Χανιά | 7 σύλλογοι γονέων κάνουν δραματική έκκληση για τα προβλήματα της Παιδείας

χανιά-7-σύλλογοι-γονέων-κάνουν-δραματι-446586

Η φετινή χρονιά, έφερε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν το Δημόσιο σχολείο. Φέτος όμως στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση που βιώναμε τα προηγούμενα χρόνια, έρχονται να προστεθούν οι ιδιαίτερες συνθήκες και οι δυσκολίες που έχει επιβάλει στην καθημερινότητα μας η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα παιδιά μας ζουν από πρώτο χέρι την έλλειψη υποδομών, προσωπικού καθαριότητας, εκπαιδευτικών. Κάθε γονιός βλέπει καθημερινά ότι η κατάσταση που επικρατεί στο Δημόσιο σχολείο υπονομεύει το μέλλον και την υγεία των παιδιών μας. Οι γονείς αναγκαζόμαστε να βάλουμε ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουμε τα κενά και τις ελλείψεις που το ίδιο το κράτος επιμένει να μην καλύπτει.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το προσωπικό καθαριότητας που προσλήφθηκε εν μέσω πανδημίας αριθμεί 106 σχολικές καθαρίστριες για 156 σχολικές μονάδες(1100 αίθουσες) που υπάρχουν στα όρια του Δήμου Χανίων. Αυτό αντιστοιχεί σε λιγότερο από 1 καθαρίστρια ανά σχολείο. Σαν να μην έφτανε αυτό οι συμβάσεις δεν είναι πλήρους απασχόλησης για όλο το προσωπικό, γεγονός που οδηγεί να μην υπάρχει καθαριότητα κατά την διάρκεια του σχολικού ωραρίου στα περισσότερα σχολεία.

Ακόμα και μετά την Γ΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών τα κενά στα σχολεία των Χανίων παραμένουν δεκάδες. Στον νομό μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Α΄θμιας εκπαίδευσης τα κενά ύστερα και από τη γ’  φάση προσλήψεων αναπληρωτών είναι 114 όπου το 70,7% αφορά στην ειδική αγωγή. Αντίστοιχα στην Β΄θμια λείπουν δεκάδες εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων  ακόμα και σήμερα. Στην κατάσταση αυτή έρχονται να προστεθούν οι αλλαγές που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση εν μέσω καραντίνας , όπως το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία και οι αντιδραστικές αλλαγές των ωρολογίων προγραμμάτων με περικοπή των καλλιτεχνικών μαθημάτων και της κοινωνιολογίας , ενισχύοντας το σχολείο εξεταστικό κέντρο και την μετακύλιση του κόστους της εκπαίδευσης στις τσέπες των γονιών.

Εν μέσω πανδημίας παρόλες τις συνεχείς κινητοποιήσεις, τα αιτήματα των σωματείων των εκπαιδευτικών, των Συλλόγων Γονέων, των ίδιων των μαθητών συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση συνωστισμού στις τάξεις. Στα Χανιά σχεδόν το 20% των τμημάτων σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία έχουν από 20 και πάνω μαθητές. Ο αντίστοιχος αριθμός των τμημάτων με πάνω από 15 μαθητές είναι 62% για τα Δημοτικά και 78% για τα Νηπιαγωγεία. Στα περισσότερα Γυμνάσια και Λύκεια της Πόλης μαθητές κάνουν μάθημα σε ακατάλληλες αίθουσες ,στοιβαγμένοι σε 25αρια τμήματα με την μάσκα να είναι η μόνη προστασία από τον κορονοϊό.

Τα σχολικά κτήρια στην Πόλη των Χανίων ,αλλά και σε όλο τον Νομό είναι εδώ και χρόνια επιτακτική ανάγκη να εξυγχρονιστούν, να ανακατασκευαστούν, να χτιστούν καινούρια. Σε αρκετά από αυτά (όπως τα παλιά κτίρια προ του 1985) είναι και άμεσο ζήτημα ασφαλείας ο έλεγχος σεισμικής επάρκειάς τους.

Άλλο ένα οξυμένο πρόβλημα είναι η μετακίνηση των μαθητών. Οι μαθητές που αναγκάζονται να μετακινηθούν στο σχολείο με λεωφορείο ,συνωστίζονται καθώς δεν έχουν εξασφαλιστεί επαρκή δρομολόγια. Μαθητές αναγκάζονται να πληρώνουν για την μετακίνησή τους στο σχολείο, όπως στο Λύκειο και στο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση τα παιδιά μας εδώ και ένα μήνα , με ωριμότητα διεκδικούν τα αυτονόητα. Στο πλάι τους είναι η πλειοψηφία των γονιών και των εκπαιδευτικών τόσο στον Νομό μας, όπως και σε όλη την χώρα. Παρόλα αυτά αντί τα αιτήματά τους, να ληφθούν σοβαρά υπόψη, οι μαθητές έρχονται αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου επίθεση. Περιπολικά έχουν παρουσία έξω από τα σχολεία, εισαγγελείς και αστυνομία παρεμβαίνουν ζητώντας ονόματα μαθητών (όπως στο Γυμνάσιο Αλικιανού). Μαθητές έρχονται αντιμέτωποι με ΜΑΤ και χημικά , κρατούνται στο κρατητήριο 4 μέρες ,όπως πρόσφατα ο 14χρονος στην ΓΑΔΑ. Η εξ αποστάσεως διδασκαλία χρησιμοποιείται ως μέσο εκφοβισμού των μαθητών, μετατρέποντας τους εκπαιδευτικούς σε χωροφύλακες.

Σαν γονείς δηλώνουμε ότι είμαστε στο πλάι των παιδιών μας , στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους. Ρωτάμε τους αρμόδιους φορείς , να απαντήσουν συγκεκριμένα στα αιτήματα που από την αρχή της σχολικής χρονιάς έχουμε θέσει εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές. Απαιτούμε να συνεδριάσει άμεσα το Δημοτικό συμβούλιο και να τοποθετηθούν δημόσια όλες οι δημοτικές παρατάξεις.

Τα ερωτήματα που θέτουμε είναι λογικά και αυτονόητα να απασχολούν τον κάθε γονιό που αγωνιά για την μόρφωση, την υγεία και το μέλλον του παιδιού του.

Πώς θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία , με τον χειμώνα να πλησιάζει;

Πώς ένας μαθητής που ανεβάσει πυρετό θα προσδιορίζεται αν έχει προσβληθεί από κορονοϊό, ή έχει απλή εποχική γρίπη όταν δεν έχει εξασφαλιστεί παρουσία ιατρικού προσωπικού στα σχολεία, όταν υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στα κέντρα Υγείας, στην Άθμια φροντίδα Υγείας συνολικά;

Τί πρέπει να κάνει ένας άνεργος γονιός , ένας γονιός που είδε να μειώνεται το εισόδημα του λόγω των αναγκαίων περιοριστικών μέτρων , όταν στο σχολείο του παιδιού του δεν υπάρχει δασκάλα ειδικής αγωγής, ή καθηγητής  που να τον διδάξει βασικά μαθήματα;

Διεκδικούμε:

  • Την πραγματοποίηση δωρεάν τεστ σε όλους τους μαθητές του τμήματος, που επιβεβαιώνεται κρούσμα, καθώς και στις στενές επαφές αυτού (εκπαιδευτικοί, λοιπό προσωπικό, γονείς). Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα να κλείνει το τμήμα και να γίνεται απολύμανση του σχολείου. Σε διαφορετική περίπτωση, μπροστά στον επερχόμενο χειμώνα και σε συνδυασμό με την εμφάνιση και διασπορά της εποχικής γρίπης, τα σχολεία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε θερμοκήπια διάδοσης του κορονοϊού.
  • Ιατρική αξιολόγηση και πραγματοποίηση τεστ με ευθύνη του κράτους, σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος σε μαθητή, εκπαιδευτικό ή και λοιπό προσωπικό. Παρουσία υγειονομικών στα σχολεία, σύνδεση του σχολείου με δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την επαρκή παρακολούθηση της υγείας των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών αυτών.
  • Τον προγραμματισμό με ευθύνη του κράτους δωρεάν επαναλαμβανόμενων προληπτικών τεστ στα σχολεία, για λόγους πρόληψης και περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού στη σχολική κοινότητα.
  • Επισκευή σχολείων-εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη και η αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να µην έχει πάνω από 15 μαθητές.
  • Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών, που να ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη για περισσότερα τμήματα, µε λιγότερους µμαθητές. Κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς εδώ και τώρα. Μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.
  • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού µόνιµων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
  • Δωρεάν και ασφαλή μεταφορά από και προς το σχολείο για όλους τους μαθητές. Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων και σχολικών τροχονόμων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής µμετάβαση του κάθε µαθητή από και προς το σχολείο, χωρίς να απαιτείται η συνοδεία συγγενικού προσώπου.
  • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια µε το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομικής Προστασίας, είδη καθαρισμού.
  • Άµεση έναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων για όλα τα παιδιά, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών και με ευθύνη του Κράτους.

Οι σύλλογοι γονέων

2ο Γενικό Λύκειο Χανίων

4ο Γενικό Λύκειο Χανίων

Μουσικό σχολείο Χανίων

11ο δημοτικό σχολείο Χανίων

15ο δημοτικό σχολείο Χανίων

11ο & 27ο Νηπιαγωγείο Χανίων

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook