Χανιά | Αρνείται να προσλάβει άτομα με αναπηρία η ΔΕΥΑΧ! Τι καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων

χανιά-αρνείται-να-προσλάβει-άτομα-με-α-384378

Μια απόφαση που σηκώνει μεγάλη συζήτηση φέρεται να έλαβε το Δ.Σ της ΔΕΥΑΧ.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, η επιχείρηση αρνήθηκε να προσλάβει άτομα με αναπηρία με την δικαιολογία πως είναι ανάπηροι!

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται επίσης πως «παρά το ότι οι συγκεκριμένες προσλήψεις έγιναν μέσω ΑΣΕΠ η ΔΕΥΑΧ στη συνεδρίαση της 22 Αυγούστου αποφάσισε να μην προσληφθούν οι 2 εργαζόμενοι, με βάση τον Εσωτερικό Κανονισμό Υπηρεσίας που προβλέπει ότι δεν μπορούν να προσληφθούν στο εργατοτεχνικό προσωπικό άνθρωποι που έχουν ποσοστό αναπηρίας.»

Η ανακοίνωση της ΣΕΑΑΝ:

«Στην τελευταία προκήρυξη την 3κ/2018 προσλήφθηκαν στη ΔΕΥΑΧ με βάση την απόφαση του ΑΣΕΠ, δύο εργαζόμενοι ικανοί προς εργασία με βάση τα χαρτιά τους, που είχαν ποσοστό αναπηρίας. Ενώ για τις συγκεκριμένες θέσεις προβλεπόταν πρόσληψη ανθρώπων με αναπηρία, το ΔΣ της ΔΕΥΑΧ, στη συνεδρίαση της 22 Αυγούστου αποφάσισε να μην προσληφθούν οι 2 εργαζόμενοι, με βάση τον Εσωτερικό Κανονισμό Υπηρεσίας που προβλέπει ότι δεν μπορούν να προσληφθούν στο εργατοτεχνικό προσωπικό άνθρωποι που έχουν ποσοστό αναπηρίας, αρνούμενοι να υλοποιήσουν τη σχετική απόφαση του ΑΣΕΠ, που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνει τη νομιμότητα της πρόσληψης. Έχει τεράστιες ευθύνες ο Δήμος Χανίων, που ανήκει η ΔΕΥΑΧ και η ίδια η εταιρεία σε περίπτωση που επιμείνουν στην παραπάνω τους απόφαση.

Πέραν ότι άμεσα πρέπει να αλλαχθεί ο κανονισμός και να καταργηθεί η συγκεκριμένη απαγόρευση ως παράνομη και απάνθρωπη, πρέπει άμεσα να αλλάξουν την απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΧ και να συμμορφωθούν με την απόφαση του ΑΣΕΠ. Να προχωρήσουν στην πρόσληψη των δύο συναδέλφων, αφού κατέθεσαν εμπρόθεσμα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που ήταν υποχρεωμένοι να καταθέσουν με βάση την προκήρυξη.

Καλούμε τα εργατικά σωματεία, τους φορείς των Χανίων και του φορείς των ΑμΕΑ να καταδικάσουν και να αντιδράσουν στην πρωτοφανή αυτή απόφαση της ΔΕΥΑΧ, που αν παραμείνει ως έχει, ανοίγει κυριολεκτικά τους ασκούς του Αιόλου να καταργηθούν και οι τελευταίες θέσεις εργασίας που μπορούσαν να προσληφθούν άνθρωποι με αναπηρία.

Σημειωτέον ότι προκηρύξεις και θέσεις εργασίας που δίνουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνονται εργαζόμενοι με κάποιο ποσοστό αναπηρίας, είναι ελάχιστες και αν με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο ακυρώνονται, οδηγούμαστε κυριολεκτικά στο μεσαίωνα. Πολύ περισσότερο όταν στη ζούγκλα της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς εργασίας, ένας ιδιώτης δεν θα πάρει έναν εργαζόμενο με αναπηρία, αλλά και αν τον πάρει δεν θα σεβαστεί το πρόβλημα του, στο βωμό της υψηλής κερδοφορίας.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών, ανεξάρτητα των ευθυνών, που έτσι και αλλιώς έχουν για την ανεργία που μαστίζει τους ανθρώπους με κάποια αναπηρία, οφείλει άμεσα να παρέμβει για να αρθεί αυτή η απαράδεκτη απόφαση της ΔΕΥΑΧ, που ακυρώνει στην πράξη και αυτές τις ελάχιστες προκηρύξεις που επιτρέπουν τις προσλήψεις ανθρώπων με κάποιο ποσοστό αναπηρίας».

Zarpanews.gr

4 thoughts on “Χανιά | Αρνείται να προσλάβει άτομα με αναπηρία η ΔΕΥΑΧ! Τι καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων

  1. Εαν έχουν κάνει βλακεία στην προκήρυξη δεν τους φταίει κανείς..Ας τους πάρουν να τους βάλουν σε θέσεις που μπορούν να προσφέρουν και να πάρουν κάποιους από τα γραφεία έξω…Δεν πιστεύω ολοι στα γραφεία να τους έχουν πάρει σαν διοικητικό προσωπικό???Λέω εγώ..

  2. Η κατάσταση αυτή παραβιάζει κατάφωρα διατάξεις του ενωσιακού δικαίου για τα ΑμεΑ (άρθρο 10 ΣΛΕΕ για απαγόρευση διακρίσεων, άρθρα 2 και 26 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ για τα δικαιώματα στη ζωή και στην ένταξη).Που είναι ο Δήμαρχος Χανίων κυριος Βαμβουκας να πάρει θέση γιατί η ΔΕΥΑΧ είναι υπηρεσία του Δήμου Χανίων και ο πρόεδρος ορίζεται από τον Δήμαρχο …Συγκεκριμένα άρθρο 26.. ….
    αναγνωρίζει και σέβεται το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρίες να επωφελούνται μέτρων που θα τους εξασφαλίζουν την αυτονομία, την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή στον κοινοτικό βίο.
    άρθρο 2 …της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτές είναι
    ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας,
    η ελευθερία,
    η δημοκρατία,
    η ισότητα,
    το κράτος δικαίου, και
    ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες.
    Ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ανθρώπων συγκαταλέγεται στις βασικές υποχρεώσεις της ΕΕ. Η διαφύλαξη των δικαιωμάτων αυτών αποτελεί υποχρέωση της ΕΕ όταν εφαρμόζει πολιτικές και προγράμματα, υποχρέωση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, υποχρέωση του καθενός από τα κράτη μέλη ξεχωριστά.
    Προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών
    Προαγωγή ίσων ευκαιριών
    Προσαρμογή στην ψηφιακή εποχή
    Εξασφάλιση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη
    Διασφάλιση του δικαιώματος στο άσυλο….
    Αρθρο 10 Συνθήκη Λειτουργία Ευρωπαϊκης Ενωσης…….Κατά τον καθορισμό και την εφαρμογή των πολιτικών και των δράσεών της, η Ένωση επιδιώκει να καταπολεμήσει κάθε διάκριση λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού….

  3. Η προκήρυξη προέβλεπε θέσεις για αυτά τα άτομα αλλά πώς θα
    βάλουν τους δικούς τους από την πίσω πόρτα αν πρώτα δεν κόψει άτομα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook