Χανιά | Ανησυχούν για τις εξελίξεις οι εργαζόμενοι της ΔΕΔΙΣΑ

Την ανησυχία τους για τις εξελίξεις ως προς τους ΦΟΣΔΑ στην Κρήτη, εκφράζουν με ανακοίνωσή του σωματείου τους, οι εργαζόμενοι της ΔΕΔΙΣΑ:

“Ως εργαζόμενοι της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α Α.Ε (Ο.Τ.Α) και ως εργαζόμενοι του πάροχου προσωπικού οι οποίοι αριθμούμε περί τους 260 εργαζόμενους, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας σχετικά με την διαφαινόμενη διάλυση της επιχείρησης και την συγχώνευση της σε ένα φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α) σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης. Πραγματικά, είναι αδιανόητο, ο κόπος και ο μόχθος όλων των εργαζομένων της επιχείρησης και των διοικήσεων διαχρονικά, για να φέρουν εις πέρας ένα δύσκολο έργο που σχετίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος και την βιώσιμη διαχείριση των στερεών αποβλήτων με κανόνες αειφόρου διαχείρισης, να παραγνωρίζεται με γνώμονα ανίερες συμμαχίες και συμφέροντα.

Όλοι εμείς που αγωνιζόμαστε καθημερινά όπως το σύνολο των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα, δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς στα τεκταινόμενα που αφορούν άμεσα, εμάς και τις οικογένειες μας, την προστασία του περιβάλλοντος και τους Χανιώτες πολίτες οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια με την διαρκή συμμετοχή και ευαισθητοποίηση τους έφεραν την Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α στην κορυφή των ΦΟ.Δ.Σ.Α σε επίπεδο χώρας με πλήθος διακρίσεων και επαίνων.

Η παρέμβαση μας δεν βασίζεται στην λογική του τοπικισμού, του εγωισμού ή από γινάτι, αλλά στον παραλογισμό της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης, οι οποίοι αμφότεροι δεν μερίμνησαν ώστε τα καλά παραδείγματα ΦΟ.Δ.Σ.Α σε Πανελλήνιο επίπεδο, που έδωσαν λύσεις στην διαχείριση των απορριμμάτων, που αποκατέστησαν το σύνολο των Χωματερών, που με επιτυχία εφαρμόζουν Ολοκληρωμένη και Βιώσιμη διαχείριση, που λειτουργούν εργοστάσια ανακτώντας χρήσιμους πόρους και προστατεύοντας το περιβάλλων, να μην διαλυθούν αλλά να αποτελούν παραδείγματα για την ανάπτυξη τέτοιων δομών και σε άλλες περιοχές.

Η διάλυση της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α θα αποτελέσει οπισθοδρόμηση για τα Χανιά καθώς βρίσκονται σε διαφορετικό επίπεδο από την υπόλοιπη Κρήτη, η οποία έμεινε πολύ πίσω στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων και έχει διαφορετικές ανάγκες. Οι δημόσιες και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις θα κατευθύνονται προς αυτές τις περιοχές αφού θα πρέπει να κάνουν πολλά βήματα για να φτάσουν το επίπεδο με τα Χανιά. Η ΔΕΔΙΣΑ από την πρωτοπορία θα περάσει στην οπισθοδρόμηση. Παράλληλα θα απολεσθεί η ευελιξία στην γρήγορη λήψη αποφάσεων οι οποίες θα λαμβάνονται από τον ενιαίο φορέα με έδρα το Ηράκλειο, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του επιχειρησιακού έργου της επιχειρήσεις εις βάρος των Χανιωτών και του περιβάλλοντος.

Ως εργαζόμενοι της επιχείρησης, απέναντι σε αυτόν τον παραλογισμό θα αντισταθούμε και τις επόμενες ημέρες θα καθορίσουμε την στάση μας.”

Ανακοίνωση από το Εργατικό Κέντρο

Το Εργατ/κό Κέντρο Ν. Χανίων εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του σχετικά με την συγχώνευση της Δ.Ε.ΔΙ.ΣΑ στον φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α).

Όλα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι και οι εκάστοτε διοικήσεις της επιχείρησης,  κατάφεραν πραγματικά να φέρουν εις πέρας ένα δύσκολο έργο. Ένα έργο που σχετίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος και την βιώσιμη διαχείριση των στερεών αποβλήτων με κανόνες αειφόρου διαχείρισης στο Νομό. Έβαλαν «πλάτη» και κατάφεραν να οδηγήσουν την Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α στην κορυφή των ΦΟ.Δ.Σ.Α σε επίπεδο χώρας και όχι μόνο, με πλήθος διακρίσεων και επαίνων.

Ας μην ξεχνάει η χανιώτικη κοινωνία στο παρελθόν και πριν την δημιουργία της Δ.Ε.ΔΙ.ΣΑ. , τον «Κουρουπητό», τις χωματερές που ήταν διασκορπισμένες σε όλο το νομό και τις επιπτώσεις στην δημόσια υγεία των Χανιωτών.

Το Εργατ/κό Κέντρο Ν. Χανίων θεωρεί την διάλυση της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α  πραγματικό πλήγμα για το Νομό μας.

Το Εργατ/κό Κέντρο στηρίζει την προσπάθεια όλων αυτών που αντιδρούν στην διάλυσή της επιχείρησης, θα είναι παρών σε κάθε κινητοποίηση, στέκεται πλάι στους  εργαζομένους και καλεί και τους υπόλοιπους Φορείς των Χανίων να στηρίξουν με την σειρά τους την επιχείρηση και την αυτονομία της.

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ