Χάνεται ο καλοκαιρινός στόχος της ανοσίας – Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

χάνεται-ο-καλοκαιρινός-στόχος-της-ανο-1235079
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Για τα τέλη Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου προσδιορίζουν τα μαθηματικά μοντέλα, που «τρέχει» η Κυβέρνηση, την δημιουργία ενός πρώτου τείχους ανοσίας με το 50% του πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο και με τις δυο δόσεις μέχρι τότε.

Ο αρχικός στόχος για επίτευξη εμβολιαστικής ανοσίας σε ποσοστό 70% των Ελλήνων μέσα στο καλοκαίρι, που ήταν εν πολλοίς σημαία του κυβερνητικού σχεδιασμού, φαντάζει μακρινός επιβάλλοντας στο Μέγαρο Μαξίμου να βγάλει ξανά στο προσκήνιο τον Πρωθυπουργό για να ενθαρρύνει τους δύσπιστους ή διστακτικούς να προγραμματίσουν το εμβόλιο τους.

Το καμπανάκι χτυπά και για τον φόβο νέας αναζωπύρωσης της πανδημίας μόλις επιστρέψει ο κόσμος σε εσωτερικούς χώρους το Φθινόπωρο, αλλά πρωτίστως για να μην διακυβευτεί το βασικό αφήγημα του ασφαλούς τουριστικού προορισμού.

Στο κάδρο της ανησυχίας λόγω χαμηλού ενδιαφέροντος των τοπικών κοινωνιών να συμμετάσχουν στον εμβολιασμό έχουν μπει και νησιά όπως η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, η Σάμος και η Λήμνος, τα οποία αποτελούν τουριστικό πόλο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε εκ νέου την διάσταση των προνομίων των πλήρως εμβολιασμένων, υποδεικνύοντας μάλιστα ότι «η αγορά θα λύσει» τυχόν γόρδιους δεσμούς για να καταστήσει δελεαστικότερη την προοπτική του εμβολιασμού πρωτίστως για τους νέους.

«Oυδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει, παραδείγματος χάρη, σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει, ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους συμπολίτες μας» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, ενώ αργότερα το απόγευμα συμμετέχοντας στο ψηφιακό συνέδριο «Beyond the Pandemic» έβαλε στο τραπέζι και την πτυχή ότι «ο ιδιωτικός τομέας θα υιοθετήσει τη νέα πραγματικότητα» κάνοντας πολλούς να αναρωτηθούν αν θα ανοίξει η συζήτηση και για εμβολιασμένους ή μη εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Αν δηλαδή μια ιδιωτική επιχείρηση θα έχει την ευχέρεια να επιβάλλει στους εργαζόμενούς της να είναι εμβολιασμένοι και τι θα συμβαίνει για όσους αρνηθούν.

H Επιτροπή Βιοηθικής θα καταθέσει σε λίγες μέρες τις προτάσεις της στον Πρωθυπουργό για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό επαγγελματικών κατηγοριών και τους επιπλέον βαθμούς ελευθερίας, που θα απολαμβάνουν οι πλήρως εμβολιασμένοι και όπως είχε δημοσιεύσει πολύ νωρίς το libre κεντρική φιλοσοφία θα είναι:

  • Λειτουργία κλειστών χώρων (π.χ. καταστήματα εστίασης) με πληρότητα μεταξύ 80-100%, όταν φιλοξενούν μόνο εμβολιασμένους. Για παράδειγμα δεν θα υπάρχει όριο καθήμενων στο τραπέζι αν είναι όλοι εμβολιασμένοι.
  • Απαλλαγή από την υποχρέωση διενέργειας ενός self test την εβδομάδα για να πάνε στην εργασία τους, στο γυμναστήριο, σε θεάματα (συναυλίες, θέατρα κλπ).
  • Απρόσκοπτη μετακίνηση και ταξίδια εντός Ελλάδας χωρίς την υποχρέωση μοριακού τεστ ή self test.
  • Η δυνατότητα των πλήρως εμβολιασμένων να μην φορούν μάσκα.

Το δεύτερο κεφάλαιο της κυβερνητικής πολιτικής είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών και εργαζομένων σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων. Οι αποφάσεις αναμένονται να ληφθούν ακόμη και μέσα στον Αύγουστο παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι το ακανθώδες αυτό θέμα θα το πιάσει η Κυβέρνηση μετά τον Σεπτέμβριο.

Γράφει η Στεφανία Μουρελάτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook