Χανιά | 14 χρόνια δουλειάς και δεν δικαιούνται ούτε επίδομα ανεργίας – Κρεοπώλης ψάχνει λύση για υπαλλήλους του

χανιά-14-χρόνια-δουλειάς-και-δεν-δικαιο-1174871
Ο κ. Γιώργος Χατζάκης

Το θέατρο του παραλόγου με τον τρόπο που η νομοθεσία προβλέπει την «εποχικότητα» μιας επιχείρησης και, ως συνέπεια, τη δυνατότητα των εργαζόμενων να λάβουν το επίδομα ανεργίας όταν απολυθούν, συνεχίζεται. Αυτή τη φορά, ιδιοκτήτης κρεοπωλείου στην Αγία Μαρίνα, εκφράζει τα έντονα παράπονά του, καθώς δύο υπάλληλοί του, που απασχολεί εποχικά στην επιχείρησή του επί 14 χρόνια, δεν μπορούν να πάρουν το επίδομα ανεργίας, ενώ έχουν απολυθεί από το καλοκαίρι.

Το κρεοπωλείο του κ. Γιώργου Χατζάκη, όπως λέει ο ίδιος στο zarpanews.gr, είναι μεν ανοικτό όλο το έτος, αλλά προσλαμβάνει και απολύει προσωπικό κάθε καλοκαίρι και χειμώνα, μιας και βρίσκεται σε κατ’ εξοχήν τουριστική περιοχή. Μεταξύ άλλων, επί 14 χρόνια απασχολούσε δύο γυναίκες υπαλλήλους και φέτος αυτές προσελήφθησαν τον Ιούλιο, δούλεψαν επί δύο μήνες περίπου και μετά απολύθηκαν.

Μάλιστα μάζεψαν περισσότερα από 50 ένσημα και με την ελπίδα ότι θα λάβουν το επίδομα ανεργίας, όπως άλλωστε είχε διακηρύξει η κυβέρνηση, απευθύνθηκαν στον ΟΑΕΔ και πήραν την απάντηση ότι η επιχείρηση δεν πληροί το κριτήριο της εποχικότητας, οπότε κι εκείνες δεν δικαιούνται τίποτα.Όπως έχει αναφερθεί και σε άλλη παρόμοια περίπτωση (δείτε ΕΔΩ), για να ισχύσει η εποχικότητα, πρέπει η επιχείρηση να απολύσει τουλάχιστον το 75% του προσωπικού της. Στην περίπτωση του κ. Χατζάκη, υπάρχει και ένας υπάλληλος που είχε την τύχη να μην απολυθεί και έτσι το ποσοστό δεν συμπληρώθηκε.

Παράλογη χαρακτηρίζει την κατάσταση αυτή ο επαγγελματίας και είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς, καθώς σε μια δραματική χρονιά πανδημίας και καραντίνας, εκ των πραγμάτων σε πολλές επιχειρήσεις προσελήφθησαν λιγότεροι άνθρωποι και έτσι είναι λογικό ότι απολύθηκαν και λιγότεροι – ως ποσοστό επί του συνόλου.

Και για αυτούς τους λιγότερους, το ελληνικό κράτος ανακαλύπτει ότι… δεν είναι πια εποχικοί, μόνο και μόνο επειδή ήταν λιγότεροι. Κι ας εργάστηκαν για περιορισμένο χρόνο, κι ας έκαναν ό,τι ακριβώς έκαναν πάντα, κι ας είναι άνεργοι όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Αυτά, στο κράτος «δικαίου» μας δεν… περνάνε.

Εκτός κι αν πρέπει να απολυθούν και όσοι λίγοι απέμειναν να εργάζονται σε αυτές τις ξαφνικά «μη εποχικές» επιχειρήσεις, για να συμπληρωθεί το… ποσοστό και έτσι να φιλοτιμηθεί το ελληνικό δημόσιο να τους δώσει 400 ολόκληρα ευρώ τον μήνα. Ιδιαίτερα τη στιγμή που έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια για να πληρώσει αναστολές και επιστρεπτέες προκαταβολές.

Μήπως ακούει το υπουργείο Εργασίας ή ο ΟΑΕΔ;

zarpanews.gr

2 thoughts on “Χανιά | 14 χρόνια δουλειάς και δεν δικαιούνται ούτε επίδομα ανεργίας – Κρεοπώλης ψάχνει λύση για υπαλλήλους του

  1. Καμια αποδειξη εκοψε ποτέ του? Εχοτνε παρει αρκετα λεφτα ωσ στηριξη απο το κρατος και οχ7 για να καλυψουνε τα κέρδη που δεν ειχανε. Ολο κλαψα και κλεψια ειναι κατι τετοιο

  2. Αφου τα κρεοπωλεία,δεν έχουν κλείσει……Τι παράπονα κάνει?Μια χαρά δουλειά έχουν,όπως κ τα Σ.Μάρκετ.Επίσης,δεν είναι εποχειακή δουλειά τα κρεοπωλεία……Οτι να’ναι……Απλά δεν θέλει να πληρώνει τους υπαλλήλους τ….Αν ήθελε,θα έβαζε τους μισούς σε αναστολή κ κάθε μήνα να τους »μοίραζε΄»……..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook