Χανιά | Απασχόληση συνταξιούχων, τριετίες και το κόλπο με τις υπερωρίες – Εξήγησαν τα νέα δεδομένα σε εργασιακά και ασφαλιστικό | Video

χανιά-απασχόληση-συνταξιούχων-τριετ-1809424

Για τις αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία που έχουν επέλθει με τον τελευταίο νόμο που πέρασε η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και για τις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό που αναμένεται να ψηφιστούν πολύ σύντομα, μίλησαν στο Εργατικό Κέντρο Χανίων επιστημονικοί συνεργάτες του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Το εργασιακό περιβάλλον στη χώρα δεν βελτιώνεται εδώ και χρόνια, αλλά ακόμα και η υφιστάμενη νομοθεσία βάζει κάποια όρια που πρέπει να τηρούνται.

Για τα εργασικά μίλησε η Αντα Σταμάτη, δικηγόρος και επιστημονικός συνεργάτης ΙΝΕ ΓΣΕΕ.

Τριετίες

«Έχουμε μείωση της δοκιμαστικής απασχόλησης του εργαζόμενου σε 6 μήνες και το μερικό ξεπάγωμα των τριετιών. Η περίοδος από τις 14 Φεβρουαρίου 2012 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023 δεν μετράει, είναι σαν να μην υπήρξε, είναι νεκρή περίοδος. Η προσαύξηση τριετίας αφορά όσους αμείβονται με τον βασικό μισθό. Αν κάποιος αμείβεται με μεγαλύτερο του βασικού, η προσαύξηση συμψηφίζεται».

Δουλειά σε δύο εργοδότες και το κόλπο για να αποφεύγουν να πληρώνουν τις υπερωρίες

Για την παράλληλη απασχόληση, τη δυνατότητα δηλαδή του εργαζόμενου να απασχολείται άνω του ενός εργοδότη, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί. Πρέπει να υπάρχει 11ωρη ανάπαυση ανά 24 ώρες εργασίας και να τηρούνται τα ανώτατα ημερήσια χρονικά όρια. Όποιος δουλεύει σε δύο εργοδότες θα πρέπει να μην εργάζεται περισσότερο από 13 ώρες τη μέρα συνολικά. Όποιος δουλεύει σε έναν εργοδότη είναι οκτάωρο, συν μια ώρα υπερεργασίας και μέχρι τρεις η υπερωρία. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα, ο νόμος είναι ασαφής σε περίπτωση συνδεδεμένων επιχειρήσεων, όπως εκείνων που ανήκουν σε ομίλους. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για την καταστρατήγηση των ορίων, να δουλεύει δηλαδή κάποιος ουσιαστικά σε μια επιχείρηση, αλλά να φαίνεται ότι δουλεύει σε δύο και έτσι δεν θα πληρώνεται τις προσαυξήσεις για τις υπερωρίες.

Πόσο παραπάνω πληρώνεται η υπερωρία

Η προσαύξηση των υπερωριών έχει οριστεί στο 60% για τη νόμιμη υπερωρία. Η νόμιμη υπερωρία πρέπει να προαναγγέλλεται στο Εργάνη και πρέπει να υπάρχει σπουδαίος λόγος. Σε περίπτωση παράνομης υπερωρίας η προσαύξηση είναι 120%, ενώ το όριο των υπερωριών ανά έτος έχει αυξηθεί στις 150. Ο εργοδότης έχει δικαίωμα να ζητήσει και επιπλέον, αλλά με αίτηση στην επιθεώρηση εργασίας.

Για τις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό μίλησε ο Χρήστος Θανασουλόπουλος, δικηγόρος και επίσης επιστημονικός συνεργάτης ΙΝΕ ΓΣΕΕ. Το σχετικό νομοσχέδιο ολοκλήρωσε τη δημόσια διαβούλευση και θα εισαχθεί σύντομα στη Βουλή.

Απασχόληση συνταξιούχων

«Καταργείται η περιοκοπή του 30% της σύνταξης για τους συνταξιούχους που απασχολούνται και επιβάλλεται ένας πόρος υπέρ του ΕΦΚΑ. Αυτός, αν ο συνταξιούχος είναι μισθωτός, θα ισούται με το 10% των ασφαλιστέων αποδοχών, ενώ αν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος, θα είναι το μισό των εισφορών που καταβάλλει κανονικά για την επιχειρηματική  δραστηριότητά του.»

Επίδομα μητρότητας

«Επεκτείνεται στις ασφαλισμένες που είναι ελεύθερες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενες, θα δίδεται για 9 μήνες».

Τι γίνεται με το επίδομα ανεργίας αν κάποιος δουλέψει λίγες μέρες

«Εφόσον συνάπτουν συμβάσεις μιας ημέρας απασχόλησης, με πλαφόν τριων ημερών την εβδομάδα και μέχρι δώδεκα ημερών τον μήνα, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας, αλλά με αφαίρεση των αντίστοιχων ημερών επιδότησης από το επίδομα».

Επικουρική σύνταξη

«Εφόσον ο ασφαλισμένος έχει λάβει την κύρια σύνταξη και έχει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης με καταβολή εισφορών για επικουρική σύνταξη, θα καταβάλλεται άμεσα η επικουρική σύνταξη και όχι με τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων που έπρεπε να συμπληρώσει για την κύρια σύνταξη, τα οποία έπρεπε να συμπληρώσει και για την επικουρική».

Οφειλές

«Οι οφειλές που μπορούσε να έχει κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος προς το ταμείο του για να συνταξιοδοτηθεί δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ. Το όριο αυξάνεται, ήταν 20.000. Για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ το όριο αυτό ανεβαίνει στις 10.000 από 6.000. Αυτό σημαίνει ότι επιτρέπεται να ρυθμίσεις της οφειλές αυτές για να συνταξιοδοτηθείς».

Ο πρόεδρος του ΕΚΧ, Γιάννης Μανωλικάκης, τόνισε ότι το Εργατικό Κέντρο παρέχει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους που χρειάζονται νομικές συμβουλές για εργασιακά προβλήματα, να απευθύνουν ερωτήσεις προς τους ειδικούς του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ:

«Καθημερινά δεχόμαστε ερωτήματα σε φόρμες και τα αποστέλλουμε στους νομικούς συμβούλους της ΓΣΕΕ και μας απαντούν για εργασικά και ασφαλιστικά ζητήματα. Όποιος θέλει μπορεί να έρθει εδώ, να συμπληρώσει τη σχετική φόρμα και να απεθύνει την ερώτηση. Πρέπει όμως τα ερωτήματα να είναι συγκεκριμένα και αν αφορούν ασφαλιστικό, να ξέρει ο εργαζόμενος πόσα ένσημα και από που τα έχει, για να μπορεί να απαντηθεί το ερώτημα», δήλωσε ο κ. Μανωλικάκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook