Χανιά | Άνοιξε τις πύλες του το 3o Chaniartoon | Photos

χανιά-άνοιξε-τις-πύλες-του-το-3o-chaniartoon-photos-922752

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στο θερινό κινηματογράφου του Κήπου, όπου έκανε τα εγκαίνιά του το φεστιβάλ «Chaniartoon», που για 3η χρονιά φέρνει τους Χανιώτες σε επαφή με την εικόνα και το σχέδιο, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από την εικονογράφηση, τα κόμικ, το animation.

Όπως αναφέρει ο Μάριος Ιωαννίδης, διευθυντής του φεστιβάλ, «ξεκίνησε σαν μαθητική έκθεση και εξελίχθηκε, όταν είπαμε να το ανοίξουμε στον κόσμο, σε άλλους καλλιτέχνες και επαγγελματίες. Η θεματολογία ξεκινάει από τα κόμικ, τα animation, κινούμενα σχέδια και όλες της μορφές εφαρμοσμένης τέχνης, όπως εικονογράφηση παιδικού βιβλίου, καρικατούρα κλπ.

Φέτος συμμετέχουν 54 καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα στο εκθεσιακό κομμάτι, με 20 από αυτούς να έρχονται οι ίδιοι το τελευταίο τριήμερο για να εκθέσουν τα έργα τους και να έχουν επαφή με το κοινό.Απευθύνεται περισσότερο σε μεγάλους παρά σε παιδιά. Αυτό το βλέπουμε και από τις ταινίες. Μας έχουν στείλει χιλιάδες ταινίες και σε μία εβδομάδα θα παίξουν περίπου διακόσιες, από τις οποίες ελάχιστες είναι καθαρά παιδικές. Οι περισσότερες εκφράζουν κοινωνικά προβλήματα, με μηνύματα περισσότερο για ενήλικες.»

Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ:

13 Σεπτεμβρίου

Δημοτικός Κινηματογράφος Κήπος

20.30 Εγκαίνια του Φεστιβάλ, με προβολή βραβευμένων ταινιών, live αφηγήσεις παραμυθιών με την Λιλή Λαμπρέλη, βίντεο animation με τον Λευτέρη Ελευθερίου.

14 Σεπτεμβρίου

Δημοτικός Κινηματογράφος Κήπος

20.30 Προβολή βραβευμένων ταινιών του φετινού φεστιβάλ & live ψηφοφορία για το βραβείο «καλύτερης ταινίας κοινού»

15 Σεπτεμβρίου

Δημοτικός Κινηματογράφος Κήπος

20.30 Προβολές ταινιών animation από όλο τον κόσμο για παιδιά.

16-22 Σεπτεμβριου

Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου

10.00 – 23.00 Έκθεση Κόμικ-Σκίτσου-Εικονογράφησης.

16-19 Σεπτεμβρίου

Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου

17.30 – 23.00 Απογευματινές προβολές ταινιών animation μικρού μήκους από όλο τον κόσμο.

20 Σεπτεμβρίου

Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου

20.00 Παρουσίαση του βιβλίου «Συλλέκτης», του σκιτσογράφου Solup.

21 Σεπτεμβρίου

Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου

20.00 Προβολή βραβευμένων ταινιών του φετινού φεστιβάλ.

20 -22 Σεπτεμβρίου

Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου

10.00-23.00 Artist Alley με καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα

zarpanews.gr

2 thoughts on “Χανιά | Άνοιξε τις πύλες του το 3o Chaniartoon | Photos

  1. Ήταν γεμάτο παιδάκια στην έναρξη, μικρής ηλικίας. Οι ταινίες που προβλήθηκαν δεν ήταν για παιδιά, οριακά ενόχλησαν και τους μεγάλους. Αναλυτικό πρόγραμμα δεν είδαμε πουθενά, για να ξέρουμε τι να περιμένουμε. Ούτε στις ομιλίες πριν την έναρξη προειδοποίησαν για το περιεχόμενο των ταινιών που θα ακολουθήσουν. Μετά ακολούθησε διήγηση παραμυθιων. Τελικά η βραδιά ήταν η δεν ήταν για παιδιά? Έχοντας δει παρόμοια φεστιβάλ σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, θα πω απλά ότι είμαστε πολύ μακριά ακόμα από αυτό που ονομάζουμε καλή οργάνωση.

    1. Το φεστιβάλ απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε ενήλικες, κάτι που αναφέρθηκε και σε συνεντεύξεις, σε δελτία τύπου, αλλά και στην εισαγωγή του φεστιβάλ. Δυστυχώς το κόμικ και το κινούμενο σχέδιο έχει λανθασμένα συνδεθεί με Disney. Όμως είναι μια τέχνη όπως ο κινηματογράφος που απλά συνδυάζει και την εικονογράφηση. Γι’αυτό και στο πρόγραμμα υπάρχει ξεκάθαρα ξεχωριστή μέρα «ταινίες για παιδιά». Έχοντας παραβρεθεί στα μεγάλα φεστιβάλ animation της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Σύρου, οι προβολές οργανώνονται με αντίστοιχο τρόπο. Σε ποιο φεστιβάλ έχετε παραβρεθεί και ήταν μόνο για παιδιά ; Ο κατάλογος με τις ταινίες επίσης υπάρχει αναλυτικά στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ, με όλες τις ταινίες. Οι ταινίες που προβλήθηκαν στα εγκαίνια επίσης υπάρχει αναφορά ότι είναι από τις περσινές βραβευμένες, για τις οποίες επίσης υπάρχει αναλυτική περιγραφή στην ιστοσελίδα. Φυσικά τα εγκαίνια έχουν και την αίσθηση της έκπληξης, γιατί ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξής τους. Τέλος ως προς τα παραμύθια, τα λαϊκά παραμύθια, αυτά αφορούν επίσης, από ορισμού τους, για ενήλικες. Δυστυχώς η νοοτροπία animation = παιδικά και κομικ = μίκυ μάους είναι που πρέπει να αλλάξει…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook