Χανιά | Αύξηση στην αξία των εξαγωγών το πρώτο 4μηνο του 2022

χανιά-αύξηση-στην-αξία-των-εξαγωγών-το-1500442

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της «Ελληνικής Στατιστικής Αρχής» και μετά την επεξεργασία του «Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης», η αξία των Χανιώτικων εξαγωγών, κατακτώντας νέα κορυφή €48.000.000, συνεχίζει την ανοδική της «τροχιά» των τελευταίων ετών και καταγράφει επιπλέον +18,81% στο Α΄4μηνο του 2022 (Ιανουαρίου – Απριλίου). σε σύγκριση με την ίδια περσινή περίοδο.

Σε ηγετική θέση, ο κλάδος των Τροφίμων – Ποτών και η υπεραξία της Κρητικής Γης, η οποία συνδυασμένη με την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και την ποιότητα των ανθρώπων της εξακολουθούν να αναπτύσσουν δυναμικά την Χανιώτικη Οικονομία στις πλέον αντίξοες συνθήκες των τελευταίων δεκαετιών.

Η συνολική ποσότητα προϊόντων που εξήγαγε η Χανιώτικη Οικονομία παρέμεινε στα ίδια περσινά επίπεδα, οριακά μειωμένη κατά -3,74%, στους 20.898 τόνους.

Οι εξαγωγές της Κρήτης ήταν ελαφρά μειωμένες κατά -2,2% σε αξία και -4,5% σε ποσότητα, κατά το ίδιο εξεταζόμενο α’ 4μηνο του 2022. Συγκεκριμένα, το σύνολο των εξαγωγών της Κρήτης (χωρίς τα πετρελαιοειδή) κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2022 ανήλθαν στο ποσό των 229,7 εκ. ευρώ, έναντι των 234,9 εκ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ σε ποσότητα ανήλθαν σε 155.053 τόνους έναντι των 162.266 τόνους πέρυσι, έχοντας μειωθεί κατά 7.213 τόνους.

Για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Χανίων, οι κυριότερες Αγορές κατά το Α΄4μηνο του 2022 ήταν η Γερμανική με €14,3 εκατ. ευρώ (μερίδιο 29%), στη δεύτερη ακολουθεί η Ιταλική με €7,4 εκατ. ευρώ (μερίδιο 15,42%) και στην τρίτη η ανερχόμενη Πολωνική με €3 εκατ. ευρώ (μερίδιο 6,25%).

Ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών, ο οποίος αποτέλεσε το 85,63% του συνόλου των Χανιώτικων εξαγωγών τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2022 με 41,1 εκατ.. ευρώ, παρουσίασε άνοδο 19,48% σε αξία και μείωση 5,99% σε ποσότητα. Ο κλάδος των Μηχανών & Συσκευών με 4,7 εκατ. ευρώ πέτυχε δυναμική ανάπτυξη 6,82% σε αξία και 14,97% σε ποσότητα.

Μετά την επεξεργασία των εξαγωγικών δεδομένων, ο Αντώνης Ροκάκης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, τόνισε:

«Στο Επιμελητήριο Χανίων συνεχίζουμε τη στρατηγική μας συνεργασία με τον δυναμικό Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης, με τον οποίο μελετάμε πολυδιάστατα τις διεθνείς εξαγωγικές τάσεις των επιχειρήσεών μας, ώστε σε μια από τις πλέον ταραγμένες ιστορικά περιόδους για την παγκόσμια και την τοπική Οικονομία να είμαστε σε θέση να αναλύουμε και να σχεδιάζουμε αξιόπιστα και στρατηγικά τις αναπτυξιακές μας δράσεις και τα προωθητικά μας προγράμματα.

Τα ιστορικά υψηλά και μετρήσιμα αποτελέσματα της εξωστρέφειας της Χανιώτικης Οικονομίας δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι Χανιώτες επιχειρηματίες, παραγωγοί και εργαζόμενοι δουλεύουμε περισσότερο συλλογικά με σχέδιο και αυτοπεποίθηση στη σωστή κατεύθυνση.

Στο Επιμελητήριο Χανίων συνεχίζουμε να συμμετέχουμε δυναμικά σε καταξιωμένες εμπορικές εκθέσεις, να διοργανώνουμε στοχευμένες προωθητικές δράσεις και να επιδιώκουμε νέες συνεργασίες με διπλωματικές αντιπροσωπείες και διεθνείς συνδέσμους. Παράλληλα, δεν σταματάμε να διεκδικούμε από την Ελληνική Πολιτεία πρόσθετα στρατηγικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις μας, σε κρίσιμους τομείς για την ανάπτυξή τους, όπως η Ενέργεια, η Χρηματοδότηση και ο περιορισμός των μεταφορικών ανισοτήτων. Έτσι, δυναμώνουμε τις επιχειρήσεις μας και συνεισφέρουμε ουσιαστικά στην κατάκτηση της θέσης που πραγματικά αξίζουν τα υψηλής ποιότητας Χανιώτικα προϊόντα στην παγκόσμια Αγορά.

Δεν εφησυχάζουμε με τα ιστορικά υψηλά επίπεδα των εξαγωγών μας, γιατί στο διεθνές Πολιτικό και Οικονομικό περιβάλλον φαίνεται να οξύνονται επικίνδυνα οι εστίες έντασης και αποσταθεροποίησης. Βέβαια, οι κρίσεις κρύβουν συχνά και ευκαιρίες. Συνεχίζουμε λοιπόν να εργαζόμαστε συναινετικά στις ίδιες στρατηγικές προτεραιότητες της Διοίκησής μας, την Εξωστρέφεια και την Καινοτομία, με ακόμα μεγαλύτερη πίστη στο Μέλλον του τόπου μας».

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ – ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022 Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ

zarpanews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook