Χανιά | Αναβολή στη δίκη της Αγίας Σκέπης – Κόλλησε κορονοϊό ο δικηγόρος του γιατρού, Χρήστος Μαρκογιαννάκης

χανιά-αναβολή-στη-δίκη-της-αγίας-σκέπη-1517371

Αναβολή για τις 18 Νοεμβρίου 2022 δόθηκε στην προγραμματισμένη για σήμερα (ΕΔΩ) εκδίκαση της υπόθεσης της Αγ. Σκέπης.

Αιτία, όπως έγινε γνωστό, ήταν ότι ο δικηγόρος του γιατρού της δομής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, βρέθηκε χθες Πέμπτη θετικός στον κορονοϊό.

Δια των συνηγόρων τους εκπροσωπήθηκαν και οι δυο ιδιοκτήτριες της δομής όπως και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης.

Από νωρίς το πρωί στον αύλειο χώρο του δικαστικού μεγάρου βρέθηκε κόσμος και από τις δύο πλευρές, χωρίς να προκληθεί η παραμικρή ένταση.

Πάντως, η δικηγόρος των θυμάτων είχε ζητήσει να εκδικαστεί τουλάχιστον ένα σκέλος της υπόθεσης που αφορά συγκεκριμένη παθούσα, σε περιστατικό που έγινε τον Ιούλιο του 2017 λόγω κινδύνου παραγραφής και να γίνει δεκτή η παράσταση πολιτικής αγωγής που μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στην συγκεκριμένη δίκη.

Η υποβολή του αιτήματος προκάλεσε αντιδράσεις από την υπεράσπιση των κατηγορούμενων ενώ σε κάθε περίπτωση αυτό είναι κάτι που θα εξετάσει το Δικαστήριο στη νέα του σύνθεση στις 18 Νοεμβρίου.

Να χωριστεί η δίκη κατά το σκέλος των διοικητικών πράξεων ζητούν οι συνήγοροι του Απ. Βουλγαράκη. Όπως τόνισαν σε δηλώσεις του οι Χαράλαμπος Πιτσιγαυδάκης και Ευριπίδης Κουκιαδάκης, οι υπηρεσιακές πράξεις για τις οποίες κατηγορείται είναι ήσσονος σημασίας αλλά και άσχετες με τους θανάτους των ηλικιωμένων ενώ η εκδίκασή τους όπως χαρακτηριστικά είπαν, δεν θα ξεπερνούσε τα 10 λεπτά.

«Τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη» σημείωσε ο Νίκος Ρουσόπουλος, εκ των συνηγόρων υπεράσπισης της ιδιοκτήτριας: «Έχουμε αποδείξεις για να αποδείξουμε το έωλο και σαθρό του κατηγορητηρίου» σημείωσε.

Αξίζει να ξεκαθαριστεί ότι δεν πρόκειται για την κύρια υπόθεση για την οποία κατηγορούνται επτά συνολικά άτομα και έχουν προφυλακιστεί οι δύο ιδιοκτήτριες και οι δύο γιατροί της δομής αλλά για πλημμεληματικού βαθμού διερεύνηση ευθυνών και διοικητικών παραλείψεων για τις συνθήκες λειτουργίας της.

Για τις κακουργηματικές πράξεις πρόκειται να οριστεί δικάσιμος ημερομηνία αφού ολοκληρωθεί όμως η φάση της κύριας ανάκρισης.

Οι συνολικά 24 κατηγορούμενοι, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για

• Παράβαση καθήκοντος άπαξ και κατ’ εξακολούθηση με πράξη ή πράξεις και με παράλειψη ή παραλείψεις κατά μόνας και από κοινού.

• Πλαστογραφία.

• Εκδοση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού, προοριζόμενο διά δικαστική χρήση ή μη, κατά συρροή.

• Ηθική αυτουργία σε έκδοση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού, προοριζόμενου για δικαστική χρήση ή μη, κατά μόνας και από κοινού, κατά συρροή.

• Δικαστική χρήση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού.

• Συνέργεια σε δικαστική χρήση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού.

• Ψευδής κατάθεση, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση.

• Απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης αδυνάμων προσώπων, κατά μόνας και κατά συναυτουργία.

Στους 24 συμπεριλαμβάνονται -εκτός από τους 4 βασικούς κατηγορούμενους – και πλήθος διοικητικών υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και ειδικότερα της διεύθυνσης υγείας ενώ ανάμεσα στα ονόματα των κατηγορουμένων συμπεριλαμβάνεται αυτό του τότε αντιπεριφερειάρχη, Απ. Βουλγαράκη αλλά όχι του νυν, Ν. Καλογερή, ο οποίος απαλλάχτηκε με βούλευμα.

Η υπόθεση

Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται η διερεύνηση των θανάτων 30 ηλικιωμένων και η απόπειρα ανθρωποκτονίας άλλων 8, ενώ οι συνολικοί θάνατοι που καταγράφηκαν μετά την έρευνα των Αρχών στο ίδρυμα ανέρχονται στον ιλιγγιώδη αριθμό των 293 μέσα σε διάστημα μόλις έξι ετών (από το 2015 έως το 2021).

Σημειώνεται, τέλος, ότι η δομή συνεχίζει την λειτουργία της με άλλο όνομα μέχρι και σήμερα.

zarpanews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook