Χανιά | 8.500.000 ευρώ για αναβάθμιση βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΒΑ – Επεξεργασία με μεμβράνες και επανάχρηση νερού | Videos+Photos

χανιά-8-500-000-ευρώ-για-αναβάθμιση-βιολογικ-1363628

Τη σύμβαση αναβάθμισης των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΒΑ, ένα έργο προϋπολογισμού 8.500.000 εκατομμυρίων ευρώ, υπέγραψαν το μεσημέρι της Δευτέρας στις εγκαταστάσεις του βιολογικού στο Γεράνι ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ Ευτύχης Μαυρογένης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ Άρης Παπαδογιάννης και οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας «ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΑΚΡΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ» που αναλαμβάνει την υλοποίηση του έργου, παρουσία και του δημάρχου Πλατανιά, Γιάννη Μαλανδράκη.

Η αναβάθμιση προβλέπει την εγκατάσταση νέων μονάδων επεξεργασίας λυμάτων, τις διασυνδέσεις τους με τις υφιστάμενες, την τοποθέτηση νέου εξοπλισμού, με προθεσμία ολοκλήρωσης 30 μηνών και με την υφιστάμενη εγκατάσταση να παραμένει σε λειτουργία.

Τι προβλέπεται να κατασκευαστεί

«Δύο γραμμές επεξεργασίας θα εγκατασταθούν στον βιολογικό. Η μία θα είναι συμβατική, παρόμοια με την υφιστάμενη, για 10.000 κυβικά μέτρα λυμάτων τη μέρα, όχι όμως επιφανειακά, αλλά σε βαθιές δεξαμενές», ανέφερε ο Κώστας Οβαλίδης, διευθυντής περιβαλλοντικών έργων της ΙΝΤΡΑΚΑΤ. «Παράλληλα θα υπάρχει και μια δεύτερη γραμμή επεξεργασίας, δυναμικότητας 5.000 κυβικών την ημέρα, με τη μέθοδο των μεμβρανών (MBR). Αυτή είναι που θα επιτρέψει την επανάχρηση του νερού για άρδευση».

Οι κ.κ. Οβαλίδης και Καμπετσώνης

«Η ιδιαιτερότητα και δυσκολία του έργου είναι στην παράλληλη λειτουργία της υφιστάμενης μονάδας», δήλωσε ο Φάνης Καμπετσώνης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΚΡΟΣ ΑΤΕ. «Όσο για το καλοκαίρι, εμείς θα δείξουμε ιδιαίτερη βάση στο να μην υπάρχει καμία διαταραχή στην ομαλή λειτουργία της μονάδας σε καμία εποχή του χρόνου και έχουμε το πλεονέκτημα ότι έχουμε ήδη πραγματοποιήσει τέτοιο έργο σε μονάδα που ήταν σε λειτουργία», προσέθεσε.

Οσμές και μεμβράνες

Οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας υποστήριξαν ότι όσον αφορά τις οσμές, η νέα εγκατάσταση θα είναι αποσμούμενη, καθώς ακόμα και στη συμβατική γραμμή, η επεξεργασία θα γίνεται σε υπόγειες δεξαμενές. Όσο για την τεχνολογία των μεμβρανών, η οποία είναι αρκετά καινούρια και εφαρμόζεται περίπου τα τελευταία 10 χρόνια, δεν έχει σχέση με οσμές, καθώς δέχεται τα λύματα σε μεταγενέστερο στάδιο.

Η μέθοδος βιοαντιδραστήρων μεμβρανών (Membrane Bio-Reactor, MBR) χρησιμοποιεί τις μεμβράνες ως «φυσικό φράγμα» σε αιωρούμενα στερεά και μικροοργανισμούς.

Οι μεμβράνες αυτές έχουν σχετικά μεγάλο βαθμό διαπερατότητας µε πόρους από 0,01 µm ως 1,0 µm και τοποθετούνται, είτε εντός του αεριζόμενου βιοαντιδραστήρα  είτε εκτός αυτού.

Η μέθοδος βασίζεται στις αρχές του συστήματος ενεργού ιλύος με τη βασική διαφορά να έγκειται στην αντικατάσταση των δεξαμενών τελικής καθίζησης από συστήματα μεμβρανών για το διαχωρισμό του ανάμικτου υγρού. Με την µέθοδο αυτή επιτυγχάνονται υψηλοί βαθµοί επεξεργασίας, ενώ η απαιτούµενη έκταση είναι περίπου το 1/10 µιας κλασικής µονάδας παρατεταµένου αερισµού.

Επανάχρηση νερού για άρδευση

«Είναι ένα κατ’εξοχήν οικολογικό έργο για τις ανάγκες της περιοχής. Με την ολοκλήρωσή του, εκτός από το ότι θα αυξήσει τη δυνατότητα επεξεργασίας λυμάτων του βιολογικού σε ισοδύναμο 100.000 κατοίκων, θα δώσει και τη δυνατότητα επανάχρησης 5.000 κυβικών μέτρων νερού κατάλληλου για άρδευση στους αγρότες της περιοχής«, ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ, Ευτύχης Μαυρογένης. Είπε ακόμα, ότι έχει υποβληθεί και ένα ακόμα έργο, ο λεγόμενος ανατολικός άξονας, ο οποίος θα είναι ένας ξεχωριστός αγωγός που θα παίρνει τα λύματα μόνο του δήμου Χανίων.

Άρης Παπαδογιάννης και Ευτύχης Μαυρογένης

«Το έργο θα αφήσει ισχυρότατο αποτύπωμα στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ, Άρης Παπαδογιάννης. «Η τεχνογνωσία και η τεχνική επάρκεια του ΟΑΚ, αποτελεί τη μέγιστη δυνατή εγγύηση για την κατασκευή σημαντικών έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα και για τη λειτουργία τους».

Ο ΟΑΚ είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, αξίας 8.500.000 ευρώ.

Ιστορικό και χρηματοδότηση από το «Αντώνης Τρίτσης»

Ευτύχης Μαυρογένης και Γιάννης Μαλανδράκης

«Είναι η αρχή της τελικής φάσης αναβάθμισης του βιολογικού», δήλωσε ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης. «Οι μελέτες για το έργο ξεκίνησαν το 2016, είχαμε δει ότι υπήρχε ανάγκη ήδη από τότε. Το 2018 βρήκαμε το χρηματοδοτικό εργαλείο που τότε ονομαζόταν «Φιλόδημος», που δεν είχε πλαφόν ανά δήμο, αλλά ανά έργο. Το έργο είναι διαδημοτικό, αν και όχι στην κατασκευή του, γιατί εξυπηρετεί την απόρριψη των λυμάτων από τον Κλαδισό και δυτικά, όλη την τουριστική ζώνη του δήμου Χανίων, όχι μόνο τον Πλατανιά. Στην επανάχρηση του νερού έχουμε την ενεργή σύμπραξη του ΟΑΚ. Έτσι, τελικά εντάχθηκε με προϋπολογισμό 8.500.000 ευρώ και μεταφέρθηκε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που πλέον είχε πλαφόν για τους δήμους. Η ΔΕΥΑΒΑ θα υπογράψει δανειακή σύμβαση με την εγγύηση του δήμου Πλατανιά και η εκταμίευση είναι εξασφαλισμένη διότι είναι μέσα από το ΠΔΕ, αλλά και από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προς το «Αντώνης Τρίτσης», είπε ο δήμαρχος Πλατανιά.

Δείτε δηλώσεις και φωτογραφίες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook