Χανιά | Αγωνία γονέων για το άνοιγμα των σχολείων: «Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για ολιγομελείς τάξεις, το βάρος των τεστ στους γονείς»

Αμφιβολίες από γονείς στα Χανιά για τις κυβερνητικές πρακτικές όσον αφορά την εκπαίδευση, αφού βλέπουν, ένα χρόνο μετά την πανδημία, ουσιαστικά τίποτα να μην έχει αλλάξει εξασφαλίζοντας ασφάλεια στην μαθητική διαδικασία εν μέσω πανδημίας.

Όπως τόνισε στο zarpanews.gr ο Σταύρος Ζώης, ταμίας της Ομοσπονδίας Γονέων Κρήτης και πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 4ου ΓΕΛ στην Αμπεριά ο Δήμος επέδειξε διαθέσιμους χώρους που μπορούν να μετατραπούν σε σχολικές αίθουσες αν ζητηθεί, με το πρόβλημα να είναι η πολιτική βούληση από πλευράς κυβέρνησης, αφού ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, αντί να μειωθεί, αυξήθηκε με το πρόσφατο νομοσχέδιο.

Στάθηκε, ακόμη, στην ανάγκη προσλήψεων, αφού δημιουργούνται μεγάλα κενά λόγω συνταξιοδοτήσεων, χωρίς να συνοδεύονται από τις απαραίτητες προσλήψεις.

Ακόμη, σιγουριά δεν υπάρχει ούτε για τα self test, αφού υπάρχουν πολλοί που για τους λόγους τους δεν θα τα κάνουν, ενώ στην επαρχία δεν υπάρχουν σε πολλά χωριά καν φαρμακεία.

Η ανακοίνωση της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων-Μαθητών σχετικά με τα self test:

«Με μεγάλη έκπληξη ακούμε τις κυβερνητικές εξαγγελίες σύμφωνα με τις οποίες το άνοιγμα των σχολείων θα συνδυαστεί με υποχρεωτικά self-test στους μαθητές ανά βδομάδα. Αυτά θα γίνονται από τους γονείς των μαθητών και θα πιστοποιούνται με υπεύθυνες δηλώσεις κάθε Δευτέρα. “Στόχος είναι ο καθένας να μπορεί να επιτηρεί την υγεία του, να φροντίζει τον εαυτό του και το περιβάλλον του”, δήλωσε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος κα Πελώνη.

Για πολλοστή φορά, βλέπουμε την κυβέρνηση να μην έχει καμία διάθεση να αναλάβει τη διενέργεια μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ, όπως σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα ζητά εδώ και μήνες, αλλά να ετοιμάζεται να ανοίξει τα σχολεία μεταφέροντας το βάρος στην “ατομική ευθύνη” των γονιών. Δηλαδή, μετά από τη μετατροπή μας σε βοηθούς εκπαιδευτικού μέσω της τηλεκπαίδευσης, τώρα καλούμαστε να γίνουμε και υγειονομικό προσωπικό για τα παιδιά μας, προκειμένου να μην προσληφθεί αντίστοιχο προσωπικό που θα διενεργεί τα τεστ με ασφάλεια και υπευθυνότητα!

Ως ΑΣΓΜΕ, καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους την ευθύνη της απέναντι σε εκατοντάδες χιλιάδες γονείς και μαθητές όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων με ασφάλεια εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας. Να ακούσει τις προτάσεις μας, να μειώσει τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα και να προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό διενέργειας μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Να συνδεθεί το σχολείο με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, να προσληφθούν σχολίατροι και σχολικοί νοσηλευτές. Κανένας μαθητής εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας λόγω αδυναμίας ανταπόκρισης στα self-test.

Φτάνει πια με την ατομική ευθύνη! Δεν θα ανεχτούμε για μια ακόμα φορά την κοροϊδία του σχολείου – ακορντεόν. Να παρθούν ΤΩΡΑ όλα τα απαραίτητα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα ΟΛΩΝ των σχολείων με την παράλληλη εκπαιδευτική υποστήριξη των μαθητών για την ύλη που δεν μπορεί να καλυφθεί με την τηλεκπαίδευση. Να προσδιοριστεί ημερομηνία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις με ανάλογη μείωση της ύλης, να μην γίνουν προαγωγικές εξετάσεις στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και να αξιοποιηθεί ο χρόνος για κάλυψη των μορφωτικών κενών που έχουν διαμορφωθεί.»

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ