Χανιά | Ανέτοιμα τα σχολεία, λένε εκπαιδευτικοί – Μεγάλα κενά και υγειονομικοί φόβοι

χανιά-ανέτοιμα-τα-σχολεία-λένε-εκπαιδ-1099786

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Πέμπτη στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς Χανίων, δάσκαλοι και καθηγητές. Οι εκπαιδευτικοί περιέγραψαν σε μελανούς τόνους την κατάσταση που επικρατεί λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία, ζητώντας μείωση των μαθητών ανά τμήμα και επισημαίνοντας σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων, Γιάννης Κυριακάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να ανοίξει τα σχολεία χωρίς να έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο ασφάλειας. Τρεις μήνες δεν έκανε απολύτως τίποτα, δεν έχει προσλάβει επιπλέον προσωπικό, δεν έχει χωρίσει καμία αίθουσα και θα στοιβαχτούν 25 με 27 παιδιά σε κάθε τάξη, δεν έχουν προβλεφθεί τεστ για εκπαιδευτικούς και μαθητές και λέει ότι είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε.

Ο Γιάννης Κυριακάκης

Προανήγγειλε μάλιστα κινητοποιήσεις με το άνοιγμα των σχολείων:

«Οι καθηγητές δεν πρόκειται να ανεχθούν αυτό το πράγμα και θα αντιδράσουμε.
Αποφασίσαμε να έχουμε κινητοποίηση τη δεύτερη μέρα που θα ανοίξουν τα σχολεία, με στάση εργασίας και πορεία με παραστάσεις διαμαρτυρίας στη Δευτεροβάθμια. Προς τα τέλη του μήνα προσανατολιζόμαστε και σε μια απεργία. Θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία, είμαστε με τη ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.Το κεντρικό μας αίτημα είναι κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. Είναι πάγιο αίτημα χρόνων, όχι μόνο λόγω της επιδημίας, επειδή έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη μαθησιακή διαδικασία. Σε άλλες χώρες, όπως την Ιταλία, είδαμε να παίρνουν τέτοιου είδους μέτρα.»

Σοβαρές ελλείψεις διδακτικού προσωπικού 

Στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δεν έχουν γίνει αρκετές προσλήψεις εκπαιδευτικών και τα κενά είναι μεγάλα, υποστήριξε η Κωνσταντίνα Κληρονόμου, μέλος ΔΣ του ΣΕΠΕ Χανίων:

«Στα Χανιά οι προσλήψεις αναπληρωτών κάλυψαν μόνο το 63% των αναγκών. Οι ελλείψεις όμως θα πολλαπλασιαστούν, καθώς κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα φεύγουν κάποιοι με άδειες. Τα ολοήμερα δεν θα λειτουργήσουν σε όλα τα σχολεία, θα υπάρξουν ελλείψεις και σε πρωινά τμήματα. Θεωρούμε ότι ως τις 14 Σεπτεμβρίου πρέπει να γίνει άμεσα νέα πρόσληψη αναπληρωτών για να καλυφθούν όλα τα κενά. Το μόνο μέτρο που ανακοινώθηκε ήταν η χρήση της μάσκας, τίποτα άλλο δεν έχει γίνει, Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για να μικρύνουν τα τμήματα και η Πολιτεία έχει την ευθύνη γι’αυτό.»
Τα αιτήματα αυτά είναι αυτονόητα, επεσήμανε η Μαρία Γαυγιωτάκη, μέλος ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων από την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»:

«Το ζήτημα έχει να κάνει με την υγεία την ασφάλεια και την προστασία των παιδιών και των οικογενειών τους. Δεν ζητάμε παντεσπάνι, δεν ζητάμε πολυτέλειες. Ζητάμε, τα χρήματα που έχει ματώσει ο ελληνικός λαός για να δώσει στο κράτος, να επιστραφούν για τα πλέον αυτονόητα. Ζητάμε αίθουσες – δεν επισκεύασαν ούτε μια αίθουσα. Ζητάμε εκπαιδευτικούς –  προσλαμβάνονται με το σταγονόμετρο. Ζητάμε σχολιατρικές υπηρεσίες, ζητάμε τεστ επαναλαμβανόμενα και μαζικά. Καλούμε τους γονείς να κάνουν συσκέψεις στους συλλόγους γονέων και να γίνει υπόθεση δική τους, η προστασία της υγείας των παιδιών τους. Σε όλη αυτή την πολιτική της ΕΕ και όλων των υπηρετών του κεφαλαίου, εμείς δεν θα γίνουμε τσιρλίντερς και μαζορέτες.»

zarpanews.gr  – Λ. Φιλικόζης

 

One thought on “Χανιά | Ανέτοιμα τα σχολεία, λένε εκπαιδευτικοί – Μεγάλα κενά και υγειονομικοί φόβοι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook