Χανιά | Αντιδρούν οι γονείς μαθητών: «Δεν θα επιτρέψουμε καμία υποβάθμιση στα σχολεία μας»

χανιά-αντιδρούν-οι-γονείς-μαθητών-δε-1414545

Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχωρούν την Τρίτη, οι γονείς μαθητών, μετά τις αλλαγές που θα γίνουν σε επτά δημοτικά σχολεία των Χανίων με τη μείωση τμημάτων (δείτε εδώ).

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

Οι Ενώσεις Γονέων του νομού Χανίων καταγγέλλουμε το νέο χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας, που επιχειρείται με την υποβάθμιση δεκάδων σχολικών μονάδων, με πρόσχημα τα όρια του μαθητικού πληθυσμού και την εφαρμογή του νόμου.

Για εμάς όμως κύριοι του Υπουργείου και της κυβέρνησης, το κριτήριο δεν μπορεί να είναι οι αριθμοί που ορίζουν οι νόμοι σας. Δεν μπορεί να είναι η λογική των περικοπών που αντιμετωπίζει, χρόνια τώρα, τα παιδιά μας και τους δασκάλους τους σαν κόστος.

Οι γονείς έχουμε ματώσει ιδιαίτερα τα τρία τελευταία χρόνια να στηρίξουμε όπως μπορούμε τα παιδιά μας, σε συνθήκες πανδημίας. Διεκδικήσαμε, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, με κάθε τρόπο από την κυβέρνηση, το Υπουργείο, τους Δήμους και την Περιφέρεια που είχαν και την αποκλειστική ευθύνη, όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Αντί γι’ αυτά όμως δεχτήκαμε ως απάντηση την ατομική ευθύνη! Είδαμε τα παιδιά μας να στοιβάζονται σε πολυπληθή τμήματα σε πολλές περιπτώσεις σε ακατάλληλα κτίρια. Βάλαμε βαθιά το χέρι στην τσέπη (όσοι μπορούσαμε) για να μπορέσουν τα παιδιά μας να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση, διεκδικήσαμε σχολική καθαριότητα που δινόταν με το σταγονόμετρο. Ήρθαμε αντιμέτωποι με τεράστια κενά σε εκπαιδευτικούς, παράλληλες στηρίξεις, βοηθητικό προσωπικό, κ.ά.

Φτάνει πια! Ως εδώ!

Σε συνθήκες νέας έξαρσης των κρουσμάτων, με το αρνητικό αποτύπωμα που έχει αφήσει η εγκληματική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας στα παιδιά μας, το να προωθείται η παραπέρα υποβάθμιση των σχολείων μας και ο μαρασμός των σχολείων της υπαίθρου, είναι τουλάχιστον καταστροφικό!

Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μας πείσει το Υπουργείο και οι υπηρεσίες του ότι η υποβάθμιση των σχολείων προωθείται για το καλό της ομαλής λειτουργίας τους και της βελτίωσης των όρων της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Αλήθεια πώς επιτυγχάνεται αυτό, όταν για παράδειγμα:

  • Στο 3ο ΔΣ Χανίων θα στοιβαχτούν 23 πρωτάκια σε ένα τμήμα;
  • Στο 2ο ΔΣ Χανίων θα στοιβαχτούν 24 μαθητές στη Δ’ δημοτικού;
  • Στο ΔΣ του Πλατανιά θα στοιβαχτούν 23 μαθητές στην ΣΤ’ τάξη;
  • Στο ΔΣ Κολυμπαρίου θα στοιβαχτούν 24 μαθητές στην Γ’ τάξη;
  • Στο 1ο ΔΣ Κισσάμου θα στοιβαχτούν 24 μαθητές στη Δ’ τάξη;

Και αντίστοιχη είναι η κατάσταση σε όλα τα πολυθέσια σχολεία που υποβαθμίζονται.

Πώς επιτυγχάνεται αυτό, όταν:

  • Στα ολιγοθέσια η ίδια η πείρα δείχνει ότι ενισχύεται το καθεστώς της υποστελέχωσης και ιδιαίτερα στο κομμάτι των ειδικοτήτων;
  • Δεν έχει αναιρεθεί η οριζόντια οδηγία για ανώτατο όριο τις 2 παράλληλες στηρίξεις ανά σχολική μονάδα, που είχε ως αποτέλεσμα, την περσυνή χρονιά, 40 μαθητές με εγκεκριμένη γνωμάτευση να μείνουν εντελώς αστήριχτοι και δεκάδες να στηρίζονται μερικώς, αφού οι εκπαιδευτικοί έγιναν λάστιχο από τμήμα σε τμήμα και από σχολείο σε σχολείο και μοιράζονταν σε 2, 3 και 4 παιδιά;
  • Αυτή την «ομαλή» λειτουργία της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, που για ακόμα μια φορά έχει θύματα τα παιδιά μας, τις οικογένειές μας και τους εκπαιδευτικούς, σας την επιστρέφουμε!
  • Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας να μην υποβαθμιστεί κανένα σχολείο των Χανίων!
  • Εδώ και τώρα να προχωρήσει έγκαιρα ολοκληρωμένος σχεδιασμός, με όλα τα αναγκαία μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβρη και με κριτήριο την κάλυψη των μορφωτικών αναγκών των παιδιών μας!

Καλούμε όλους τους γονείς και τους Συλλόγους Γονέων σε μαζική συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 19/7, στις 10π.μ. στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων!

zapanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook