Χανιά | Αυστηρότεροι έλεγχοι, αιφνιδιαστικές έφοδοι και «τρίτο μάτι» από το Υπουργείο σε δομές προστασίας παιδιών και ηλικιωμένων

χανιά-αυστηρότεροι-έλεγχοι-αιφνιδια-1556123

Αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας των δομών κοινωνικής προστασίας παιδιών και ηλικιωμένων στη χώρα μας έφερε η πολύκροτη υπόθεση της «Αγίας Σκέπης» με αυστηρότερους ελέγχους και στενότερη επιτήρηση από το Υπουργείο, όπως σημείωσε από τα Χανιά, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πολιτικής, Δόμνα Μιχαηλίδου. 

Η κα Μιχαηλίδου σημείωσε πως πλέον τα πράγματα είναι πολύ πιο αυστηρά, μετά την αλλαγή του νόμου και σε επίπεδο πρόληψης και σε επίπεδο ελέγχων ενώ συγκεκριμένο καθηκοντολόγιο προσδιορίζει πλέον με λεπτομέρεια τις αρμοδιότητες των κοινωνικών συμβούλων της Περιφέρειας που έχουν την ευθύνη των ελέγχων.

«Δώσαμε επιτέλους στους κοινωνικούς συμβούλους της Περιφέρειας, συγκεκριμένο καθηκοντολόγιο. Δηλαδή ναι μεν πάντα προβλεπόταν ότι μηχανισμός ελέγχου για τις δομές αυτές είναι οι κοινωνικοί σύμβουλοι της περιφέρειας, εν τούτοις διαπιστώσαμε -και εις βάρος των ωφελούμενων -ότι ο ρόλος τους εξαντλούταν σε διοικητικό έργο.

Εμείς αλλάξαμε το νόμο και τώρα αυτό το είδαμε να αντανακλάται τόσο στον έλεγχο των γηροκομείων όσο και των ορφανοτροφείων. Δεν μπορεί δηλαδή να πει ένας δημόσιος λειτουργός ότι δεν περιγράφεται σαφώς μέσα στην αρμοδιότητά μου ότι πρέπει να μετρήσω ακριβώς πόσα είναι τα παιδιά ή πόσοι είναι οι ηλικιωμένοι» σημείωσε η κα Μιχαηλίδου.

Στο κομμάτι των ελέγχων, τόνισε πως για πρώτη φορά γίνονται σε όλη την Ελλάδα και στην Κρήτη, μυστικοί αιφνιδιαστικοί επιτόπιοι έλεγχοι, «από μεικτά κλιμάκια με ψυχίατρους, γιατρούς και ιατροδικαστές, έτσι ώστε σε κάθε αιφνίδιο έλεγχο να βλέπουν τους ωφελούμενους με τα εσώρουχά τους» εξήγησε.

Τέλος, υπογράμμισε πως πλέον «ως έσχατο μέσο και ως τρίτο μάτι έχει μπει πλέον και το Υπουργείο» πάνω από τους Δήμους και τις Περιφέρειες που έχουν την αρμοδιότητα να αλλάζουν την διοίκηση ενός φορέα αν διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει χρηστή διαχείριση.

Από τη μεριά της η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης, Μαρία Δαμανάκη, στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου σημείωσε πως στο επίκεντρο της συζήτησης είναι η  αποιδρυματοποίηση και η έγκαιρη πρόληψη της ιδρυματοποίησης του ευάλωτου πληθυσμού αλλά και η αποτίμηση των συνεπειών της  πανδημίας σε εργαζόμενους και ωφελούμενους. Παράλληλα, όσον αφορά την διαχείριση της πανδημίας που έγινε στις δομές του νησιού, σημείωσε: «Στην Κρήτη είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και υπερήφανοι».

Το «παρών» στις εργασίες έδωσε και ο  Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης

Το συνέδριο

Το Συνέδριο «Επ’Αρωγή» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και φέτος διεξάγεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Χανίων και την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ.

Το θέμα του συνεδρίου είναι «Διαστάσεις, Δομές και Πρόσωπα της Φροντίδας» και στη διάρκεια των διήμερων εργασιών του θα τοποθετηθεί ένα πλήθος ομιλητών, εκπροσώπων Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας της χώρας, και πολιτειακών και αυτοδιοικητικών φορέων ενώ απευθύνεται στην πανεπιστημιακή κοινότητα, σε επιστήμονες του χώρου της πρόνοιας, καθώς και σε ενεργά μέλη της κοινωνίας των πολιτών.

zarpanews.gr

2 thoughts on “Χανιά | Αυστηρότεροι έλεγχοι, αιφνιδιαστικές έφοδοι και «τρίτο μάτι» από το Υπουργείο σε δομές προστασίας παιδιών και ηλικιωμένων

  1. Ναι , ναι να στειλετε τους υπαλληλους της αντιπεριφερειας Χανιων …… να κανουν ελεγχους για ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ σε γηροκομεια και τις αλλες δομες ????

  2. Στη δικογραφία υπάρχουν επίσης κατηγορούμενοι, χωρίς να έχουν συλληφθεί:12 υπάλληλοι Περιφέρειας Χανίων
    Χαιρετίσματα στον Αντιπεριφερειαρχη που κανει τον κινεζο δεν ντρέπεστε όλοι.
    Εκει στην Περιφέρεια που κανετε δουλιτσες διαφορες κατω απο το τραπεζι να ετοιμάζεστε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook