Χανιά | Λαϊκή Συσπείρωση: Απαράδεκτες οι απειλές της ΔΕΥΑΒΑ για αφαίρεση των ρολογιών άρδευσης

χανιά-λαϊκή-συσπείρωση-απαράδεκτες-ο-971016

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει την πρόθεση της ΔΕΥΑΒΑ να προβεί στην αφαίρεση ρολογιών, σε όσους δημότες δεν προχωρήσουν σε ρύθμιση οφειλών έως 20 Μαϊου ενόψει της νέας αρδευτικής περιόδου, με σχετική της ανακοίνωση η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται μεταξύ άλλων πως η ΔΕΥΑΒΑ «αντί να στριμώξει» τους μεγαλοοφειλέτες, οι οποίοι τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης, απαιτεί «οριζόντια» ρύθμιση οφειλών νερού και απειλεί με διακοπές  ακόμα και από μικροοφειλέτες, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.»

Ολόκληρη  η ανακοίνωση:

«Kαμιά διακοπή νερού στους μικρομεσαίους Αγρότες – Αυτοαπασχολούμενους &Ανέργους του Δήμου μας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά καταγγέλλει δημόσια την απαράδεκτη και  άστοχη ανακοίνωση της ΔΕΥΑΒΑ, όπου με περίσσιο θράσος απειλεί με αφαίρεση ρολογιών, όποιους δεν προχωρήσουν σε ρύθμιση οφειλών έως 20 Μαϊου μπροστά στη νεα αρδευτική περιοδο.

Από τη πρώτη κιόλας εβδομάδα χαλάρωσης των μέτρων της πανδημίας και μπροστά στη νέα κρίση που βρισκόμαστε, αντί να στρέψουν την προσοχή τους, όπως επανειλημμένα έχουμε ζητήσει στα Δημοτικά Συμβούλια, στο πως θα δώσουμε μια ανάσα στους μη έχοντες,  αντί να θέσουν κοινωνικά κριτήρια στο χάος της τιμολογήσης της ΔΕΥΑΒΑ, αντι να δουμε πως θα απαλλάξουμε από οφειλές άρδευσης και ύδρευσης τους μικρομεσαίους αγρότες, που βρίσκονται μπροστά σε νέες δυσκολίες, έπειτα και από τη φετινή ζημιά με το ελαιόλαδο, τους χιλιάδες εργαζόμενους (ξενοδοχοϋπαλλήλους, εργαζόμενους στην εστίαση κλπ ) που βιώνουν ανασφάλεια και ανεργία, τους εκατοντάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που ίσως δεν ανοίξουν καν,  αντί όλων αυτών , εσείς κουνάτε το δάχτυλο απειλώντας ακόμα και με αφαίρεση των ρολογιών .

Καταφανέστατα τέτοιες αποφάσεις δεν αφορούν μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά λαϊκές οικογένειες, μικροεπαγγελματίες και μικρομεσαίους αγρότες που έχουν αδυναμία πληρωμής.

Η διοίκηση της ΔΕΥΑΒΑ και η Δημοτική αρχή αντί να «στριμώξει» τους μεγαλοοφειλέτες, οι οποίοι τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης, απαιτεί «οριζόντια» ρύθμιση οφειλών νερού και απειλεί με διακοπές  ακόμα και από μικροοφειλέτες, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Την ίδια στιγμή  αποφεύγει η διοίκηση της ΔΕΥΑΒΑ να απαντήσει στο από με αρ. πρωτ. 572/ 21-2-2020 αίτημα μας για πλήρη εικόνα για το σύνολο των οφειλών προς την ΔΕΥΑΒΑ και την κατηγοριοποιηση τους σε κατοικίες, επιχειρήσεις, ξενοδοχειακές μονάδες.

Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΒΑ, το Πρόεδρο του και τον δήμαρχο Πλατανιά εδώ και τώρα να ανακαλέσουν την απόφαση για διακοπή παροχών στους μη έχοντες.

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό .

Καλούμε τους φορείς των μικρομεσαίων αγροτών και τους κατοίκους του Δήμου Πλατανιά να διεκδικήσουν:

–  Τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΥΑΒΑ για λαϊκή κατανάλωση.

– Να μην γίνει καμιά διακοπή νερού στις λαϊκές οικογένειες και τους μικρομεσαιους αγροτες και ΕΒΕ.

– Να γίνει διαγραφή χρεών για αυτούς που έχουν αποδεδειγμένα οικονομική αδυναμία.

– Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 4 μήνες τουλάχιστον όλων όσων επλήγησαν από την        πανδημία, ιδιαίτερα όσων είναι άνεργοι ή είναι στο ΚΕΑ και στις καταστάσεις της πρόνοιας.

-Για τους αυτοαπασχολουμενους που κλείσανε με απόφαση της κυβέρνησης,ζητάμε απαλλαγή για το επόμενο 6μηνο από τα δημοτικά τέλη καθώς και την απαλλαγή τους από το τέλος τραπεζοκαθισμάτων  για όσο διάστημα είναι κλειστά τα αντίστοιχα μαγαζιά .

-Για τους υπόλοιπους μικρομεσαίους ΕΒΕ και ειδικά αυτούς που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 12χιλ ευρώ  ζητάμε  την αναστολή των δημοτικών τελών  για το επόμενο τετράμηνο.

– Να πληρώσουν στο ακέραιο και άμεσα τα χρέη τους οι μεγαλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στη περιοχή.

– Να μπει φραγμός στην εμπορευματοποίηση, στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και γενικότερα του νερού.

– Να συγκρουστούμε διεκδικώντας να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών και έργων από τον Κεντρικο Προϋπολογισμό, για τη κάλυψη του συνόλου των αναγκών ύδρευσης – άρδευσης – αποχέτευσης όλων τοπικών κοινοτήτων.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι :

Ανθούσης Δημήτριος

Κουμάκη Αλεξία

Μαριανάκης Στυλιανός»

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook