Χανιά | Αγωνία και προσμονή για τη σεζόν στη βραχυχρόνια μίσθωση – Τι γίνεται με τις τιμές

χανιά-αγωνία-και-προσμονή-για-τη-σεζόν-1211022

Οι ημέρες του 2019, το οποίο ήταν μια εξαιρετικά θετική χρονιά για τον τουρισμό στη χώρα μας, προφανώς και δεν αναμένονται φέτος, υπάρχουν όμως βάσιμες ελπίδες πως θα είναι καλύτερα από πέρσι. Με αγωνία όμως για το… πόσο καλύτερα.

Όσον αφορά τους επισκέπτες που έρχονται στα Χανιά χρησιμοποιώντας τη βραχυχρόνια μίσθωση, στοιχεία κρατήσεων δεν τηρούνται κεντρικά, αλλά μια ένδειξη της κατάστασης δίνουν τα στοιχεία που παραχώρησε στο zarpanews.gr η εταιρία Hotelyzer, η οποία ειδικεύεται στην διαχείριση και συμβουλευτική τουριστικών καταλυμάτων (ξενοδοχείων, βιλών, διαμερισμάτων και μεμονωμένων σπιτιών).

Σύμφωνα με τον Γιάννη Στημαδωράκη, συνιδρυτή της Χανιώτικης εταιρίας, μπορεί να μην έχει υπάρξει ακόμα έκρηξη κρατήσεων για τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά αν συγκρίνει κανείς την περυσινή κατάσταση με την φετινή, φαίνεται ότι ήδη ξεκινάμε από υψηλότερη βάση, καθώς πέρσι τέτοια εποχή υπήρχε καραντίνα, πράγμα που είχε αφήσει τις κρατήσεις στο μηδέν, ενώ φέτος, ακόμα και τον Απρίλιο, υπήρχε κινητικότητα.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Hotelyzer, σύμφωνα με τη διαχείριση 211 κλινών το 2019 έλαβε περισσότερες από 4.000 κρατήσεις συνολικά, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2021, 684. Ωστόσο τον Απρίλιο του 2020 οι κρατήσεις που είχαν λάβει χώρα ήταν μηδενικές, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2021 ήταν 53.» Τα στοιχεία δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα, καθώς η εταιρία διαχειρίζεται περισσότερα σπίτια φέτος, είναι όμως ενδεικτικά της τάσης αυτή τη στιγμή.

«Είχαμε και μια περίπτωση που κάποιοι απευθύνθηκαν σε μας έχοντας ήδη έρθει στα Χανιά και ήθελαν να κλείσουν δωμάτιο», αναφέρει ο κ. Στημαδωράκης, ως ένδειξη του ότι επισκέπτες… υπάρχουν ήδη.

Από το γράφημα φαίνεται ακόμα ότι περσι οι κρατήσεις αυξήθηκαν με εκθετικό τρόπο μόλις επιτράπηκαν τα ταξίδια και έπεσαν απότομα με την επιβολή νέων μέτρων. Φέτος το ελέυθερο για τον τουρισμό θα δοθεί νωρίτρερα, από τα μέσα Μαΐου, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν και από τις οδηγίες των κρατών όσον αφορά τα ταξίδια στη χώρα μας. Αρνητική εξέλιξη αποτελεί προς το παρόν η απόφαση της Μ.Βρετανίας να διατηρήσει τα ελληνικά νησιά ως προορισμό, επιστρέφοντας από τον οποίο θα πρέπει οι τουρίστες να περνούν από καραντίνα. Από την άλλη πλευρά όμως, η ΕΕ σκοπεύει να αφήσει ελεύθερα τα ταξίδια για όσους έχουν εμβολιαστεί και αριθμός αυτών θα αυξάνεται συνεχώς.
Στη μέση τιμή διανυκτέρευσης μεταξύ 2019 και 2021, όσον αφορά τις σουίτες υπήρξε πτώση της τάξεως του -4% ποσοστό όμως που αναμένεται να μειωθεί λόγω της αύξησης των κρατήσεων. Όσον αφορά τις βίλες υπήρξε μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των χρόνων 2019 και 2021 που ανέρχεται στο -11% μέχρι στιγμής. Οι διακυμάνσεις αυτές έχουν να κάνουν αφενός με σαφώς λιγότερες κρατήσεις σε σχέση με το 2019 κι αφετέρου με ένα μεγαλύτερο μείγμα ακινήτων που διαχειριζεται η εταιρία.

«Σε γενικές γραμμές έχει παρατηρηθεί αν όχι μείωση των τιμών, σταθεροποίηση τους, ενώ το θετικό δείγμα είναι ότι ιδιοκτήτες που προσαρμόστηκαν στα περυσινά και φετινά δεδομένα έχουν δει ενδεχομένως μειωμένη μέση τιμή διανυκτέρευσης, αλλά αύξηση της πληρότητας τους σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους», αναφέρει ο Μανώλης Βλαχάκης, διευθυντής πωλήσεων της Hotelyzer.

Από τα στοιχεία προκύπτει ακόμα, ότι η πλειοψηφία των κρατήσεων της εταιρίας, μέχρι το τέλος Απριλίου είχε γίνει από Έλληνες. Ακολουθούσαν οι Βρετανοί και οι Γερμανοί:

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού στις αρχές του έτους προέβλεπε μέτρια ανάκαμψη. Στο γράφημα παρακάτω παρέθετε δύο σενάρια, με το καλύτερο να δείχνει μείωση τουρισμού κατά 55% σε σχέση με το 2019 και το χειρότερο, μείωση 67%. Σε σχέση όμως με το καταστροφικό 2020, όπου η μείωση κυμαινόταν από 75 ως και στο 97%, η πρόβλεψη θεωρείται θετική.Παρακάτω μπορείτε να δείτε βασικά στοιχεία για το 2019 στην Κρήτη, που αποτέλεσε μια πολύ καλή χρονιά για τον τουρισμό:Ενδεικτικό είναι ότι οι επισκέπτες είχαν ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια, ενώ οι εισπράξεις είχαν φτάσει τα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook