Χανιά | 188 ευρώ για μια κιλοβατώρα; – Τι είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής και τι απαντάει ο πάροχος

χανιά-188-ευρώ-για-μια-κιλοβατώρα-τι-εί-1358690

Δεν πίστευε στα μάτια του ένας Χανιώτης (στοιχεία στη διάθεση του zarpanews.gr), όταν άνοιξε τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος για ένα ακίνητο ιδιοκτησίας του στην ευρύτερη περιοχή του Αποκόρωνα και το οποίο ήταν αχρησιμοποίητο, με όλες τις συσκευές εκτός πρίζας και τα φώτα κλειστά.

Κατανάλωσε μόλις 1 (μία) κιλοβατώρα, η οποία, όπως φαίνεται στον λογαριασμό, κοστίζει 7 λεπτά. Αλλά… δωράκι με την κιλοβατώρα αυτή, ήρθε και μια «Αναπροσαρμογή χρέωσης προμήθειας», ύψους… 188 ευρώ!

Με την πρώτη ματιά, φαίνεται απίστευτο. Ωστόσο, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες…

Τι είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ίδια η εταιρία Elpedison στους γενικούς όρους προμήθειας στην ιστοσελίδα της:

«Εφόσον το άθροισμα που προκύπτει από

α) τη μέση ωριαία Οριακή Τιμή Συστήματος, η οποία υπολογίζεται ως ο μέσος όρος της ΟΤΣ του μήνα κατανάλωσης και των δύο προηγούμενων μηνών, προσαρμοσμένης για τις απώλειες Δικτύου, και

β) τη μέση μηνιαία χρέωση για τον ΛΠ2 και τη μέση μηνιαία χρέωση για τον ΛΠ3, παραμένει εντός εύρους 0,045-0,055 €/kWh, η Χρέωση Προμήθειας που θα καταβάλλει ο Πελάτης δεν θα αλλάζει. Σε περίπτωση που το κατά τα ως άνω οριζόμενο άθροισμα κυμαίνεται άνωθεν ή κάτωθεν του προαναφερθέντος εύρους, τυχόν τέτοια μεταβολή θα αντικατοπτρίζεται ισόποσα στη Χρέωση Προμήθειας για κάθε μήνα.»

Οριακή Τιμή Συστήματος είναι η τιμή χονδρικής με την οποία αγοράζει η εταιρία-πάροχος το ρεύμα. Με δεδομένο ότι η τιμή αυτή έχει εκτοξευτεί στη… στρατόσφαιρα το τελευταίο διάστημα, είναι προφανές ότι θα επέλθουν ανατιμήσεις.

Με απλά λόγια, όταν αυτή η τιμή, με τις όποιες αναπροσαρμογές, είναι εκτός του εύρους που ορίζει η ίδια η Elpedison παραπάνω (δηλαδή μεγαλύτερη από 5,5 λεπτά η κιλοβατώρα ή αλλιώς 55 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), το κόστος για τον τελικό καταναλωτή αυξάνεται κατά τη διαφορά μεταξύ των δύο τιμών για να μην αναγκάζεται η εταιρία να πωλεί το ρεύμα με ζημία για την ίδια. Στην περίπτωσή μας, η αναπροσαρμογή, όπως την υπολογίζει η εταιρία, είναι 188,03 ευρώ, όμως το ποσό αφορά Μεγαβατώρα. Χωρίς να υπολογίζουμε την έκπτωση συνέπειας, για την αντιστοιχία σε κιλοβατώρες διαιρούμε δια 1000 και έχουμε ως αποτέλεσμα 18,8 λεπτά. Θα περίμενε κανείς να είναι αυτό, το έξτρα ποσό που θα έπρεπε να πληρώσει ο καταναλωτής. Αλλά δεν είναι έτσι.

Η απάντηση της εταιρίας

Το zarpanews.gr επικοινώνησε με την Elpedison για την υπόθεση και έλαβε την απάντηση ότι η χρέωση αυτή δεν επιβλήθηκε στη μία κιλοβατώρα που είχε καταναλώσει ο Χανιώτης ιδιοκτήτης, αλλά σε κατανάλωση 1057 κιλοβατωρίων, την οποία είχε πραγματοποιήσει στο διάστημα από 22 Σεπτεμβρίου ως 26 Οκτωβρίου. Και στο ερώτημα, γιατί να χρεώνεται τώρα την αύξηση του Σεπτέμβρη, η απάντηση δίνεται από τους όρους που αναφέρονται παραπάνω και οι οποίοι μιλούν για μεσοσταθμική τιμή σε βάθος τριών μηνών.  Έτσι, κάθε μήνα αυτή η διαφορά επανυπολογίζεται για τους τελευταίους τρεις μήνες και επιβάλλεται αναλόγως.

Κοινώς, η εταιρία υποστηρίζει ότι η χρέωση είναι θεμιτή και περιγράφεται στους όρους της παροχής.

Εκείνο που δημιουργεί ερωτήματα όμως, είναι γιατί να μην εξηγείται σαφώς μέσω του λογαριασμού στον καταναλωτή ότι η χρέωση αυτή δεν αφορά τον τελευταίο μήνα, αλλά ουσιαστικά τους τελευταίους τρεις. Ναι μεν περιλαμβάνεται στους όρους, αλλά και εκεί η γλώσσα που περιγράφει τον τρόπο υπολογισμού και επιβολής της είναι τέτοια, που δύσκολα ένας μη εξειδικευμένος καταναλωτής μπορεί να αντιληφθεί την πραγματική σημασία της.

Και το σημαντικότερο, τους όρους τους διαβάζουν όταν τους υπογράφουν και πολύ σπάνια μετά. Ενώ οι λογαριασμοί έρχονται κάθε μήνα και πρέπει να είναι απόλυτα σαφές, από που προκύπτει και πώς υπολογίζεται – συγκεκριμένα, όχι αφηρημένα – η κάθε χρέωση.

Στο μεταξύ, οι τιμές χοντρικής του ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να βρίσκονται πιο χαμηλά από τα απίστευτα ύψη που είχαν φτάσει τον Δεκέμβριο, παραμένουν όμως τετραπλάσιες ως και πενταπλάσιες από το συνηθισμένο επίπεδό τους.

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook