Χανιά | Απεργεί σήμερα η ΕΛΜΕ λόγω της παγκόσμιας ημέρας για τα δικαιώματα της γυναίκας

χανιά-απεργεί-σήμερα-η-ελμε-λόγω-της-π-487985

Για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία η 8/3, παγκόσμια μέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας, είναι απεργία. Η ΕΛΜΕ Χανίων συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις που οργανώνονται πανελλαδικά, αλλά και στα Χανιά.

Έτσι, θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση στις 12.30 στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η γυναίκα υφίσταται τη βία των ιμπεριαλιστικών πολέμων για να βρεθεί στην κόλαση της προσφυγιάς, της ψυχικής και σωματικής βίας και των κυκλωμάτων trafficking. Υφίσταται τη βία των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και της ανεργίας. Βιώνει τη βία των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, την ανασφάλιστη εργασία, την έλλειψη σταθερού ωραρίου εργασίας, που σμπαραλιάζει την προσωπική και οικογενειακή ζωή της. Δέχεται τον εργοδοτικό εκβιασμό για να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση στοιχειωδών μέτρων προστασίας της μητρότητας. Βιώνει τη βία της απόλυσης λόγω εγκυμοσύνης, με τη βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, των οδηγιών της ΕΕ.

Οι αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί το κεφάλαιο και οι μηχανισμοί του για το ξεπέρασμα της κρίσης του, χειροτερεύουν τη θέση της γυναίκας των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι γυναίκες έχουν δυσκολότερη πρόσβαση στην εκπαίδευση, την ασφάλιση και την εργασία. Τη στιγμή που οι κοινωνικές δομές διαλύονται, οι γυναίκες σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της φροντίδας του σπιτιού και των μελών της οικογένειας, με αρνητικές συνέπειες σε όλα τα επίπεδα της ζωής τους.

Στην Ελλάδα, η επίθεση του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και της σημερινής κυβέρνησης, καθώς και των αστικών θεσμών, επιφέρουν ακόμη πιο έντονες συνέπειες στα συνολικά δικαιώματα των γυναικών. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η όξυνση του σεξισμού.

Παράλληλα, αναπαράγονται τα στερεότυπα του κοινωνικού ρόλου των δύο φύλων και ανατροφοδοτούνται τα ήδη υψηλά ποσοστά βίας κατά των γυναικών. Κατάσταση που εκφράζεται με την αύξηση των ποσοστών ενδοοικογενειακής βίας, την αύξηση του ποσοστού των γυναικών που εκπορνεύονται, φαινόμενα και πρακτικές που παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών να διαθέτουν το σώμα τους ελεύθερα με βάση την δικιά τους επιλογή. Η σωματική, λεκτική, ψυχολογική βία, οι γυναικοκτονίες, συνολικά η έμφυλη και σεξιστική βία, είναι αποτέλεσμα αυτού του πλαισίου «αξιών» του σύγχρονου καπιταλισμού, που συνεχίζει και εντείνει την παράδοση των προηγούμενων εκμεταλλευτικών συστημάτων.

Η πάλη για ίσα δικαιώματα των γυναικών στην παιδεία, την εργασία και την ασφάλιση, για συνολική κατάργηση των ανισοτήτων και των διακρίσεων με βάση το φύλο, οι διεκδικήσεις για κοινωνικές δομές προστασίας της μητρότητας, τα αιτήματα για κρατικές δομές υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας και ο αγώνας για την αυτοδιάθεση του σώματος και την ελεύθερη έκφραση, αφορούν το σύνολο της εργατικής τάξης. Τα αιτήματα για κατάργηση των ανισοτήτων και διακρίσεων στη μόρφωση, στην εργασία, απέναντι στο Κράτος και την εργοδοσία, για προστασία της μητρότητας, για άδειες ανατροφής παιδιών, για τσάκισμα των στερεοτύπων και των διακρίσεων με βάση το φύλο, (αλλά και το σεξουαλικό προσανατολισμό, τη φυλή ή το χρώμα), είναι ζητήματα όλων, ανδρών και γυναικών, και η συλλογική διεκδίκησή τους αναγκαία προϋπόθεση που ανοίγει το δρόμο για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.

Ο αγώνας των αναπληρωτών και η απόφαση του υπουργείου για αναγνώριση στις αναπληρώτριες μητέρες 3,5 μηνών άδεια ανατροφής είναι μια πρώτη νίκη και δείχνει τον τρόπο για να κερδίσουμε τα δικαιώματά μας.

Η ΓΣ της ΕΛΜΕ Χανίων στα πλαίσια της 8ης Μάρτη καλεί τους συλλόγους διδασκόντων να πάρουν πρωτοβουλίες μαζί με τους μαθητές-γονείς με εκδηλώσεις, συζητήσεις προβολές για την ανάδειξη του ζητήματος. Παράλληλα καλεί μαζί με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία σε απεργιακή συγκέντρωση 12,30 στην Πλ Αγοράς με 2ωρη στάση εργασίας (12-2).»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook