Χανιά | Από την Πηνελόπη της Ιθάκης στον Ενετικό Νερόμυλο των Καλυβών – Εγκαινιάστηκε έκθεση Υφαντικής Τέχνης | Photos

χανιά-από-την-πηνελόπη-της-ιθάκης-στον-1010223

Παρουσία πλήθους κόσμου και πολλών επισήμων – παρά τα έκτακτα μέτρα λόγω κορονοϊού- πραγματοποιήθηκαν χθες Δευτέρα 9 Μαρτίου, στον Ενετικό Νερόμυλο των Καλυβών (σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ευρύτερης περιοχής) τα εγκαίνια της έκθεσης για την Υφαντική Τέχνη με θέμα τον αργαλειό, που με περίσσιο μεράκι έστησαν τα συνεργαζόμενα δημοτικά σχολεία Καλυβών και Νέου Χωριού.

Σε μια λιτή όσο και απέριττη τελετή, όπου το θυμικοσυναισθηματικό κομμάτι ήταν κυρίαρχο στοιχείο, οι παρευρισκόμενοι είχαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ταξιδέψουν στο παρελθόν, να ανταλλάξουν απόψεις και να ενώσουν σκέψεις και δυνάμεις ώστε στο εγγύς μέλλον μέσα από τη διαδικασία της μεταλαμπάδευσης να αναδείξουν και να προάγουν τις αξίες της πολιτιστικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

«Θέληση και μεράκι»

Την έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι και τις 13 Απριλίου – καλώς εχόντων των πραγμάτων- και υποστηρίζουν – ενισχύουν το Πανεπιστήμιο των Ορέων, ο δήμος Αποκορώνου και η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Χανίων, εγκαινίασε ο πατήρ Μιχαήλ Βλαβογιλάκης ο οποίος εξήρε το έργο των εκπαιδευτικών και των υποστηρικτών της εκδήλωσης επισημαίνοντας πως η Εκκλησία «είναι ένθερμος υποστηρικτής των παραδόσεων και των ανθρώπινων αξιών».Ακολούθως ο τελετάρχης της εκδήλωσης Δημοσθένης Βλαχάκης έδωσε το λόγο στους δ/ντες των δύο συνεργαζόμενων σχολείων κκ Κώστα Πατεράκη (ΔΣ Καλυβών) και Ευάγγελο Μαρκούγια (ΔΣ Νέου Χωριού).

Ο πρώτος αναφέρθηκε στην αξία της Υφαντικής Τέχνης και κατ επέκταση της αστείρευτης κληρονομιάς (έκλεισε μάλιστα την ομιλία του με ρίμες που έχουν σχέση με τον αργαλειό), ενώ ο έτερος στη θέληση και το μεράκι του εκπαιδευτικού που ακόμα και στη δύση της καριέρας του προσπαθεί να κρατήσει άσβεστες τις μνήμες του ελληνικού πολιτισμού!

«Ανάκτηση των ανθρώπινων σχέσεων»

Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και καθηγητής Οφθαλμολογίας Ιωάννης Παλλήκαρης ο οποίος στάθηκε στην αποστολή του Πανεπιστημίου των Ορέων τονίζοντας τα εξής: «Είναι ένα ανθρωπιστικό κίνημα, μια πράξη ουσιαστικής και ελπιδοφόρας παρέμβασης στη βάση της κοινωνίας, που αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη των καιρών μας, για αλλαγή του προτύπου ευημερίας και επαναπροσδιορισμό της ανθρώπινης ευτυχίας, με ανθρώπινους και όχι εισοδηματικούς δείκτες. Επιδιώκει την βιώσιμη ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, με ανάκτηση των χαμένων ανθρωπίνων σχέσεων – χάνονται πλέον στη δίνη των κινητών και των υπολογιστών- και της πολιτισμικής ταυτότητας των μικρών κοινωνιών, που έχουν πολλά να μας διδάξουν. Ενισχύει την παραδοσιακή οικονομία, με μοντέρνα εργαλεία διαχείρισης και ανάπτυξης οικονομιών μικρής κλίμακας, για την αναστολή της υπερεκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου. Το Πανεπιστήμιο των Ορέων εργάζεται για να εξασφαλίσει τον ίσο και άμεσο διάλογο των αστικών κέντρων με τις περιοχές της περιφέρειας, με σκοπό α) να προωθήσει την αναδιανομή των μαθησιακών ευκαιριών κυρίως σε άτομα που στερούνται το δικαίωμα στην άμεση αλλά και έμμεση γνώση, β) να ευαισθητοποιήσει γύρω από τις γεωγραφικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες των περιοχών, γ) να βελτιώσει τις συνθήκες υγείας που παρέχονται σε αυτές τις περιοχές και δ) να προστατεύσει τις μακραίωνες παραδόσεις και μεθόδους παραγωγής, θέτοντας παράλληλα υψηλά κριτήρια σε ότι αφορά στην αισθητική αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος

«Ανάδειξη της κρητικής υφαντικής τέχνης»

Αμέσως μετά το λόγο πήρε η Βαρβάρα Τερζάκη- Παλλήκαρη, ιδρυτικό μέλλος του πανεπιστημίου των Ορέων και εμπνεύστρια- συντονίστρια της πρωτοβουλίας «Αποστολή Πηνελόπη Gandhi», η οποία αποτίοντας φόρο τιμής σε δύο εμβληματικές μορφές της υφαντικής, την Πηνελόπη της Ιθάκης και τον ηγέτη της Ινδίας Mahatma Gandhi τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής : «Η Αποστολή παρεμβαίνει δημιουργικά, στην κοινωνία αναπτύσσοντας οικονομίες μικρής κλίμακας-μεγάλης αξίας και νέες οικοτεχνικές μορφές παραγωγής. Σπέρνει λινάρι, παράγει μετάξι, επεξεργάζεται μαλλί, παράγει χειροποίητα νήματα, επαναδιεθνοποιεί τον ελληνικό και κρητικό πολιτισμό, συνδεόμενη με μεγάλα φόρα του κόσμου του πολιτισμού, της τέχνης και της επιστήμης. Βάφει με φυσικές, φυτικές και ορυκτές βαφές και πορφύρα, ως συνέχεια πιστή των πράξεων που έκαναν οι γυναίκες της Κρήτης από την εποχή του Μίνωα και δημιουργεί αριθμημένα, ιστορικά πιστοποιημένα υφαντά και υφάσματα αναπλάθοντας υφαντά που απεικονίζονται σε μινωικά αγγεία. Υλοποιεί καινοτόμες διδακτικές παρεμβάσεις και διδάσκει στα παιδιά μας την ιερή τέχνη και αξία της υφαντικής τέχνης.«Ζωντανή την παράδοση»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης αφού καλωσόρισε τους εκλεκτούς καλεσμένους και αναφέρθηκε στο αξιόλογο έργο των εκπαιδευτικών στάθηκε στη διαρκή προσπάθεια της δημοτικής αρχής να ενισχύσει κάθε προσπάθεια που αναδεικνύει την πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά επισημαίνοντας τα εξής: «Μέσα από τις αντιθέσεις μας πρέπει να βρίσκουμε τους κατάλληλους βηματισμούς ώστε αυτές να αποκτούν δημιουργική δυναμική. Η συνεργατικότητα σε κάθε περίπτωση προσδίδει προστιθέμενη αξία και σηματοδοτεί την φυγή προς ένα ευοίωνο μέλλον. Ο δήμος στέκεται αρωγός σε τέτοιου είδους προσπάθειες. Οι λαοί που λησμονούν την προέλευσή τους, την ιστορία τους, χάνονται στο αδηφάγο μέλλον. Κι εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να απολέσουμε την κληρονομιά μας, δεν είμαστε διατεθειμένοι να καταθέσουμε την ταυτότητά μας. Έχουμε ηθική υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας να κρατήσουμε άσβεστη την ελπίδα της δημιουργίας ενός «αύριο» με πανανθρώπινες αξίες. Είμαστε εδώ για να μεταλαμπαδεύσουμε όλα εκείνα τα θετικά μηνύματα που οι παλαιότεροι παρέδωσαν σ΄ εμάς». Κλείνοντας ο κ. Κουκιανάκης, εξήρε τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών να «κρατήσουν ζωντανό το παρελθόν στο… παρόν»

«Βιωματική μάθηση»

Τον κύκλο των ομιλιών – τοποθετήσεων, έκλεισε ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Καρατάσος, ο οποίος στάθηκε στην αξία της βιωματικής μάθησης επισημαίνοντας πως «τα παιδιά όταν βρίσκονται στο φυσικό περιβάλλον κατακτούν κατά 80% περισσότερο τη γνώση σε σχέση με το κλασσικό μάθημα της τάξης»! Αίσθηση επίσης προκάλεσε και η αναφορά του στον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε η ιδέα της έκθεσης για την Υφαντική Τέχνη (τέθηκε επί τάπητος σε ένα φιλικό τραπέζι και μέσα σε δύο περίπου μήνες υλοποιήθηκε).Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους οι αντιδήμαρχοι δήμου Αποκορώνου Αργυρώ Μπενάκη & Νίκη Νιολάκη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αντώνης Κοτσυφάκης, ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του ΔΣ Καλυβών, εκπρόσωποι του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ΔΣ Νέου Χωριού όπως και των Πολιτιστικών Συλλόγων των δύο κοινοτήτων.

Λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό δεν παραβρέθηκαν μαθητές/τριες του ΔΣ Νέου Χωριού.

Την εκδήλωση έκλεισε χορευτικό συγκρότημα με μαθητές/τριες από το ΔΣ Καλυβών ενώ κέρασμα στους παρευρισκόμενους πρόσφερε ο δήμος Αποκορώνου και ο σύλλογος Γονέων του ΔΣ Καλυβών.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook