Χανιά | Χιλιάδες σπίτια βγήκαν στο… Airbnb το 2022 – Αναλυτικά στοιχεία ανακοίνωσαν οι διαχειριστές

χανιά-χιλιάδες-σπίτια-βγήκαν-στο-airbnb-τ-1592291

Πάνω από 4,5 χιλιάδες σπίτια, ή ποσοστό σχεδόν 8% από τον συνολικό αριθμό κατοικιών του νομού Χανίων διατέθηκαν το έτος που τελειώνει στη βραχυχρόνια μίσθωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων.

Είναι εντυπωσιακό ότι στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, τον δήμο Αθηναίων, οι κατοικίες που διατέθηκαν είναι μόλις διπλάσιες από τα Χανιά.

Συνολικά το 2022 έχουν εμφανιστεί στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb, booking, VRBO κ.α.) 144.857 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, από 136.658 το 2019 (+6%) με σημαντικές αυξομειώσεις ανάλογα με την περίοδο λόγω και της υψηλής εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού.

Τα στατιστικά ανά περιοχή δείχνουν ότι από τις σχεδόν 428 χιλιάδες κατοικίες στο δήμο Αθηναίων λίγο πάνω από 9,5 χιλιάδες διατίθενται για βραχυχρόνια διαμονή ή αλλιώς ποσοστό 2,24%, στο δήμο Θεσσαλονίκης από τις 205,4 χιλιάδες οι 2.250 περίπου ή ποσοστό 1,14% στο Ηράκλειο το 1,02% ή 944 κατοικίες, στα Χανιά το 7,67% ή πάνω από 4,5 χιλιάδες σπίτια, στην πόλη της Ρόδου το 1,45%, στην Κέρκυρα κοντά στα 7,7 χιλιάδες κατοικίες ή το 9,11%.

Πλέον εντυπωσιακά είναι τα νούμερα της Μυκόνου και της Σαντορίνης: Στο νησί των Ανέμων από το σύνολο των 9.591 κατοικιών οι 3.547 διατίθενται για βραχυχρόνια διαμονή (36,98%) στην υψηλή σεζόν και στη Σαντορίνη το 26,5% ή αλλιώς 4.637 κατοικίες.

Προτάσεις διαχειριστών για τη βραχυχρόνια μίσθωση

Σε αυτή τη συγκυρία, από την πλευρά τους, οι διαχειριστές και ο ΠΑ.ΣΥ.ΔΑ κάνουν λόγο για γενικευμένη επίθεση από πλευράς των Ελλήνων ξενοδόχων και θεωρούν ότι «είναι καιρός να αντιδράσουμε δυναμικά και να αποδείξουμε ότι η βραχυχρόνια μίσθωση ήρθε για να μείνει οριστικά και να προσθέσει στο τουριστικό μας προϊόν μια διαφορετική μορφή διαμονής που προσαρμόζεται σε αυτό που αναζητούν οι ταξιδιώτες παγκοσμίως», έχοντας ζητήσει συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο.

«Πιστεύουμε ότι αντί να περιορίζουμε την ανάπτυξη ενός ολόκληρου κλάδου που συνεισφέρει με μεγάλο ποσοστό στο τουριστικό προϊόν (15% το 2022) και με έσοδα σύμφωνα με την ΑΑΔΕ πάνω από 3,5 δισ. ευρώ το 2022, καλό θα ήταν να δίναμε κίνητρα για περαιτέρω εξέλιξη και προσέλκυση επενδυτών. Η βραχυχρόνια μίσθωση ήρθε για να μείνει και είναι το περισσότερο αναπτυσσόμενο τουριστικό προϊόν παγκοσμίως.

Στις προτάσεις των διαχειριστών περιλαμβάνεται το αίτημα να σχεδιαστεί άμεσα από την Πολιτεία μια σωστή και αντικειμενική Κοινωνική Πολιτική Στέγασης για να στηρίξει όσους πραγματικά έχουν ανάγκη εύρεσης οικονομικής κατοικίας και προτείνουν την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων ακινήτων του δημοσίου.

Οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης λένε επίσης «ναι» σε standards καλής λειτουργίας: «Είναι επιβεβλημένο να υπάρχει τουλάχιστον μια υποχρεωτική ασφάλεια αστικής ευθύνης για κάθε ακίνητο. Επίσης πρέπει να ορισθούν υποχρεωτικά μέτρα ασφαλείας όπως ένας πυροσβεστήρας, ανιχνευτής καπνού, σημάνσεις εξόδων διαφυγής κ.λ.π.».

2 thoughts on “Χανιά | Χιλιάδες σπίτια βγήκαν στο… Airbnb το 2022 – Αναλυτικά στοιχεία ανακοίνωσαν οι διαχειριστές

  1. τι εξτρα κινητρα βρε γκασμαδες; και εξτρα επενδυτες; που ζειτε γ… την τρελα μου!
    Ο κοσμος δεν εχει που να μεινει και πληρωνει ενοικια πανω απο το μισο του μισθου του! ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΛΕΕΤΕ!!!
    Αξιοποιηση των ερηπωμενων κτιριων; Αυτο καταλαβενεται τι τεραστιο κοστος εχει; Εκτος αν τα φτιαξουν και τα νοικιαζουν 500 ευρω.. ΞΕΦΤΙΛΕΣ!
    Και δε μιλαμε για τον απλο Χανιωτη που μπορει να εχει ενα σπιτακι και να το εβαλε στην πλατφορμα για εξτρα εισοδημα…
    ΑΛΛΑ για αυτους τους »επενδυτες΄΄ που αγορασαν ολα τα σπιτια στο παλιο λιμανι και τα εχουν κανει ολα »σουιτες» τρομαρα τους!
    Συνεχιστε ετσι, κι συντομα θα μεινετε μονοι σας! Ψυχη δε θα υπαρχει ουτε να δουλεψει για εσας, ουτε για να μαθει στο παιδι σας γραμματα, ουτε για να σας εξυπηρετει…

  2. Οι απλοί rbnbίδες, πέρα από ένα έξτρα εισόδημα, πραγματικά σε πάρα πολλές περιπτώσεις γλύτωσαν τα ακίνητά τους από τις τράπεζες. Ωστόσο δεν ξέρω αν θα τα γλυτώσουν από τους «επενδυτές». Τα Χανιά πάνε για μονοθεματικό πάρκο τουρισμού και σε αυτά δεν επιζεί τίποτε άλλο εκτός αυτού και όπως έχει αποδείξει η ιστορία σε αντίστοιχα παραδείγματα, στο τέλος δε μείνει κάτι. Ξερόχορτα, ερημιά και συντρίμμια ενός κάποτε μοναδικού τόπου, καθώς ο χωρίς έλεγχο τουρισμός σε συνδυασμό με τον ξέφρενο καπιταλισμό, εκ φύσεως αυτοκαταστροφικός, έχουν μη αναστρέψιμα αποτελέσματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook