Χανιά | Αντιπλημμυρικά έργα και παρεμβάσεις στις αυθαιρεσίες στον Αποκόρωνα ζητάει η Λαϊκή Συσπείρωση

χανιά-αντιπλημμυρικά-έργα-και-παρεμβ-1123088

Ανακοίνωση με την οποία ζητούν ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας στον Αποκόρωνα εξέδωσαν οι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση δημοτικοί σύμβουλοι:

«Όπως είναι γνωστό οι ευρύτερες περιοχές Ασή Γωνιάς, Κουρνά, Βρυσών και Αγίων Πάντων δέχονται μεγάλα ύψη βροχών κάθε χρόνο. Μετά από κάθε έντονη κακοκαιρία κινδυνεύουν ζωές και καταστρέφονται περιουσίες.

Πρόπερσι, δυστυχώς χάσαμε ένα συνάνθρωπο μας στην περιοχή του Μπούτακα ποταμού στον Εμπρόσνερο και πριν ακόμη μερικά χρόνια άλλον ένα μεταξύ Γαβαλοχωρίου και Αλμυρίδας.

Οι ευτροφισμοί οδηγούν σε χαώδεις καταστάσεις και διαβρώσεις πρανών και επιβάλλεται κατά καιρούς να διευθετούνται οι ποτάμιες κοίτες σε όλο τους το μήκος και να αραιώνουν οι ρευματικές γραμμές, ειδικά όταν προστίθενται απορροές και του ΒΟΑΚ.

Οι πυρόπληκτες περιοχές επίσης επιτείνουν το πρόβλημα, γιατί όταν βρέχει αυξάνεται η διάβρωση του εδάφους και η ποσότητα των φερτών υλικών.

Επιπλέον πρέπει να μπει τέλος και στις αυθαίρετες επεμβάσεις, αλλά και στις απορρίψεις αδρανών, ογκωδών και οργανικών απορριμμάτων στα πρανή και για λόγους δημόσιας υγείας.

Σημεία στα οποία οι κοίτες καμπυλώνουν και οι υπερχειλίσεις καταστρέφουν περιουσίες και κατοικίες πρέπει να ενισχυθούν με σοβαρές παρεμβάσεις κι όχι με τις κατ’ ανάγκη επεμβάσεις των μεμονωμένων κατοίκων ελλείψει κεντρικών πολιτικών.

Επιτακτική, λοιπόν, προβάλλει η ανάγκη οι ποταμοί και οι χείμαρροι στον Αποκόρωνα να οριοθετηθούν και να γίνει διευθέτηση τής κοίτη τους, αλλά και τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα κοντά στους οικισμούς και τα χωριά απ’ όπου διέρχονται, κατά τρόπο ενιαίο.

Απαραίτητο, επίσης, είναι να καταγραφούν οι Ιρλανδικές Διαβάσεις του Δήμου μας (διαβάσεις που τμήμα τους είναι κοίτη ποταμού) και σε κάθε κακοκαιρία να σταματάει η κυκλοφορία σε αυτές, με ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας.

Θεωρούμε ότι η αντιπλημμυρική προστασία είναι υποχρέωση και καθήκον του κράτους, άσχετα αν δε θεωρείται επιλέξιμη δαπάνη από την Ευρωπαϊκή ΄Ένωση, γιατί δεν προσφέρει κέρδη σε επενδυτές. Όχι μόνο πρέπει να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο άμεσα , αλλά και να τεθεί επιτακτικά στην Περιφέρεια η άμεση υλοποίησή του κατά τη θερινή περίοδο.

Είναι απαράδεκτο από κάθε άποψη η αδιαφορία του Κράτους και της Δημοτικής Αρχής για αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, να καταλήγουν στις όποιες παρεμβάσεις των ιδιωτών προκειμένου να προστατέψουν τις περιουσίες τους με «ατομική τους ευθύνη» και έξοδα και τελικά να βρίσκονται, μη γνωρίζοντας νομοθεσίες , εγκαλούμενοι από υπηρεσίες και εισαγγελείς.

Οι εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση

Μελισσάκης Νικήτας

Ζώης Σταύρος»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook