Χανιά | Αγώνας δρόμου για τον καθαρισμό ρεμάτων ενόψει του χειμώνα – Συνεδρίασε η Πολιτική Προστασία για τα ακραία καιρικά φαινόμενα | Video+Photos

χανιά-αγώνας-δρόμου-για-τον-καθαρισμό-1767062

Λιβάδια και Ακρωτήρι στις ευαίσθητες περιοχές – Ζητούν χρήματα για συντηρήσεις και αντιπλημμυρικά έργα

Επί ποδός βρίσκεται η Πολιτική Προστασία στα Χανιά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ακραία καιρικά φαινόμενα που ενδεχομένως εκδηλωθούν κατά την διάρκεια του χειμώνα.  Αυτό το διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη καθαρισμοί ποταμών και ρεμάτων του νομού Χανίων από τα συνεργεία των Δήμων και της Περιφέρειας ενώ τονίστηκε η ανάγκη χρηματοδότησης από το κράτος για την σωστή συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων.

Το πρωί το συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας συνεδρίασε παρουσία εκπροσώπων φορέων και υπηρεσιών, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων από πλημμύρες, χιονοπτώσεις, ανέμους.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, τόνισε πως «θα κάνουμε κι άλλη επιθεώρηση σε Κερίτη και Κλαδισό. Πρέπει να απομακρύνουμε υλικά από τους ποταμούς. Είναι Λάθος να σκεπάζουμε την βλάστηση. Ενημερώθηκα ότι οκτώ ρέματα θέλουν καθαρισμό στον Αποκόρωνα. Τώρα τα συνεργεία δουλεύουν στον Κλαδισό.  Το μουσείο φυσικής ιστορίας υποδείκνυε πως θα μπουν στους υδροβιότοπους, δίνοντάς μας άδεια μικρής επέμβασης».

Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Κρήτης Μανώλης Παραβολιδάκης αλλά και η διευθύντρια Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, Ελένη Πλουμίδη.

Σχετικά με τις πιο ευαίσθητες σε καιρικά φαινόμενα περιοχές, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων Ξενοφών Τσιλιμιγκάκης, είπε πως μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν τα Λιβάδια και το Ακρωτήρι ενώ παράλληλα τόνισε πως η υπηρεσία είναι καλά προετοιμασμένη:

«Οι αρχές έχουν ενημερωθεί για τις ευαίσθητες περιοχές και έχουν προχωρήσει στις σχετικές ενέργειες. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων βρίσκεται σε γενική επιφυλακή. Πολλοί υπάλληλοι από τον νομό Χανίων μετέβησαν στην Θεσσαλία, όπως είχαν πάει και σε δασικές πυρκαγιές, στον Εύρο και στην Βοιωτία, στην Άνδρο, στην Πάρνηθα και οπουδήποτε αλλού ζητήθηκε και κλήθηκε η υπηρεσία μας για να συνδράμει. Κάθε συμβάν, το οποίο δεν συμβαίνει στο νομό μας, είναι για μας ευκαιρία, ώστε να γίνουμε καλύτεροι, να διδαχθούμε από τις εμπειρίες των υπαλλήλων, οι οποίοι μετέβησαν εκεί κι έτσι να μπορέσουμε να προστατευούμε ακόμα καλύτερα. Προφανώς είμαστε πολύ καλύτερα, από ότι ήμασταν πριν από μερικές ημέρες και κάθε μέρα που περνάει γινόμαστε ακόμα καλύτεροι. Όμως θα πρέπει να ξέρετε ότι η ραγδαιότητα αυτών των συμβάντων, το πολύ μεγάλο ύψος νερού σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι παράγοντες και παράμετροι, τις οποίες πλέον ο άνθρωπος είναι δύσκολο έως αδύνατο να τις προβλέψει. Έχουμε έτοιμα τα σχέδιά μας και καθημερινά τα τροποποιούμε για να είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί».

Βροχή αιτημάτων πολιτών στις υπηρεσίες για τον καθαρισμό ρεμάτων

Όπως έγινε γνωστό, οι πολίτες μετά τις φονικές πλημμύρες τις Θεσσαλίας έχουν φοβηθεί, με αποτέλεσμα τα αιτήματά τους για καθαρισμό των ρεμάτων να «πέφτουν βροχή» στις υπηρεσίες.

Την ίδια ώρα, η ανάγκη εξασφάλισης χρηματοδότησης για αντιπλημμυρικά έργα κρίνεται επιτακτική, όπως τονίστηκε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου.

«Έχουμε αιτήματα για καθαρισμό μικρών και μεγαλύτερων ρεμάτων από κάθε άλλη χρονιά λόγω της κακοκαιρίας Θεσσαλίας. Έχει καθαριστεί μέχρι τον ΒΟΑΚ ο Κλαδισός.  Η συυντήρηση μεγάλων ρεμάτων και αντιπλημμυρικών έργων μόνο στονΤαυρωνίτη έχει ολοκληρωθεί. Χρειάζονται 15 εκατομμύρια ευρώ για μελέτες και άμεσες παρεμβάσεις. Μακροπρόθεσμα πρέπει να ασχοληθούμε με τις καταπατήσεις ρεμάτων και τα δίκτυα ομβρίων», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Χρύσα Χριστινάκη από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Στο μεταξύ, ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Χανίων Γιάννης Βερυκοκίδης, τόνισε πως η εγκύκλιος του Υπουργείου εστάλη στις 2 Σεπτεμβρίου στις περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να λάβουν τα μέτρα τους για την προστασία ενόψει του χειμώνα ενώ παράλληλα δήλωσε πως η επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών είναι πολύ σημαντική.

Την ίδια ώρα, η κ. Ειρήνη Καλαϊτζάκη, αναφέρθηκε στην έντονη ανησυχία των πολιτών για τα ρέματα:

«Τα αιτήματα είναι καθαρίστε τους ποταμούς γιατί η θα κάουμε το καλοκαίρι η θα πνιγούμε τον χειμώνα. Η ψυχολογία των πολιτών άλλαξε μετά τα πρόσφατα γεγονότα. Υπάρχει φοβία. Προσπαθούμε να κάνουμε συνεχώς αυτοψίες για να εκτιμούμε την κατάσταση. Εμείς θα κληθούμε να απολογηθούμε σε περίπτωση συμβάντος. Τα ποτάμια μας είναι καθαρισμένα είμαστε σε καλό δρόμο η χρηματοδότηση πάντα είναι αναγκαία».

Από την πλευρά της ΔΕΥΑΧ έγινε γνωστό πως και τα δικά της συνεργεία συμμετέχουν στον καθαρισμό.

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, Πολύμνια Σκλαβάκη, τόνισε πως : Ότι πρέπει να γίνεται, να γίνεται στην ώρα του. Μέσα στα ρέματα θα πρέπει να υπάρχει ειδοποίηση.
Όλοι μαζι να συμφωνήσουμε κ όχι να ρίχνουμε το μπαλάκι ο ένας στον άλλο. Οι καταπατητές να μην βρίσκουν πουθενά πεδίο. Έχουμε φτιάξει το φράγμα του Ξεροπόταμου. Χρειάζονται χρήματα για συντηρήσεις.
Η συνεργασία είναι πάνω από όλα».
Ο κ. Ευάγγελος Κοκολογιαννάκης, διοικητής του Α’ Λιμενικού Τμήματος Χανίων τόνισε την ανάγκη τοποθέτησης κυματοθραύστη στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων.
«Η πλημμύρα μπορεί να είναι κ από κάτω προς τα πάνω. Η προστασία για το Ενετικό λιμάνι έχει μείνει στα χαρτιά από την δημοτική αρχή. Αν κάνει 9 μποφόρ θα σπάσουν τα μαγαζιά» ενώ την ίδια ώρα δήλωσε πως «η συνδρομή μας είναι καταλυτική. Έχουμε τέσσερα μεγάλα σκάφη και καλό δίκτυο ιδιωτών που συνδράμει. Στα Σφακιά δεν έχουμε καθόλου σκάφη, τυχόν διασώσεις γίνονται με ιδιωτικά μέσα».
Σχετικά με τα μέτρα προστασίας των πολιτών σε περιόδους κακοκαιρίας, ο κ. Κοκολογιαννάκης είπε πως «το λιμάνι κλείνει με αλυσίδα στο Φιρκά. Περιπολούμε και απαγορευουμε την διέλευση κ την προηγού μέρα εκτός από ενημέρωση μέσω των ΜΜΕ, ενημερώνουμε τους πολίτες και με δια ζώσης».
Εκ μέρους του ΔΕΔΗΕ, ο διευθυντής Στέλιος Μαναρωλακης δήλωσε πως .«παραποτάμια δίκτυα είχαν πρόβλημα με στύλους στον αέρα. Τώρα πια δεν κατασκευάζουμε νέα σε παραποτάμιες περιοχές και έχουμε πάρει τα μέτρα μας. Ωστόσο έχουμε 100 υπόγειους σταθμούς που κινδυνεύουν σε περίπτωση πλημμύρας και θα θέλαμε να δοθεί εκεί προτεραιότητα, γιατί δεν επαρκούν τα μέτρα σε ακραίες συνθήκες».
Τέλος, και οι εθελοντές τόνισαν την ανάγκη εκπαίδευσης και των απλών πολιτών να μπορούν να αντιμετωπίζουν στο μέτρο του δυνατού ακραία καιρικά φαινόμενα.
«Δεν επαρκούν οι υπηρεσίες να καλύψουν τις ανάγκες. Να προσπαθήσουμε να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες».

 

zarpanews.gr

One thought on “Χανιά | Αγώνας δρόμου για τον καθαρισμό ρεμάτων ενόψει του χειμώνα – Συνεδρίασε η Πολιτική Προστασία για τα ακραία καιρικά φαινόμενα | Video+Photos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook