Χανιά | Αποκαθιστούν τις σπηλαιώσεις στο Κουμ-Καπί – Σε εξέλιξη οι εργασίες | Photos

χανιά-αποκαθιστούν-τις-σπηλαιώσεις-σ-1127059

Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες αποκατάστασης των σπηλαιώσεων που έχει δημιουργήσει η θάλασσα στο παραλιακό μέτωπο του Κουμ-Καπί και το πρωί της Παρασκευής στο σημείο βρέθηκε ο Δήμαρχος Χανίων. Ο Παναγιώτης Σημανδηράκης τόνισε ότι ο Δήμος ενδιαφέρεται να λύσει οριστικά το πρόβλημα και για τον λόγο αυτόν έχει ήδη παραγγείλει μελέτες, αλλά δεν μπορεί να αφήσει την κατάσταση μέχρι αυτές να ολοκληρωθούν, γι’αυτό και διεξάγει την επέμβαση:

«Υπάρχει άμεση αντίδραση από το Λιμενικό Ταμείο και τα συνεργεία μας, υπήρξε αποκατάσταση των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν, αλλά κυρίως μας ενδιαφέρει να βρούμε οριστικές λύσεις. Έχουμε λοιπόν υπογράψει και αναθέσει τις απαραίτητες τεχνικές, γεωλογικές και αερομηχανικές μελέτες που είναι απαραίτητες ώστε να έχουμε, μετά από υπόδειξη των μηχανικών, μια παρέμβαση που θα θωρακίζει οριστικά την περιοχή του Κουμ-Καπί. Είμαι αισιόδοξος ότι με την ανάπλαση της περιοχής που προωθείται με γοργούς ρυθμούς και στην υλοποίηση της αρχιτεκτονικής μελέτης Τσακαλάκη, θα έχουμε όχι μόνο ένα αισθητικό αποτέλεσμα  αλλά κυρίως θα δώσουμε προστασία στην αναπτυσσόμενη αυτή ζώνη και θα αποφύγουμε το φαινόμενο των σπηλαιώσεων που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο κ. Σημανδηράκης.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων, Μανώλης Κοτσιφάκης, εξήγησε τί ακριβώς περιλαμβάνουν τα έργα που διεξάγονται στην περιοχή:

«Στις 27 Οκτωβρίου είχε βρεθεί μια σπηλαίωση έξω από καφέ, έπειτα από διερεύνηση του μηχανικού του Λιμενικού Ταμείου. Ήταν μια σπηλαίωση από τις μεγαλύτερες που έχουν συμβεί στο Κουμ-Καπί, έγινε άμεση αποκατάσταση και αποφασίσαμε να γίνει μια εγκάρσια τομή για να βρεθούν άλλες σπηλαιώσεις σε όλο το παραλιακό μέτωπο. Όντως βρέθηκαν και άλλες 4-5, αποκαταστάθηκαν, αλλά τα μηχανήματα θα πάνε μέχρι τον προμαχώνα Μοτσενίγο.»

Ο τρόπος αποκατάστασης περιλαμβάνει το… γέμισμα των κενών με πέτρες διάφορων μεγεθών:

«Αποκαθίστανται με μεγάλες πέτρες στο βάθος και ανεβαίνουν σιγά-σιγά με ψιλότερο χαλίκι, με αυτόν τον τρόπο γίνεται η προσωρινή αποκατάσταση. Η οριστική αποκατάσταση θα φανεί από τις μελέτες, αλλά το πιθανότερο είναι να φτιαχτεί ένα καινούριο τείχος, το οποίο θα θωρακίσει το Κουμ-Καπί», είπε ο κ. Κοτσιφάκης.

Ο Δήμαρχος Χανίων υπενθύμισε ότι, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολίτικής στα Χανιά, είχε ζητήσει από τον Γιάννη Πλακιωτάκη να χρηματοδοτηθεί μελέτη για τη διάβρωση των ακτών συνολικά, αλλά με παρεμβάσεις και στο Ενετικό Λιμάνι:

«Στο Υπουργείο Ναυτιλίας είχαμε αναφερθεί σε μια συνολική μελέτη για τη διάβρωση των ακτών, αλλά κάνουμε και μια ειδικότερη αναφορά στην ανακατασκευή του κυματοθραύστη στην είσοδο του Ενετικού Λιμένα και η ανάταξη που θα λύσει το πρόβλημα, με χαμηλής έντασης καιρικά φαινόμενα, το λιμάνι να μην είναι λειτουργικό.» zarpanews.gr

One thought on “Χανιά | Αποκαθιστούν τις σπηλαιώσεις στο Κουμ-Καπί – Σε εξέλιξη οι εργασίες | Photos

  1. Διάβρωση της ακτής στη παραλία στο κουμ καπι δεν υπάρχει . Υπάρχει ένα συστηματικό μπάζωμα της ακτής εδώ και 150 χρονια εξάλλου από της φωτογραφίες του 1920 φαίνεται φανερά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook