Χανιά | Ανησυχία των φαρμακοποιών για τον χειμώνα: Ποιά σκευάσματα λείπουν από τα ράφια – Έρχεται ενημερωτική εφαρμογή για τις ελλείψεις

χανιά-ανησυχία-των-φαρμακοποιών-για-τ-1765172

Ταλαιπωρίας συνέχεια λόγω των ελλείψεων

Ανησυχία επικρατεί στους κόλπους των φαρμακοποιών στα Χανιά, εξαιτίας της συνεχιζόμενης έλλειψης φαρμακευτικών σκευασμάτων, ενόψει και του χειμώνα. Αυτό δήλωσε μιλώντας το πρωί στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων, Μανώλης Κατσαράκης.

«Φοβόμαστε και ανησυχούμε για τον χειμώνα, όπου λόγω των αυξημένων αναγκών θα ζητηθούν μεγαλύτερες ποσότητες αντιβιοτικών, τις οποίες τώρα δεν έχουμε, δεν έχουμε καταφέρει να κάνουμε αποθέματα γι’ αυτό που είναι μπροστά μας. Ευελπιστούμε ότι αυτά τα φαινόμενα θα αντιμετωπιστούν εγκαίρως ».

Αντιβιώσεις με το σταγονόμετρο

Από τα ράφια συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να λείπουν γνωστές αντιβιώσεις και αντιβηχικά σιρόπια, φάρμακα για τον διαβήτη και την καρδιά αλλά και αντιτετανικός ορός.

«Υπάρχει περιορισμένη διάθεση αλλά και δυσκολία στο να βρεθεί αντιτετανικός ορός, συγκεκριμένα φάρμακα για την καρδιά, αλλά και τα καινούρια μόρια για τον σακχαρώδη διαβήτη, τα οποία συμπληρώνουν την αγωγή των ασθενών που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Δεν έχουμε τα αντιβιοτικά τα οποία θα θέλαμε αυτό το διάστημα. Υπάρχει μια περιορισμένη διάθεση, έρχονται με το σταγονόμετρο τα αντιβιοτικά σιρόπια συγκεκριμένης εταιρείας, τα οποία δεν έχουν αντίγραφα και εκεί παρατηρούμε να ταλαιπωρείται ο ασθενής από φαρμακείο σε φαρμακείο, μέχρι να τα βρει. Η φαρμακαποθήκη μας στα Χανιά παραλαμβάνει περιορισμένες ποσότητες και προσπαθεί να κάνει μια βέλτιση διαχείριση ώστε να το πάρει εγκαίρως ο ασθενής, γιατί όλοι καταλαβαίνουμε ότι το αντιβιοτικό δεν μπορεί να περιμένει».

Έρχεται εφαρμογή που θα ενημερώνει γιατρούς και πολίτες για τις ελλείψεις φαρμάκων

Στο μεταξύ, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έκανε γνωστό μέσα από συνέντευξή του,  πως σε λίγες ημέρες θα υπάρξει μια εφαρμογή που θα βλέπουμε μέσα από το κινητό μας αν θα υπάρχει το φάρμακο που επιθυμούμε.  Σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων, Μανώλης Κατσαράκης, τόνισε πως η εφαρμογή θα τεθεί σε εφαρμογή τουλάχιστον σε δυο μήνες:

«Αυτή η εφαρμογή ονομάζεται σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου. Είναι μια ηλεκτρονική εφαρμογή, στην οποία θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην εφοδιαστική αλυσίδα, αρχής γενομένης από τις εταιρείες οι οποίες εισάγουν και διανέμουν τα φάρμακα, ακολούθως οι φαρμακαποθήκες που τα παραλαμβάνουν και τα διανέμουν στα φαρμακεία.Μέχρι τα φαρμακεία θα υπάρχει ένα σύστημα επιτήρηξης της διακίνησης φαρμάκων, έτσι ώστε να έχει εικόνα το Υπουργείο και ο ΕΟΠΥΥ αν βρίσκονται και ποια βρίσκονται σε έλλειψη ή σε περιορισμένη διάθεση, έτσι ώστε να μπορούν να παίρνουν μέτρα εγκαίρως και για την απαγόρευση των εξαγωγών τους αλλά και για μέτρα στήριξης της κατάστασης, δηλαδή να μπορεί να υπάρχει υποκατάσταση, όπου είναι δυνατόν, να μπορεί να υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση της παραγωγικής ικανότητας τουλάχιστον της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, για να καλύψει ελλείψεις σε πρωτότυπα σκευάσματα, τα οποία εισάγονται αλλά δεν φτάνουν για την κάλυψη των αναγκών του χειμώνα που είναι μπροστά μας και ταυτόχρονα να επιβάλλει και ποινές και πρόστιμα, εκεί που υπάρχει παράνομη αποθεματοποίηση των φαρμάκων με σκοπό την κακώς εννοούμενη κερδοφορία».

Όπως είπε ο κ. Κατσαράκης, η  εφαρμογή εξαιτίας της πολυπλοκότητάς της αναμένεται να είναι διαθέσιμη, το λιγότερο σε δυο μήνες:

«Ο Εθνικός Οργανισμός φαρμάκων θα είναι αυτός που ουσιαστικά θα την τρέχει και αυτός που είναι επιφορτισμένος με την διαχείριση όλων των δεδομένων».

zarpanews.gr

One thought on “Χανιά | Ανησυχία των φαρμακοποιών για τον χειμώνα: Ποιά σκευάσματα λείπουν από τα ράφια – Έρχεται ενημερωτική εφαρμογή για τις ελλείψεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook