Χανιά | Αναβιώνει και φέτος ο «κωλοβρέχτης» στη Σούδα

χανιά-αναβιώνει-και-φέτος-ο-κωλοβρέχ-915070

Ο γρίπος ή κωλοβρέχτης όπως το έλεγαν οι παλιοί μας είναι μέσο αλίευσης που μοιάζει με την τράτα. Κάθε περιοχή το ονομάζει διαφορετικά.

Στα Χανιά το ονομάζουν Κωλοβρέχτη, στον Πόρο Κρόκο, στη Λυγιά Μπραγάνι. Ο Γρίπος είναι διχτυωτό συρόμενο εργαλείο, που αποτελείται από δύο παράλληλα σχοινιά ή μπάντες, όπως αλλιώς τις ονομάζουν οι ψαράδες, οι οποίες συνδέονται με δίχτυ σε σχήμα σάκου. Το αλιευτικό εργαλείο ρίχνεται από βάρκα στη θάλασσα σε περιοχές με βυθό που δεν έχει βράχια και τραβιέται από την ξηρά με τα χέρια από δύο ομάδες ψαράδων. Θεωρείται ότι

ο Γρίπος είναι ο πρόγονος της βιντζότρατας.

Την τεχνική του γρίπου έφεραν στην Ελλάδα οι Μικρασιάτες, ενώ η τεχνική αυτή απαγορεύθηκε διότι θεωρήθηκε καταστρεπτική για τον γόνο των ψαριών. Να σημειώσουμε ότι σήμερα μπορεί να μη χρησιμοποιείται αυτός ο τρόπος ψαρέματος, δεν παύει όμως να είναι αυτός που στο παρελθόν έθρεψε πολλούς ανθρώπους σε εποχές δύσκολες και καιρούς χαλεπούς.

Την όμορφη αναπαράσταση του παραδοσιακού ψαρέματος του Κωλοβρέχτη σας προσκαλεί να ζήσετε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σούδας την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου στις 18:00 στην

παραλία του Βλητέ κάτω από την Σχολή του Εμπορικού Ναυτικού. Ο ερασιτέχνης φωτογράφος Κος Σταύρος Μυριδάκης έχει συγκεντρώσει περίπου 5.000 “ψαράδικες” φωτογραφίες γνήσιες, αλλά και αντίτυπα, από τις οικογένειες, αλλά και τα παιδιά των παλιών ψαράδων της Σούδας. Η πιο παλιά χρονολογείται από το 1916. Ένα δείγμα αυτών των φωτογραφιών θα εκθέτεται στον χώρο της εκδήλωσης.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook