Χανιά | Αγωνιστική Συσπείρωση Γονέων: Πρόκληση η θέση ότι το νομοσχέδιο για την παιδεία είναι στη σωστή κατεύθυνση

χανιά-αγωνιστική-συσπείρωση-γονέων-π-787581

Σφοδρή επίθεση στην πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Γονέων Χανίων, που θεωρεί με ανακοίνωση της ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας είναι στην σωστή κατεύθυνση εξαπολύουν με δική τους ανακοίνωση οι εκλεγμένοι με την Αγωνιστική Συσπείρωση Γονέων  στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Γονέων Χανίων και στο διοικητικό συμβούλιο της  Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης.

Στην ανακοίνωση τους οι εκλεγμένοι της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Γονέων αναφέρουν μεταξύ άλλων η «ανακοίνωση της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Γονέων Χανίων που αναφέρει ότι το νομοσχέδιο για την Παιδεία της κυβέρνησης της Ν.Δ είναι στην σωστή κατεύθυνση, αποτελεί πρόκληση για τους γονείς ,τους εκπαιδευτικούς ,τους μαθητές ,τους εργαζόμενους που όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν καταδικάσει μαζικά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με μαζικές διαμαρτυρίες».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Η  ανακοίνωση της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Γονέων Χανίων που αναφέρει ότι το νομοσχέδιο για την Παιδεία της κυβέρνησης της Ν.Δ είναι στην σωστή κατεύθυνση, αποτελεί πρόκληση για τους γονείς ,τους εκπαιδευτικούς ,τους μαθητές ,τους εργαζόμενους που όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν καταδικάσει μαζικά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με μαζικές διαμαρτυρίες. Η Αγωνιστική Συσπείρωση Γονέων Ν. Χανίων χαιρετίζει τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στην χτεσινή απεργία ,τους γονείς και τους μαθητές που διαδήλωσαν σε ένα μαζικό συλλαλητήριο.

Η ανακοίνωση της πλειοψηφίας του Δ.Σ Της Ένωσης Γονέων Χανίων που χαρακτηρίζει ότι το νομοσχέδιο είναι σε θετική κατεύθυνση ,αγνοεί πλήρως τις αποφάσεις της ΑΣΓΜΕ ,της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κρήτης ,τις δεκάδες αποφάσεις Συλλόγων Γονέων στον Νομό Χανίων που από την στιγμή που κατατέθηκε το συγκεκριμένο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο το έχουν καταδικάσει και απαιτούν να αποσυρθεί.

Κυρίως αποτελεί πρόκληση απέναντι στον αγώνα των εκπαιδευτικών που κάτω από αντίξοες συνθήκες παλεύουν και αυτοί στο πλάι μας για δημόσια και δωρεάν παιδεία. Συμπλέει για άλλη μια φορά με τις επιδιώξεις του υπουργείου παιδείας όπως έχει κάνει και στο παρελθόν .

Το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία  είναι αρκετά «παλιό» αφού είναι επιδίωξη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και στόχο έχει  παραπέρα υποβάθμιση της δημοσίας  παιδείας και την ανάγκη για ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών μας.

Η πλειοψηφία του Δ.Σ της Ένωσης Γονέων στην ανακοίνωση της ασκεί μια ανώδυνη κριτική για τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη ,που εν μέσω πανδημίας αυξάνεται. Δεν άκουσε ,ούτε κάνει την παραμικρή αναφορά στις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας που ομολόγησε κυνικά ότι η αύξηση των μαθητών ανά τάξη γίνεται στην λογική της εξοικονόμησης πόρων. Δεν ασκεί την παραμικρή κριτική για την παραδοχή ότι προτεραιότητα κάλυψης των κενών θα έχουν τα «πανελλαδικώς» εξεταζόμενα μαθήματα. Αντίστοιχα αδιαφορεί για την κάλυψη των κενών στην παράλληλη στήριξη και στα τμήματα ένταξης για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ,καθώς δίνει προτεραιότητα στην κάλυψη των κενών στα Ειδικά Σχολεία.  Στην ουσία το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζοντας από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενοι, συνεχίζει την υποχρηματοδότηση, νομιμοποιεί και επεκτείνει το καθεστώς αδιοριστίας των χιλιάδων αναπληρωτών ,νομιμοποιεί τα κενά ,που παραδέχεται ότι κάθε χρόνο θα υπάρχουν.

Το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση στην Βουλή είναι στην σωστή κατεύθυνσή για όσους θέλουν το σχολείο να προσαρμοστεί στις ανάγκες της «αγοράς».

Οι γονείς και τα παιδιάς μας έχουμε ανάγκη από ένα σχολείο που θα προωθεί την ολόπλευρη μόρφωση, την Γενική Παιδεία στο πλαίσιο της οποίας ο μαθητής θα μπορεί να καλλιεργεί τις ιδιαίτερες κλίσεις του. Αντί για ένα τέτοιο σχολείο, η κυβέρνηση δίνει το τελειωτικό χτύπημα στην ολόπλευρη μόρφωση με τα εργαστήρια «δεξιοτήτων», την κατηγοριοποίηση μαθημάτων στο Γυμνάσιο σε πρωτεύουσας και δευτερεύουσας σημασίας, προωθώντας την αποσπασματικότητα στην γνώση . Φέρνει την διδασκαλία της «επιχειρηματικότητας» στο Δημοτικό ,τα Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο όταν  τα παιδιά μας δεν έχουν κατακτήσει ακόμα την χρήση της μητρικής τους γλώσσας αλλά και ενώ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε βοηθητικό και επιστημονικό προσωπικό.

Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει ανάγκη από ένα σχολείο που μέσα από τη γενική μόρφωση θα ενισχύει την  κριτική σκέψη του μαθητή και θα τον προετοιμάζει για την Ανώτατη Εκπαίδευση και δε θα θέτει συνεχώς νέα εμπόδια στον μαθητή. Αντί για αυτό επαναφέρεται η «Τράπεζα Θεμάτων» που όταν είχε εφαρμοστεί άφησε το 40% των μαθητών μετεξεταστέους. Μετατρέπει το Λύκειο σε εξεταστική αρένα ,διασφαλίζοντας την  ανισότιμη εξέταση των μαθητών σε ύλη που (και με ευθύνη του Υπουργείου ) μπορεί να μην έχουν διδαχτεί οι μαθητές. Με την “Τράπεζα Θεμάτων” οι μαθητές ωθούνται ακόμα περισσότερο στα φροντιστήρια και οι γονείς βάζουμε ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη μόρφωση των παιδιών μας. Η “Τράπεζα Θεμάτων” δεν μπορεί να λάβει υπόψη το μορφωτικό και κοινωνικό υπόβαθρο κάθε τάξης και κάθε σχολείου, οι μαθητές οδηγούνται στην τυποποίηση της γνώσης διαβάζοντας μόνο έτοιμες λύσεις . Αντίστοιχα προωθεί την στροφή στην ιδιωτική κατάρτιση για χιλιάδες μαθητές των ΕΠΑΛ καθώς θέτει ανώτατο ηλικιακό όριο τα 17 χρόνια για την εγγραφή σε ΕΠΑΛ ,την ίδια στιγμή που κάθε χρόνο δίνεται μάχη από Μαθητές, Γονείς και Εκπαιδευτικούς στον Νομό Χανίων ,για να λειτουργήσουν τα ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ του Νομού μας.

Η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας που προωθείται ,πατάει στους προηγούμενους νόμους, εξειδικεύεται και συνδέεται ακόμα παραπάνω με την χρηματοδότηση της σχολικής μονάδας.

Με το «αυτόνομο» σχολείο που ετοιμάζουν προωθείται η ελάφρυνση από την κρατική χρηματοδότηση ,η κατηγοριοποίηση σχολείων ,μαθητών και εκπαιδευτικών. Πρακτικά στο «νέο» σχολείο ο εκπαιδευτικός το σχολείο θα χρηματοδοτείται ανάλογα με τις επιδόσεις των μαθητών, ο εκπαιδευτικός θα κυνηγάει προγράμματα και χορηγούς ,ο γονιός θα βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι Γονείς καθημερινά άλλωστε αξιολογούμε την «Δημόσια» και «Δωρεάν» Παιδεία που παρέχεται στα παιδιά μας ,όταν βάζουμε όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την μόρφωσή τους, για να περάσουν σε μια σχολή στο Πανεπιστήμιο.

Οι προθέσεις του Υπουργείου φαίνονται για το πώς θέλει το «νέο» σχολείο όταν επαναφέρονται οι πολυήμερες αποβολές ,η αναγραφή της « διαγωγής» στο απολυτήριο ,ενισχύεται ο τιμωρητικός χαρακτήρας του σχολείου σε βάρος του παιδαγωγικού.

Οι εκλεγμένοι Γονείς με την Αγωνιστική Συσπείρωση Γονέων στο Δ.Σ της Ένωσης Γονέων Χανίων καλούμε όλους τους Γονείς της Πόλης μας , να εκφράσουν την αντίθεση τους σε ένα νομοσχέδιο που κάθε άλλο παρά στην σωστή κατεύθυνση είναι. Είναι ένας νόμος που αγνοεί επιδεικτικά τα διαχρονικά αιτήματα του γονεϊκού κινήματος για αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό ,για κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό.

Καλούμε όλους τους Γονείς να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους , να ζωντανέψουν την λειτουργία των Συλλόγων Γονέων. Να συμμετέχουμε μαζικά στο συλλαλητήριο καταδίκης του αντιεκπαιδευτικού Νομοσχεδίου, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά μας.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω στις απαιτήσεις μας.

Καλούμε όλους τους γονείς να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των παιδιών τους.

Όλοι την Τετάρτη 10/6 στις 7 μ.μ στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Παλεύουμε για:

  • Την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου. Η κυβέρνηση να μην τολμήσει να το φέρει στη Βουλή για ψήφιση.
  • Να μην εφαρμοστεί η ρύθμιση που προβλέπει κάμερες στις τάξεις.
  • Να εξασφαλιστούν όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων, για την προστασία της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
  • Μονιμοποίηση του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας σε όλα τα σχολεία.
  • Επαρκής χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για την κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων.
  • Σύγχρονα, ασφαλή κτίρια και υποδομές για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία, μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

Οι εκλεγμένοι με την Αγωνιστική Συσπείρωση Γονέων   στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Γονέων Χανίων

Πατσουράκη Ηλέκτρα, Ρηγανάκος Φώτης

Οι εκλεγμένοι στο διοικητικό συμβούλιο της  Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης

Ζώης Σταύρος,  Παπαδάκης Μανώλης, Ορέστης Κουτουλάκης.»

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook