Χανιά | Άφαντος για 3η μέρα ο Πολωνός – Συνεχίζονται οι έρευνες με τη συνδρομή του Λιμενικού

χανιά-άφαντος-για-3η-μέρα-ο-πολωνός-συ-844242

Άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας, της 3ης ΕΜΑΚ και της ΟΠΚΕ Χανίων χτένισαν το δύσβατο ορεινό τμήμα από τα Σφακιά μέχρι τη Σούγια ενώ σκάφος του Λιμενικού Σταθμού Παλαιόχωρας κινήθηκε παράλληλα στην ακτογραμμή αναζητώντας ίχνη του Πολωνού περιπατητή τα ίχνη του οποίου χάθηκαν στις 8 Απριλίου.

Η αγωνία της οικογένειας του Πολωνού κορυφώνεται όσο οι μέρες περνούν ενώ την ανησυχία τους εντείνει το γεγονός ότι βρέθηκε η σκηνή και τα προσωπικά του αντικείμενα, κάτι που απομακρύνει το ενδεχόμενο ο 63χρονος να άλλαξε προορισμό.

Οι έρευνες πάντως έχουν ως σημείο αναφοράς το φαράγγι της Τρυπητής, στην είσοδο του οποίου είχε κατασκηνώσει ο αγνοούμενος.

Η υπόθεση εξαφάνισης του Πολωνού, επαναφέρει στο προσκήνιο τους κινδύνους που εγκυμονεί η εξερεύνηση του πλούσιου ορεινού όγκου της Κρήτης. Έχοντας πλήρη άγνοια, δεκάδες ξένοι επισκέπτες τραυματίζονται ή χάνονται κάθε χρόνο σε δύσβατα μονοπάτια.

Τα πιο δύσκολα και επικίνδυνα σημεία του ορεινού όγκου της Κρήτης είναι για το Λασίθι το Φαράγγι του Ρίχτη και η Ζάκρος, για το Ηράκλειο ο Ρούβας, τα Βορίζια και ο Ζαρός, για το Ρέθυμνο ο Ψηλορείτης. Για δε τα Χανιά παγίδες κρύβουν το μονοπάτι Ε4, το Λουτρό ,η Αγία Ρουμέλη και η Αράδαινα.

Χάνονται στα δύσβατα μονοπάτια των Λευκών Ορέων

Ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων κ. Σταύρος Μπαδογιάννης επισημαίνει ότι «πρέπει να έχει κανείς το γνώθι σ αυτόν διότι τα βουνά μας είναι δύσκολα. Δε μπορεί να πηγαίνουν οι ξένοι επισκέπτες για αναρρίχηση χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό, χωρίς καπέλο, άφθονο νερό και έχοντας άγνοια των μονοπατιών. Είναι δύσκολο το εγχείρημα».

Ταυτόχρονα, πυροσβέστες, δυνάμεις της ΕΜΑΚ, εθελοντές βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο στην προσπάθεια τους να εντοπίσουν και να διασώσουν τους πεζοπόρους, συνήθως σε εξαιρετικά δύσβατες τοποθεσίες. «Προβληματιζόμαστε που κάθε λίγο και λιγάκι μας καλούν μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες για να αναζητούμε και να βρίσκουμε άλλοτε τραυματισμένους κι άλλοτε ακόμη και νεκρούς ανθρώπους στα μονοπάτια» είπε στη Ν.Κ. ο κ. Μπαδογιάννης.

Οι περιπατητές που τραυματίζονται ή χάνονται κάθε χρόνο σε δύσβατα μονοπάτια, σπάνια έχουν γνώσεις ορειβασίας. Είναι συνήθως ανοργάνωτοι, χωρίς τον απαιτούμενο εξοπλισμό, αλλά κυρίως δεν γνωρίζουν τις παγίδες που κρύβει η εξερεύνηση του πλούσιου ορεινού όγκου της Κρήτης. Συνήθως δεν έχουν τη σωστή πληροφόρηση από αρμόδια χείλη και συχνά αρκούνται σε οδηγίες που παίρνουν από ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων.

Έτσι καταγράφονται συμβάντα που δυστυχώς όχι σπάνια αποβαίνουν μοιραία για κάποιους πεζοπόρους.

Σαφείς οδηγίες προς τους περιπατητές από την Πυροσβεστική Υπηρεσία

Οι οδηγίες που δίνονται από το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων είναι σαφείς .Ενημερωτικά φυλλάδια έχουν διανεμηθεί σε τέσσερις γλώσσες σε όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες και τα καταλύματα.

Άτομα μεγάλης ηλικίας ή με προβλήματα υγείας καλούνται να μην επιδίδονται σε τέτοιες δραστηριότητες μεμονωμένα, αλλά σε ομάδες .Θα πρέπει προηγουμένως να έχουν ενημερώσει το ξενοδοχείο που διαμένουν ή τους οικείους τους για την ακολουθούμενη πορεία και τον τόπο προορισμού.

Είναι σημαντικό ανάλογα με τη φυσική κατάσταση των ατόμων, να επιλέγονται αντιστοίχου βαθμού δυσκολίας μονοπάτια.

Συστήνεται επίσης να ακολουθούν πιστά τις σημάνσεις των ορειβατικών μονοπατιών και των μονοπατιών μεγάλων αποστάσεων Ε4 και Ε6 χωρίς να παρεκκλίνουν της πορείας τους. Απαραίτητο είναι οι πεζοπόροι να φέρουν κατάλληλη περιβολή και τον κατάλληλο εξοπλισμό, να είναι ενήμεροι για τις καιρικές συνθήκες, να αποφεύγουν την πορεία τις νυχτερινές ώρες.

Στο βασικό εξοπλισμό που θα πρέπει να έχει μαζί του κάθε πεζοπόρος στα ορεινά περιλαμβάνονται χάρτες, φακός κεφαλής με εφεδρικές μπαταρίες, παπούτσια πεζοπορίας ελαφρά και εύκαμπτα, πυξίδα, σφυρίχτρα, σουγιάς ή πολυεργαλείο, ρολόι, κινητό τηλέφωνο με εφεδρική μπαταρία και ραδιόφωνο.

Ακόμη, αναγκαία είναι τα γυαλιά ηλίου και το καπέλο, αναπτήρας και καθρέπτης, ατομικό φαρμακείο, αντιηλιακό προσώπου και χειλιών και απαραιτήτως νερό τουλάχιστον ενάμιση λίτρο.

Οι περιπατητές θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν το τηλέφωνο του καταλύματός τους και τους αριθμούς κλήσης ανάγκης όπως 199 Πυροσβεστική Yπηρεσία, 100 Ελληνική Αστυνομία, 166 Ε.Κ.Α.Β., 112 Πανευρωπαϊκός αριθμός κλήσης.

Σε περίπτωση ανάγκης να ειδοποιήσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες με ψυχραιμία δίνοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την θέση τους, παραμένοντας σε ασφαλές σημείο ως ομάδα και τηρώντας τις οδηγίες των διασωστών.

Πηγή: neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook