Χανιά | Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την σχεδιαζόμενη υποβάθμιση σχολικών μονάδων

χανιά-ανακοίνωση-του-κκε-για-την-σχεδι-1384541

Ανακοίνωση σχετικά με την σχεδιαζόμενη υποβάθμιση σχολείων των Χάνίων, εξέδωσε η τομεακή επιτροπή του ΚΚΕ στα Χανιά:

«Σε λιγότερο από δύο μήνες ξεκινάει η τέταρτη σχολική χρονιά από την έναρξη της πανδημίας, με τα τεράστια μορφωτικά κενά που άφησε στους μαθητές όλο το προηγούμενο διάστημα η εγκληματική κυβερνητική διαχείρισή της.

Παράλληλα, στο αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προστέθηκε ο ν. Χατζηδάκη, με αρνητικές συνέπειες στο εργασιακό καθεστώς, τις εργασιακές συνθήκες και τους μισθούς των εργαζόμενων γονιών.

Σε αυτές τις συνθήκες η λαϊκή οικογένεια έρχεται αντιμέτωπη με τη νέα έξαρση των κρουσμάτων, το κύμα ακρίβειας, την ενεργειακή φτώχεια, τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, τα υψηλά ενοίκια και ταυτόχρονα καλείται να στηρίξει τα παιδιά της στη δήθεν δωρεάν εκπαίδευση, που όμως είναι πανάκριβη για τους γονείς.

Αντί λοιπόν κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας να σχεδιάσουν ολοκληρωμένα τη νέα σχολική χρονιά, παίρνοντας έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέτρα τόσο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, όσο και για την κάλυψη των μορφωτικών αναγκών των μαθητών αλλά και τη στήριξη των λαϊκών οικογενειών, καλούν τις διευθύνσεις εκπαίδευσης να προχωρήσουν σε λειτουργικές μεταβολές με βάση τα στενά όρια των αντιεκπαιδευτικών νόμων.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, δεκάδες σχολικές μονάδες σε όλο τον νομό Χανίων μπαίνουν σε τροχιά υποβάθμισης, στη λογική κόστους-οφέλους και της προώθησης του νέου σχολείου της αγοράς, που θέλει τις δαπάνες για την Παιδεία να μειώνονται και το βάρος να μετακυλίεται στους γονείς, αλλά και να εισβάλλουν επιχειρήσεις, μετατρέποντας την εκπαίδευση σε ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας τους.

Όσα επιχειρήματα και αν επιστρατεύσουν, δεν πείθουν ότι νοιάζονται για την ομαλή λειτουργία των σχολείων και τη βελτίωση των όρων της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Υπάρχει ήδη η πείρα από τις δεκάδες συγχωνεύσεις στον νομό μας, αλλά και τις χιλιάδες σε όλη τη χώρα, που έχουν υλοποιήσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, με βάση τις κατευθύνσεις ΕΕ-ΟΟΣΑ και ΣΕΒ, και έχουν οδηγήσει τους μαθητές να στοιβάζονται σε πολυπληθή τμήματα, χωρίς κατάλληλες κτιριακές υποδομές. Η εκπαιδευτική κοινότητα γνωρίζει καλά πώς γιγαντώθηκαν τα μορφωτικά κενά εξαιτίας και της διαχρονικής υποστελέχωσης, που ενισχύεται στα ολιγοθέσια σχολεία, οδηγώντας πολλά σχολεία σε κλείσιμο και μαρασμό των χωριών της υπαίθρου, τσακίζοντας παράλληλα τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Ας μην προκαλεί λοιπόν ο κ. Διγαλάκης της ΝΔ, με τις επικοινωνιακές παρεμβάσεις του στην Υφυπουργό Παιδείας, με τις οποίες επί της ουσίας επιβεβαιώνει τη συμφωνία του με την αντιεκπαιδευτική πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης, αφού μιλάει επιλεκτικά για ελάχιστα από τα δεκάδες σχολεία που κινδυνεύουν με υποβάθμιση, νομίζοντας πως έτσι θα παραπλανήσει τους κατοίκους των δυσπρόσιτων περιοχών, που έχουν βιώσει την υποβάθμιση και των σχολείων και της ζωής τους συνολικά στο πετσί τους. Άλλωστε είναι ο ίδιος που από τη θέση του Υφυπουργού Παιδείας στήριξε τα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια, στην καρδιά των λοκντάουν, που οδηγούν σήμερα στους προωθούμενους υποβιβασμούς.

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ στηρίζει τις δίκαιες διεκδικήσεις εκπαιδευτικών και γονιών, ώστε να μην υποβαθμιστεί κανένα σχολείο στα Χανιά, να μην χτυπηθούν περαιτέρω τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

Καλεί τους γονείς, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, συνολικά τον χανιώτικο λαό, να επιβάλουν το δίκιο τους, ενισχύοντας αποφασιστικά την οργανωμένη πάλη, μέσα από τα σωματεία και τους συλλογικούς φορείς του μαζικού κινήματος για σύγχρονη ασφαλή σχολική στέγη, αραίωση των τμημάτων, πλήρη στελέχωση των σχολείων με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, σύγχρονα αναλυτικά προγράμματα με κριτήριο τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και όχι στη λογική των εφήμερων δεξιοτήτων. Να δυναμώσει συνολικά η πάλη για το σχολείο που έχουμε ανάγκη και μας αξίζει.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook