Χανιά | «Άμεση καταγραφή και οριζόντια αποζημίωση στο 100% της κατεστραμμένης ελαιοπαραγωγής»

Την φετινή ελαιοκομική περίοδο, στον Αποκόρωνα αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη υπήρξε μεγάλη προσβολή από τον δάκο με αποτέλεσμα να πέσει ο καρπός, η να έχει σαπίσει πάνω στα δέντρα.

Το ελαιόλαδο που παράγεται, σε μεγάλο ποσοστό είναι πολύ χαμηλής ποιότητας (βιομηχανικό) με μικρή χρηματική αξία.  Η οικονομική ζημιά για τους αγρότες είναι τεράστια. Οι μικρομεσαίοι αγρότες της Κρήτης έχουν απολέσει εισόδημα πάνω από εκατό εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Αποκορώνου, «το κράτος μείωσε τα τελευταία χρόνια κατά τρία εκατομμύρια ευρώ τα κονδύλια για την δακοκτονία στην Κρήτη. Η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Αποκορώνου για την καταπολέμηση του δάκου έπαιρνε 378.000 ευρώ και τώρα της χορηγούν 170.000 ευρώ. Από επτά ψεκασμοί που γίνονταν παλιότερα τώρα γίνονται, τρεις η τέσσερεις, με τα μισά βυτία σε κάθε ψεκασμό.

Το ζήτημα της δακοκτονίας έρχεται να διαψεύσει όσους Δημάρχους, Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειάρχες έταζαν ευημερία στις λαϊκές οικογένειες με καλύτερη διαχείριση, χωρίς να συγκρουστούν με την πολιτική των κυβερνήσεων και την Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν θέλουν
μικρομεσαίους αγρότες αλλά μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις, δηλαδή την συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια.

Σε αυτό το πλαίσιο όσον αφορά την δακοκτονία, στόχος τους είναι να γίνει ατομική υπόθεση του αγρότη, μειώνουν τα κονδύλια, όπως κάνουν και με τις υπόλοιπες κοινωνικές δαπάνες, αφήνοντας τους αγρότες στην τύχη τους, οι οποίοι συνεισφέρουν για την δακοκτονία περίπου το 2% της παραγωγής τους. Αυτό σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής , τις χαμηλές τιμές παραγωγού, τα χαράτσια, τα υψηλά ασφάλιστρα σε ΟΓΑ και ΕΛΓΑ, την
επικείμενη μείωση επιδότησης κλπ, επιταχύνουν την εγκατάλειψη της παραγωγής
από τους μικρομεσαίους αγρότες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αποκορώνου καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να παλέψουν μέσα από τα σωματεία τους και να διεκδικήσουν

1. την άμεση καταγραφή και οριζόντια αποζημίωση στο 100% της παραγωγής για το σύνολο των παραγωγών.
2. Την απαλλαγή των πληγέντων από φόρους και άλλα χαράτσια.
3. Την εξασφάλιση χρηματοδότησης ολοκληρωμένου προγράμματος δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του.

4. Την άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα.»

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ