Χανιά | Ανάδειξη 27 μνημείων στον Αποκόρωνα υπέγραψε η Μενδώνη – Πολιτιστική διαδρομή θα αναδείξει την άυλη κληρονομιά | Video + Photos

χανιά-ανάδειξη-27-μνημείων-στον-αποκόρ-1593335

Προγραμματική σύμβαση για την αποκατάσταση, ανάδειξη και επανάχρηση 27 σημαντικών μνημείων στον Αποκόρωνα υπέγραψαν το απόγευμα της Τετάρτης η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Καρυδίου.

Επίσης, τη σύμβαση υπέγραψε για το Πολυτεχνείο Κρήτης, η Αμαλία Κωτσάκη, καθώς το εκπαιδευτικό ίδρυμα συμμετέχει, εκπονώντας σχετικό ερευνητικό πρόγραμμα.

Η χρηματοδότηση για την εκπόνηση των μελετών προέρχεται από την Περιφέρεια Κρήτης με 410.000 ευρώ, ενώ οι χρόνοι εκπόνησης για το κάθε μνημείο διαφέρουν, καθώς βρίσκονται σε διαφορετική κατάσταση το καθένα.

Αναμένεται να διαρκέσουν από 5 έως 30 μήνες κατά περίπτωση, με τον περιφερειάρχη Κρήτης να τονίζει, ότι για την υλοποίηση των έργων, θα υπάρξει στη συνέχεια και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

«Είναι μια σημαντική μέρα για τον Αποκόρωνα, αλλά και για την ευρύτερη Περιφερειακή Ενότητα των Χανίων, για τον δήμο, τον υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Κρήτη» τόνισε η Λίνα Μενδώνη. Η υπουργός Πολιτισμού μίλησε για την προστασία της άυλης κληρονομιά του Αποκόρωνα, ενώ είπε χαρακτηριστικά, ότι είναι από τις ωραιότερες περιοχές της Ελλάδος.

Στη συνέχεια, ο Χαράλαμπος Κουκιανάκης, δήμαρχος Αποκορώνου, μίλησε για τα 27 αυτά μνημεία του Αποκόρωνα, αλλά και τις συνθήκες του εναλλακτικού τουρισμού, για τις οποίες γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια, όπως είπε ο ίδιος. Ο κ. Κουνιακάκης ανέφερε κάποια από τα μνημεία όπως: Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, ο Άγιος Νικόλαος, ο Νερόμυλος του Στύλου, ο Νερόμυλος των Καλύβων, η Ελληνιστική Καμάρα και κυρίως η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου, στο Καρύδι, που όπως είπε ο ίδιος ο δήμαρχος, προσδοκούν να γίνει και το κέντρο του θρησκευτικού τουρισμού στον Αποκόρωνα.

«Μια διαχρονική συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού συνεχίζεται!» αναφώνησε ο Σταύρος Αρναουτάκης, αντιπεριφερειάρχης Κρήτης. Ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε στο χρηματικό ύψος της μελέτης, που φτάνει τα 410.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια.

Τέλος, η Αμαλία Κωτσάκη, καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, μίλησε για την σύμβαση για την ανάδειξη της πολιτιστικής διαδρομής που υπεγράφη. Όσον αφορά την μεριά του Πολυτεχνείου, η κ. Κωτσάκη τόνισε, πως το Πολυτεχνείο θα εκπονήσει το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα, η διαδρομή αυτή θα συγκροτηθεί και θα προταθεί και μια υποδειγματική επανάχρηση του Αγίου Γεωργίου στο Καρύδι.

Τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι τα οποία συγκροτούν την πολιτιστική διαδρομή είναι τα εξής:

1) Υστερομινωϊκός τάφος Στύλου

2) Μινωϊκός κεραμικός κλίβανος

3) Ναός Παναγίας Ζερβιώτισσας

4) Ναός Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Στύλου

5) Νερόμυλος «των Καλογέρων» Στύλου

6) Μινωϊκό μέγαρο Σαμωνά

7) Ναός Αγίου Νικολάου στα Κυριακοσέλλια

8) Νιό Χωριό, Οθωμανικό φρούριο

9) Ενετοτουρκικό συγκρότημα Νιού Χωριού

10) Βάμος, Σχολείο του Μοντέρνου Κινήματος (1930)

11) Νερόμυλος Καλυβών

12) Παλαιοχριστιανική βασιλική Αλμυρίδας

13) Λαογραφικό Μουσείο Γαβαλοχωρίου

14) Ελαιοτριβείο Ενετοκρατίας στο Γαβαλοχώρι

15) Πηγάδια Ενετοκρατίας στο Γαβαλοχώρι

16) Πηγάδια Ενετοκρατίας στο Παλαιλώνι

17) Μονή Αγίου Γεωργίου στο Καρύδι

18) Μονή Παναγίας στο Καρύδι:

19) Ελληνιστική γέφυρα «Ελληνική Καμάρα»

20) Νερόμυλος Ενετοκρατίας στην Ελληνική Καμάρα

21) Πύργος Αληδάκη στον Εμπρόσνερο

22) Ναός Αγίου Νικολάου στη Μάζα

23) Ναός Παναγίας στον Αλίκαμπο

24) Μινωϊκός, θολωτός τάφος Φυλακής

25) Ναός Αγίου Γεωργίου Κουρνά

26) Στρατηγείο Εθνικής Αντίστασης στην Ασή Γωνιά

27) Γαλαρία των Ναζί στο Κόκκινο Χωριό (εξωτερικός χώρος).

Δείτε φωτογραφίες από την υπογραφή της σύμβασης:

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook