Χανιά | Αραχωβίτης για νέα ΚΑΠ: «Ό,τι κουμπώσει στραβά τώρα θα μας δεσμεύει για χρόνια» | Video

χανιά-αραχωβίτης-για-νέα-καπ-ότι-κου-1322444

Συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νίκο Καλογερή, είχε το πρωί της Δευτέρας ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, συνοδευόμενος από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία της περιφέρειας.

«Η πρόσφατη πληρωμή ενισχύσεων ήταν η χειρότερη από όσες έχουν γίνει, οι παραγωγοί ανέβηκαν στο υπουργείο, αν και η εικόνα χάλασε με τις μαντινάδες και τις ρακές, αλλά ήταν μια σοβαρή κινητοποίηση και τα αιτήματα ήταν λογικά, γιατί υπάρχουν συνέπειες από αυτή τη λάθος πληρωμή, και για νέους αγρότες που έμειναν απέξω και αυτό που θα γίνει το 2022 που είναι έτος αναφοράς για τη νέα ΚΑΠ και θα έχει συνέπειες ως το 2030«, δήλωσε ο κ. Αραχωβίτης. «Συζητήσαμε για τη νέα ΚΑΠ με τον αντιπεριφερειάρχη γιατί η δομή της, με το εθνικό στρατηγικό σχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση οι επιδοτήσεις θα μειωθούν και οι περιοχές που είναι ορεινές και νησιωτικές θα έχουν πρόβλημα. Η δομή της νέας ΚΑΠ αφήνει βαθμό ελευθερίας στην κυβέρνηση να επιλέξει πώς θα κατανείμει τους πόρους και αυτό θα δεσμεύσει και τις μελλοντικές κυβερνήσεις και αυτό είναι το τραγικό. Ό,τι κουμπώσει στραβά απ’ την αρχή θα το κουβαλάμε για χρόνια«.

Ο Παύλος Πολάκης ανέφερε ότι υπάρχουν τρόποι ενίσχυσης των αγροτών αλλά δεν υπάρχει βούληση από πλευράς κυβέρνησης:

«Υπάρχουν λύσεις αλλά η ΝΔ δεν θέλει να τις εφαρμόσει. Θα μπορούσε να πληρώσει το 30% των τιμολογίων για τις ζωοτροφές και τα αγροεφόδια μέσω των αποζημιώσεων και θα μπορούσε να προχωρήσει σε μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης για να ανακουφίσει τους αγροκτηνοτρόφους. Είναι εντυπωσιακό το παράδειγμα ότι νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έπαιρναν 13.500 ευρώ το 2019, 9.000 το 2020 και 1.200 μόλις ευρώ το 2021. Αυτό τα λέει όλα».

Ο κ. Καλογερής συμφώνησε ότι το ζήτημα της αγροτικής πολιτικής είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή:

«Είναι φλέγον θέμα για την Κρήτη. Οι επιδοτήσεις έχουν μειωθεί και δημιουργείται πρόβλημα βιωσιμότητας, καθώς οι παραγωγικές μονάδες είναι μικρές και τα κόστη αυξάνονται. Προβληματιζόμαστε με τη νέα ΚΑΠ και πρέπει να προλάβουμε ώστε να μην έχουμε σοβαρά προβλήματα στο μέλλον«.

Δείτε τις δηλώσεις:

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook