλλως στη διάθεσή τους.

Σκλαβάκη: Η προθεσμία τελειώνει

Η διευθύντρια Δασών Χανίων, Πολύμνια Σκλαβάκη, υπογράμμισε ότι η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων εκπνέει σύντομα:

«Οι πολίτες ως τις 15 Ιουλίου πρέπει να έχουν υποβάλει την όποια αντίρρηση η πρόδηλο σφάλμα. Πρέπει άμεσα να δουν τον δασικό χάρτη που είναι αναρτημένος και είναι εύκολο, ενώ εμείς σήμερα εξηγούμε πώς μπορούν να κάνουν μόνοι τους τη διαδικασία. Για το πρόδηλο σφάλμα δεν πληρώνουν παράβολο, αλλά αν κάποιο τμήμα του απορριφθεί και μετατραπεί σε αντίρρηση, θα χρειαστεί να πληρώσουν το παράβολο αργότερα, ανάλογα με την έκταση».

«Δεν υπάρχει επόμενος χρόνος. Για τον χαρακτήρα της έκτασης, αν διαφωνούν με τον χάρτη, πρέπει να κάνουν ενέργειες τώρα. Και οι πολίτες που έχουν υποβάλει στο παρελθόν στις παλιές ΤΕΑ αντιρρήσεις και έχουν αλλάξει τα στοιχεία της επικοινωνίας τους, να μας ενημερώσουν για τα νέα στοιχεία«, είπε ακόμα η κα Σκλαβάκη.

Σοφιανός: Τα βασικά προβλήματα που βλέπουν οι μηχανικοί

«Τα κυριότερα προβλήματα αφορούν τους δασωμένους αγρούς σε περιοχές που αμέσως μετά τον πόλεμο δεν είχαν προλάβει να ξανακαλλιεργηθούν και το δεύτερο είναι η πιστότητα των αεροφωτογραφιών. Επίσης, υπάρχει επιστημονικό πρόβλημα με τον χάρτη, δημιουργήθηκε χωρίς να υπάρχουν ανοχές και με πληροφορίες που έχουν διαφορετικά τυπικά χαρακτηριστικά. Άλλη η ανάλυση των αεροφωτογραφιών του 1945, άλλη του 1960 και άλλη η δυνατότητα των σημερινών τοπογραφικών που έχουν σφάλμα της τάξης των εκατοστών το πολύ. Όλα αυτά έρχονται και κουμπώνουν σε έναν χάρτη κλίμακας 1:5000. Και σε περιοχές που η αξία της γης είναι μεγάλη, δεν είναι αμελητέο να χάσει κανείς ξαφνικά μερικά μέτρα. Πρέπει να διορθωθούν αυτές οι ανοχές, αλλά δεν πρόκειται να γίνει αυτό ως τις 15 Ιουλίου», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ, Σπύρος Σοφιανός, ενώ προσέθεσε πως είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να γίνουν τοπογραφικά με σαφήνεια:

«Όμως, αν γίνει η ένσταση τώρα, τα τοπογραφικά θα μπορούν να γίνουν σε επόμενο χρόνο και να υπάρξει και η κατάλληλη φωτοερμηνεία ώστε να μπορέσουμε να δούμε με σοβαρότητα τα τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν», είπε ο Χανιώτης μηχανικός.

Η σελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου όπου μπορεί κανείς να υποβάλει δήλωση σφάλματος είναι ΕΔΩ, ενώ οι αναλυτικές οδηγίες που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση αναμένεται να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας σε ξεχωριστό banner στο crete.gov.gr.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook