Χανιά | Αναβάθμιση μέσων μαζικής μεταφοράς ζητάει η Πρωτοβουλία Πολιτών

χανιά-αναβάθμιση-μέσων-μαζικής-μεταφ-1309981

Ανακοίνωση, με την οποία επισημαίνει την ανάγκη αναβάθμισης των μέσων μαζικής μεταφοράς στα Χανιά, εξέδωσε η δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος»:

«Τελευταία είδαν το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες και σχόλια για τις ουρές αναμονής επισκεπτών στον σταθμό των ταξί στην πλατεία 1866. Το ζήτημα όμως δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες ώρες και χρονικές περιόδους, είναι γενικότερο και σχετικό με το τεράστιο έλλειμμα που αφορά στην εξυπηρέτηση των δημοτών και των επισκεπτών από τα αστικά κυρίως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ).

Η ανυπαρξία στοιχειώδους οργάνωσης, προγραμματισμού και συνέπειας στα δρομολόγια των λεωφορείων είναι ολοφάνερη. Τα αραιά, ακανόνιστα και απρόβλεπτα δρομολόγια σε πολλές συνοικίες της πόλης και των περιαστικών περιοχών, δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του επιβατικού κοινού, αλλά καθορίζονται με αποκλειστικά οικονομικά κριτήρια.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως μόλις το 3% του πληθυσμού του Δήμου Χανίων προτιμά να χρησιμοποιεί τα αστικά λεωφορεία για τις μετακινήσεις του, γεγονός που κατατάσσει τον Δήμο Χανίων στις τελευταίες θέσεις πανελλαδικά σχετικά με τις προτιμήσεις του κοινού στη χρήση των ΜΜΜ.

Με δεδομένο το οξύτατο κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη, θεωρούμε υποχρέωση του Δήμου να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες και να συζητήσει με τους υπεύθυνους του αστικού ΚΤΕΛ αποτελεσματικούς τρόπους βελτίωσης ενός τόσο σημαντικού κοινωνικού αγαθού όπως είναι η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Η δημοτική αρχή οφείλει να παρέμβει και να βελτιώσει τα κριτήρια με τα οποία προγραμματίζονται τα δρομολόγια από τον ιδιωτικό φορέα. Οφείλει να αναζητήσει τρόπους για την υποστήριξη επαρκούς και αξιόπιστης λειτουργίας της αστικής συγκοινωνίας, ώστε οι δημότες και οι επισκέπτες να αισθάνονται ασφαλείς ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ΜΜΜ σε συγκεκριμένα και τακτά χρονικά διαστήματα. Το αίτημα να αποκτήσει ο Δήμος Χανίων δημοτική συγκοινωνία είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, αφού είναι οφθαλμοφανές πλέον το αδιέξοδο που οδηγεί η ανεξέλεγκτη ιδιωτική πρωτοβουλία.

Τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί στο ΔΣ, με τις μελέτες των ΣΒΑΚ (μονοδρομήσεις, πεζοδρομήσεις, ποδηλατόδρομοι, περιφερειακοί χώροι στάθμευσης, ηλεκτροκίνητα λεωφορεία), με στόχο την εκτροπή της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων από το κέντρο της πόλης και των κινήτρων για τον περιορισμό της χρήσης των ΙΧ στην πόλη, είναι μεν στη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι προφανές ότι θα αργήσουν να ολοκληρωθούν.

Συνεπώς αποτελεί άμεση και επιτακτική ανάγκη να γίνει εξορθολογισμός και βελτιστοποίηση των αστικών αλλά και υπεραστικών δρομολογίων, να καταργηθούν οι επιβαρυντικές από κυκλοφοριακή άποψη αφετηρίες και να μειωθεί η τιμή των εισιτηρίων, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών των ΜΜΜ. Το αναμενόμενο αποτέλεσμα είναι να επιλέγεται η χρήση τους από πολύ περισσότερους δημότες και επισκέπτες, με άμεση θετική επίπτωση στον περιορισμό του κυκλοφοριακού προβλήματος!»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook