Απίστευτες καταστάσεις στο Εθνικό Στάδιο Χανίων – Η επέμβαση της αστυνομίας και η ευθύνη της διοίκησης

απίστευτες-καταστάσεις-στο-εθνικό-στ-1704198

Και τα παιδιά τι φταίνε;

Η κατάσταση στο Εθνικό Στάδιο Χανίων εκτραχύνθηκε το απόγευμα της Πέμπτης και μάλιστα κλήθηκε να επέμβει η Αστυνομία, για να προστατέψει τον εργολάβο που έχει αναλάβει την εκτέλεση του πολύπαθου έργου ηλεκτροφωτισμού, όταν ένας διαπληκτισμός μεταξύ προπονητών και του εργολάβου παραλίγο να λάβει απειλητικές διαστάσεις. Στην πραγματικότητα όμως, το περιστατικό αυτό δείχνει πόσο πάσχει η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την εκτέλεση του έργου, αλλά και η διαχείριση που έγινε από τη διοίκηση του ΕΑΚ.

Τι συνέβη την Πέμπτη

Όπως υποστήριξαν συγκεντρωμένοι προπονητές και στελέχη αθλητικών σωματείων, είχαν λάβει την υπόσχεση από τη διοίκηση ότι θα βρισκόταν τρόπος να λειτουργήσει το στάδιο για τα απολύτως απαραίτητα και σε περιορισμένο ωράριο, αλλά ξαφνικά βρέθηκαν προ του αντιθέτου και χωρίς ενημέρωση:

«Εμάς μας είχαν πει ότι το στάδιο θα κλείσει στις 2 του μηνός. Κυρίως όμως, όταν είχε γίνει συνάντηση με όλους τους συλλόγους και τους προπονητές, μας είχαν ενημερώσει ότι το στάδιο θα είναι ανοιχτό κάποιες ώρες το απόγευμα για να κάνουν προπόνηση αυτοί που δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά και οι πρωταθλητές και αθλητές μας, μέχρι να τελειώσει το έργο. Εμείς έχουμε μεγάλο θέμα, στον αθλητισμό δεν κλείνεις έτσι ένα στάδιο», δήλωσε ο Μανώλης Κουτσουκλάκης, προπονητής και ιδρυτής του συλλόγου «Νέαρχος».

«Έχουμε παιδιά που θα πάνε να διακριθούν σε πανελλήνια πρωταθλήματα, που θα πάρουν μόρια. Έχουμε τη Γναφάκη που είναι 10 στον κόσμο και δεν μπορεί να χάσει ούτε μισή ώρα προπόνηση. Εμείς λέμε το έργο να μετατεθεί λίγο πιο μετά, ας γίνει Ιούλιο, ας γίνει Σεπτέμβριο.

Τώρα που δίνουν τα παιδιά εξετάσεις και πρέπει να δώσουν αθλήματα στα μέσα Ιουνίου θα κλείσει το στάδιο; Και η διοίκηση λείπει, τους παίρνουμε τηλέφωνο και έχουν δώσει, λέει, τα κλειδιά στον εργολάβο», προσέθεσε.

«Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από κακή διαχείριση της διοίκησης. Ταλαιπωρούμαστε ενάμισι χρόνο και σήμερα μας έφεραν προ τετελεσμένων γεγονότων, μας ανακοίνωσε ο διευθυντής του σταδίου ότι κλείνει. Αλλά εμείς έχουμε αγώνες, πανελλήνια πρωταθλήματα, τα παιδιά ετοιμάζονταν όλη τη χρονιά γι’ αυτό. Χώρια που υπάρχουν και οι εξετάσεις για τα αθλήματα σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.

Είχαμε κάνει συνάντηση και εκεί φάνηκε να συμφωνούν όλοι, ο διευθυντής ήταν συγκαταβατικός να υπάρξει λύση στο πρόβλημα. Και σήμερα, χωρίς καμιά ενημέρωση, βρήκαμε το στάδιο κλειστό. Ο πρόεδρος εξαφανισμένος, το πρωί μας είπαν ότι θα μας ενημερώσουν με μειλ αν υπάρξει εξέλιξη. Αλλά καμία ενημέρωση δεν είχαμε», δήλωσε ο Θανάσης Παπουτσής, έφορος του ΑΟ Κύδων.

«Θα ήταν καλύτερο το έργο να πάει μετά τις 15 Ιουλίου. Έχει πάρει τρεις ή τέσσερις παρατάσεις και όχι με δική μας ευθύνη. Ταλαιπωρηθηκαμε όλο τον χειμώνα χωρίς φωτά, και τώρα πρέπει για να μπουν τα φώτα να υποστούμε αυτό; Ας τελειώσουν οι υποχρεώσεις των παιδιών αυτών και μετά ο εργολάβος ας μπει μέχρι τον Σεπτέμβριο. Αλλά έχουμε ακούσει ότι τον Αύγουστο προγραμματίζονται συναυλίες στο στάδιο και αναρωτιόμαστε, αν είναι αλήθεια αυτό, πώς είναι δυνατόν να προηγούνται οι συναυλίες των υποχρεώσεων των αθλητών;» προσέθεσε ακόμα ο κ. Παπουτσής.

Ο εργολάβος, ο οποίος μετά την έλευση της αστυνομίας συζητούσε σε πιο ήρεμους τόνους με συγκεντρωμένους, δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως ο ίδιος έχει πλέον εγκατασταθεί στο στάδιο για να εκτελέσει το έργο. Αυτό σημαίνει πως ο χώρος περιέρχεται απολύτως στη δική του ευθύνη, όπως προβλέπει η νομοθεσία, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου. Έτσι, η πρόσβαση στον χώρο του σταδίου έχει κλείσει, καθώς για οτιδήποτε συμβεί εκεί, ευθύνη φέρει ο ίδιος. Αυτός, ξεκάθαρα, ήταν και ο λόγος για τον οποίο δεν θέλησε να επιτρέψει σε κανέναν να μπει μέσα.

Όμως, όταν οι προπονητές του έθεσαν το ζήτημα όχι από την νομική, αλλά από την πρακτική του σκοπιά, ότι δημιουργείται πρόβλημα για τα παιδιά δηλαδή, ο εργολάβος απάντησε πως θα χρειαστεί 3-4 μέρες για να δει πώς θα πρέπει να οργανωθούν οι εργασίες στον χώρο, αφήνοντας έτσι ένα μικρό περιθώριο να λειτουργήσει με κάποιον τρόπο ένα μέρος της εγκατάστασης για τους αθλητές. Ξεκαθάρισε ακόμα ότι ο ίδιος είχε ενημερώσει τη διοίκηση ότι θα έρθει να εγκατασταθεί στον χώρο στη 1 Ιουνίου, πράγμα που, όπως είπε, είναι δικαίωμά του, καθώς πρέπει να εκτελέσει το έργο και να προλάβει την  προθεσμία.

Προθεσμία έχει ως τις 13 Αυγούστου.

Η ευθύνη και το ΕΑΚ Χανίων

Στις 26 Μαΐου, η διοίκηση του ΕΑΚ Χανίων είχε εκδώσει ανακοίνωση, όπου έλεγε πως θα προσπαθούσε να συνεννοηθεί με τον εργολάβο για κάποιου είδους λειτουργία του σταδίου, έστω για τρεις ώρες τη μέρα. Ωστόσο,

Όσα έγιναν την Πέμπτη, φανερώνουν ότι η ανακοίνωση αυτή περισσότερο μια απόπειρα απόσεισης των ευθυνών εκ μέρους της διοίκησης του ΕΑΚ ήταν. Ο εργολάβος υποστήριξε πως ουδέποτε του αναφέρθηκε κάτι τέτοιο γραπτά, αλλά ακόμα και αν συνέβαινε αυτό, το πρόβλημα είναι η ασφάλεια των αθλητών, γιατί το γήπεδο είναι εργοτάξιο. Σειρά προπονητών και συλλόγων τόνισαν δημόσια ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση για το οριστικό κλείσιμο του σταδίου.

Η διοίκηση έκανε την εμφάνισή της μονάχα μετά από το περιστατικό στο στάδιο, εκδίδοντας ανακοίνωση που καταδικάζει όσους απείλησαν τον εργολάβο και λέγοντας πως… αυτοί θα έχουν την ευθύνη αν τελικά δεν ανοίξει η εγκατάσταση, αφού η ίδια η διοίκηση… υποτίθεται πως συνεχίζει να προσπαθεί.

Αναφέρει:

«Η Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΚ Χανίων καταγγέλλει αυτούς που μπήκαν με το “έτσι θέλω” στο χώρο του σταδίου το μεσημέρι της Πέμπτης, απειλώντας τον εκπρόσωπο του ανάδοχου εργολάβου για τον ηλεκτροφωτισμό.

Με την συμπεριφορά τους αυτή υπονομεύουν κάθε προσπάθεια της Διοίκησης του ΕΑΚ Χανίων, προκειμένου να εξαντληθούν οι όποιες πιθανότητες να ανοίξει την ερχόμενη Τρίτη μέρος της εγκατάστασης, ώστε να προπονηθούν τα παιδιά που θα δώσουν εξετάσεις σε αθλήματα για την εισαγωγή τους στην γ’θμια εκπαίδευση, αλλά και τους αθλητές που έχουν υποχρεώσεις σε πανελλήνιο, πανευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο.

Τους θέτουμε προ των ευθυνών τους και στην κρίση του φίλαθλου κοινού των Χανίων και τους καλούμε να αναλάβουν την οποιαδήποτε ευθύνη για πιθανό ατύχημα που μπορεί να συμβεί.

Εκτός των άλλων, η μη εκτέλεση των εργασιών θέτει σε κίνδυνο να χαθεί οριστικά το σημαντικό αυτό έργο για την νεολαία των Χανίων.

Αν έτσι το θέλουν…»

Τα φώτα στο στάδιο όμως, έχουν εδώ και καιρό γίνει ανέκδοτο. Με σύμβαση που είχε ακυρωθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με συμπληρωματική σύμβαση, με παρατάσεις,  αναμονή, ανακοινώσεις και στο γήπεδο… σκοτάδι.

Ακόμα κι όταν ήρθε η ώρα υλοποίησης του έργου, γίνεται στην πιο λάθος στιγμή. Ακολουθήθηκαν όμως οι νόμιμες διαδικασίες.

Πίσω από όλη αυτή τη νομιμότητα, κινδυνεύει να πάει χαμένη η αγωνία εκατοντάδων παιδιών, αθλητών και μαθητών, αλλά και των προπονητών και των γονέων τους, να πετύχουν κάτι στη ζωή τους, ξεκινώντας την αθλητική ή και επαγγελματική τους διαδρομή.

Άραγε νοιάζεται κανείς γι’ αυτό;

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

One thought on “Απίστευτες καταστάσεις στο Εθνικό Στάδιο Χανίων – Η επέμβαση της αστυνομίας και η ευθύνη της διοίκησης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook