Χανιά | 118 χρόνια από την Επανάσταση του Θερίσου – Εκδήλωση τιμής και μνήμης | Photos+Video

χανιά-118-χρόνια-από-την-επανάσταση-του-θ-1641618

118 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την Επανάσταση του Θερίσου, με αρχηγό τον  Ελευθέριο Βενιζέλο που σηματοδότησε την απομάκρυνση του Πρίγκιπα Γεώργιου ενώ άνοιξε τον δρόμο για τη μετέπειτα ένωσή του με την Ελλάδα.

Το πρωί του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδήλωση της επετείου της Επανάστασης στο μνημείο του Ελευθερίου Βενιζέλου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κυδωνίας & Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνού.

Αρχικά τελέστη επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και στη συνέχεια η ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο – Στρατηγείο της Επανάστασης του Θερίσου.

Ακολούθησε ριζίτικο από το Σύλλογο «Επανάσταση του Θερίσου 1905» ενώ Ομιλιτής της εκδήλωσης ήταν ο  Μανώλη Παπαδάκης. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο – Στρατηγείο της Επανάστασης του Θερίσου.

«Η επανάσταση του Θερίσου σηματοδότησε μία μεγάλη αλλαγή στη χώρα και για αυτό πρέπει να την τιμούμε. Δυστυχώς, μετά από τόσα χρόνια επιτυχημένης διαδρομής από τα 200χρόνια απελευθέρωσης δυστυχώς σαν χώρα βιώνουμε πένθη και απώλειες που δεν θα έπρεπε, το οποίοο σημαίνει ότι έχουμε ακόμα παθογένειες που πρέπει να διορθώσουμε» σημείωσε μεταξύη άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής.

«Από εδώ από το Θέρισο είναι μία ευκαιρία να ξανά σκεφτούμε την πορεία που έχουμε κάνει ως χώρα και κυρίως να δούμε τα βήματα που πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί στο μέλλον για να ξεπεράσουμε τις όποιες παθογένειες έχουμε» σημείωσε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

«Μέσα από το Θέρισο ξεπήδησαν σπουδαίοι άνδρες, με κορυφαίο τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα θα προσκληθεί στην Ελλάδα για να αλλάξει τη χώρα, φέρνοντας όμως μαζί του το μήνυμα της Κρήτης, τον απελευθερωτικό αγώνα που είχε προηγηθεί από τον Κρητικό λαό και ξεσήκωσε όλη την Ελλάδα. Η δικαίωση των αγώνων αυτών, ταυτοποιήθηκε σε αυτόν τον χώρο. Τότε ξεκίνησε η μεγάλη αλλαγή για ολόκληρη την Ελλάδα» είπε ο Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ελευθέριος Βενιζέλος, Νίκος Παπαδάκης.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και ο Σύλλογος «Η επανάσταση του Θερίσου 1905».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook